Berlinsko dubstep bičanje - Thed Drugg: Eclipse

Založba Kaometry so podporniki vseh vrst elektronike - od eksperimentalne do glitch-hop elektronike. Ustanovljena leta 2007 v Londonu se trenutno bazira v Berlinu in Valenciji. Kaometry aka Geometrija Kaosa je 17. marca izdala svoj šestnajsti EP povrsti. Vse izdaje najdete na njihovi spletni strani kaometry.com. Pri založbi pravijo, da se otepajo ukalupljene in konformistične glasbe ter izdajajo in podpirajo muziko ki vzbuja napetost in premika navznoter. Spekter založbe vsekakor preseneča - od dubstepa do ambientala. Najnovejša izdaja Belgijca Enkephalina Cloud Surfer je zabavna glitch-hop zadeva, ki jo bomo predstavili naslednji teden.

Danes bomo predstavili dubstep iz izdaje španskega stomperja z imenom Thed Drugg Cigar EP z naslovom Eclipse je izšel 10. oktobra lani tako digitalno kot tudi na vinilih. Kratkometražnik izpod okrilja založbe Kaometry zajema dva avtorska komada Theda Drugga - Eclipse in Fuckers. Po enega izmed komadov sta zmiksala še francoza LLamatron in Broad Rush.

Uvod v prvi komad Eclipse je dokaj nenavaden, Vnaša Druggov latino temperament na morebiti rahlo nepravem mestu. Prehod med takšnim instrumentalnim uvodom in tako težko elektroniko ima seveda skupni imenovalec napetosti, vendar pa ne deluje preveč 2013, medtem ko pa sama produkcija buči in biča ter meče mrk na ušesa. Eclipse - Theo Drugg.

Drugi udarec z EPja Thea Drugga je Llamatronov remix prej omenjenega Eclipse. Druggove sintisajzerje nadomesti bolj industrijska-step sample-tronika z komičnim latino-beat uvodom in otroškimi sampli, ki je manj napeta od eclipse, a vendar ravnotako udarna.

Tretji avtorski komad z EP-ja Eclipse Thea Drugga je komad Fuckers, ki si tako kot Eclipse dovoli več kot minuto dolg atmosferski uvod, ki je rahlo bolj logičen kot flamenko-dubstep prehod iz komada Eclipse. Pri obeh Druggovih komadih se lahko sliši približno podobne zvoke in LFO pristope k sintisajzerju. Četudi bi se to smatralo kot avtentiko in prepoznavnost zvoka, bi lahko po drugi strani oporekali inovativnosti EP-ja, ker sta si Eclipse in Fuckers zelo podobna.

Označevanje Broad Rushovega remixa komada Fuckers kot dubstep se na koncu EP-ja Eclipse ne izide. Vzorčni dubstep sta Druggova komada, kjer se kick in snare izmenjujeta kot se pri dubstepu zapove. Broad Rushov remix komada Fuckers pa zveni bolj kot tehno-step. Ključni komponenti dveh znanih zvrsti se zmešata -  kick techna in snare dubstepa. Kmečka pamet torej poveže tehno in dubstep v tehno-step, čemur bi lahko pribili še oznako tribal. čudna zmes je vseeno ena izmed najbolj napetih iz EP-ja, a ne po potrebi najboljših stvaritev bande iz založbe Kaometry.

Druggov EP Eclipse torej spada na police dubstep puristov, ki jim nostalgija še ni popustila, vendar pa izdaja žal ni presežek, kakršnega bi na v MARŠu v drugačnem primeru dobili v bazo že lani oktobra od založbe Kaometry.

Izzid: 10. oktober 2013

Založba: Kaometry

 

Luka Šinigoj

Facebook Twitter Deli