Festival Druga godba

Ta konec tedna se odvije že 32. edicija festivala Druga godba. Festival se odvije med 26. in 26. majem na prizoriščih razsejanih po Ljubljani. Deset prizorišč bo gostilo trinajst koncertov in še skoraj deset drugih prireditev. In če vas skrbi kako boste videli vse, naj vas potolažimo, koncerti so smiselno razporejeni po času in prostoru, prav tako bo priskočil organizatorjem Ljubljanski Potniški Promet, ki bo v četrtek in petek poskrbel za poseben festivalski avtobus, ki bo peljal med Kinom Šiška in AKC Metelkova mestom. Lastniki festivalskih vstopnic bodo lahko v času festivala LPP prevoze koristili brezplačno.

In čeprav se je lepo sprehajati po Ljubljani in obiskovati alternativne place kar tako brez repa in glave poglejmo program letošnje druge godbe, ki je bil uvrščen med šest najboljših festivalov na svetu., po mnenju angleške revije Songlines. Festival nam že kot prvi koncert na prvi dan ponudi enega izmed vrhuncev. Francoski producent Ludovic Navarre skrit pod psevdomimo St. Germain bo stopil na oder Kina Kiška kot prvi in s svojo mešanico (deep) housa in (nu) jazza. Po nastopu velikana, ki je izdal do sedaj 4 albume, ki so se prodali v 4 miljonih izvodov, se dogajanje druge godbe seli v Menzo pri koritu. Tam doživite priv slovenski nastop na Drugi godbi. Katja Šulc je izjemno karizmatična pevka, ki se giblje med uglasbeno poezijo, sodobnim šansonom in sofisticiranim urbanim popom. Morda se vam je vtisnila v spomin, ko je pred petimi leti na prvencu Mila poezijo Mile Kačič mehko ovila v šansonske in jazzovske priredbe ter se pesnici poklonila z dobro sprejetim glasbenim hommageom. Na drugi godbi pa predstavi svoj novi album »Kamljisajlan« in nas z njim popeljala v tople in živahne ritme romske glasbe.

Petkovo dogajanje, se ponovno začenja v Kinu Šiška. Otvarja ga Saul Wiliams. Mož, ki ne rabi hlač pri kolenih in šilt kape zato, da pokaže da se svet vrti v napačno smer. Žanrsko opisan kot alternatvien / eksperimentalen / industrialen Hip Hoper, ki v svojih besedilih in nastopih dobesedno »jebe mater« tistim zaradi katerih se dogajajo krivice na svetu. Za njim sledi nigerijsko nemška pevka Nneka (jen oče je Nigerijec, mama pa Nemka). Organizatorji so zanjo zapisali da je »bo nežna, a karizmatična.« Mi dodajamo še suverena in ima neverjetne vokalne sposobnosti, neomejoče se na stil (soul, rap) in ne na jezik (Igbo, Angleščina). Za delno-afriško pevko na oder Kina Šiške stopi Kwabena Nyamekye Amoh-Mensah poznan kot Pat Thomas, ki je nanizal do sedaj nanizal že 42 izdaj in je znan kot »The golden voice of Africa« - Zlati glas afrike. Sodeloval je z velikimi bendi kot so Uhuru Dance Band,. Thomas je postal ganska zvezda v sedemdesetih s svojim delom s Sweet Beans, Ebo Taylor in Marijato Legendarni pevec nastopi skupaj z z Kwashibu Area Band.

Po dobri dozi Afrobeata se dogajanje seli na Metelkovo. V Gali Hali nastopijo etiopijski uKanDanz. Vokal, kitara, bas, bobni in tenor saksofon vas bodo držali v groovo in beatu da boste lahko ostali v plesnem razpoloženju. Bend ki črpa v traditionalnih in popularnih etiopijskih pesmih v glavnem karakterizirajo orginalnost kompozicij in aranžmajev ter nenavadna energija. Naslednja reč, ki jo doživite na metelkovi bodo Orkester mendoza v Menzi pri koritu. Izraz World Music dobi ob njih jasno definicijo. Gibljejo se med mambo, psihadeliko, cumbio, rancherom, merengue, rumbo, jazzom and indie-rockom. Sledi koncert v ch0. Zanj si ta ki to piše upa trditi da vam bo 90 % , ki ga boste slišali še več kot samo zelo všeč. To so londonski The Comet is Coming. Trio v zasedbi sintisajzerja, bobnov in saksofona se sprehaja med jazzom, elektroniko, funkom in psihadeličnim rockom. Na Maršu pa ste jih spoznali pred kakim tednom ko so bili Hit tedna s skladbo Journey Through The Asteroid Belt iz aprila izdanega albuma Channel The Spirits. Večer se zaključi z domačim selektorskim trojcem Afroville.

Sobotno dogajanje Druge godbe se začenja že ob 14:30 v klubu Cankarjevega Doma, kjer nastopi avstrijsko makedonski harmoničarski duet. Mojstra improvizacije na kromatični harmoniki Atanas Dinovski & Paul Schuberth. Od eklektike se bodo vaša ušesa odmaknila v sevdah. Bosansko Hercegovsko slovenska naveza tAman, ki v kratkem izda plošček pri založbi celinka vas v zasedbi Maida Džinić Poljak (vokal), Luka Ropret (kitara), Nino de Gleria (kontrabas, bas), Jelena Ždrale (violina, viola), Marjan Stanić (tolkala, bobni) v s čustvi nabit svet sevdalink. Še globlje v svojo dušo pa se boste lahko zakopali s francosko brazilsko vokalistko in violončelistko Dom la Nena za katero je New York times zapisal da združi zvočnost šepeta in vključuje pevce kot so Juana Molina , Hope Sandoval in Jane Birkin. Druga godba se nato seli v staro mestno elektrarno kje doživite Za vrhunec večera pa bodo poskrbeli multiinstrumentalisti Magnetic Ensemble ter zaključite večer in festival še z dj programom.

Facebook Twitter Deli
0 comments