Cirkus pred ameriškimi volitvami

Razširjanje strahu kot najbolj aktualna in učinkovita platforma trenutne politične enotnosti druži tudi Republikansko stranko Združenih držav Amerike. V Clevelandu se je včeraj začela Republikanska konvencija. Ta se je začela s poskusom upora pri glasovanju za podporo Donaldu Trumpu kot kandidatu stranke za predsednika Združenih držav, kjer je najbolj konservativen del stranke skušal doseči, da bi delegati glasovali po svoji vesti in ne glede na rezultate prelimirarnih volitev. Zaplete je vodstvo stranke prekrilo z glasno glasbo in premori, za katerimi je bil Trump prepričljivo potrjen za kandidata Republikanske stranke za predsednika ZDA.

Konservativne organizacije so zelo zadovoljne z zadovoljne s predstavljenim programom za naslednja štiri leta, v katerem so podprli nasprotovanje pravici do splava, pravicam homoseksualcev, podprli pa so tudi Trumpove ideje o gradnji zidu med ZDA in Mehiko ter ponovna pogajanja o prostotrgovinskih sporazumih. Na področju zunanje politike platforma med drugim zahteva od vseh članic zveze Nato, da povečajo svoje finančne prispevke. Republikanska stranka se zavzema tudi za napotitev enot na Poljsko in odpravo vizuma za Poljake za vstop v ZDA, Ukrajini pa želi dati ustrezno pomoč za obrambo pred Rusijo.

V luči naraščajočih napetosti med temnopoltimi državljani in policisti se je stranka jasno postavila na stran slednjih z minuto molka za vse padle policiste. Retorika govorcev se je na trenutke prelevila v odkrito rasistično, ki bo po prepričanju mnogih podpornikov Trumpa ob njegovi izvolitvi ponovno dovoljena v javnem diskurzu. Sovraštvo do priseljencev, istospolnih, temnopoltih ter do demokratov Baracka Obame in Hillary Clinton sta bila rdeča nit prvih dveh dni konvencije. Te se vodstvo republikanske stranke ni udeležilo.

V pripravi na svoj kongres so na sestanku platforme Demokratske stranke ZDA glasovali o zaustavitvi pogajanj čezatlantskega trgovinskega sporazuma TTIP, kar je bila v predvolilni tekmi za nominacijo tudi ena osrednjih točk programa obeh najvidnejših kandidatov Hillary Clinton in Bernie-ja Sandersa. Predlog je bil poražen s 104-imi glasovi proti in 77-imi glasovi za. Kaj bo končno uradno stališče Demokratske stranke do škodljivega sporazuma se kljub predvolilnim obljubam torej še ne ve, saj je trenutni predsednik ZDA Barack Obama velik podpornik in promotor sporazuma TTIP.

 

Denar je današnjega sveta vladar, kakorkoli obrnemo. Sodišče Evropske Unije v Luxemburgu je v sodbi odgovorilo na vprašanja ustavnih sodnikov glede sanacije bank konec leta 2013. Presodilo je, da je sporočilo evropske komisije o državnih pomočeh v bančnem sektorju iz avgusta 2013 veljavno. Sodišče smatra, da porazdelitev bremen med delničarji in podrejenimi upniki za odobritev državne pomoči bankam ne krši prava EU. Sporočilo o bančništvu namreč ne more ustvarjati avtonomnih obveznosti za države članice in torej zanje nima zavezujočega učinka. Komisije sprejetje sporočila o bančništvu ne razbremeni obveznosti preverjanja posebnih izrednih okoliščin, ki jih uveljavlja država članica. Države lahko ohranijo možnost, da ji priglasijo načrte državnih pomoči, ki ne izpolnjujejo meril iz tega sporočila, in komisija jih lahko v izjemnih okoliščinah tudi odobri. Skratka, v zakonu obstaja teoretična možnost, da države ne bi delovale po diktatu komisije, zato sodišče sporočilo komisije označuje za skladno s pravom EU.

V Vseslovenskem združenju malih delničarjev, kratko VZMD, poudarjajo, da je Sodišče EU s tem odgovorom dokončno rešilo vprašanje pravne narave sporočila o bančništvu evropske komisije iz avgusta 2013. VZMD že od začetka zatrjuje, da sporočilo ni bilo zavezujoče za države članice. Sodišče je s tem sledilo sklepnim predlogom generalnega pravobranilca sodišča, ki je med drugim ugotovil, da razlastitve in posegi v delnice in obveznice slovenskih bank nikakor niso bili potrebni ali neobhodni za sanacijo finančnega in bančnega sistema oziroma dodelitev državne pomoč, pravijo v VZMD. Po skoraj tisoč dnevih, odkar so vložili pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o bančništvu, sedaj pričakujejo prioritetno obravnavo pobude na Ustavnem sodišču Republike Slovenije.

 

Policisti pa se veselijo novih igrač in pristojnosti. Informacijski pooblaščenec opozarja na prehitro in ne dovolj premišljeno sprejemanje novih policijskih pooblastil, kot jih določa osnutek zakona v pripravi na Ministrstvu za notranje zadeve. Osnutek zakona širi policijska pooblastila, kot novo prisilno sredstvo uvaja elektrošoker, policistom zagotavlja širše možnosti pri izvedbi pregledov oseb, iskanju oseb in zagotavljanju reda na športnih prireditvah. Posega na področje pravice do zasebnosti in varstva osebnih podatkov, zlasti z obveznim pridobivanjem podatkov s tehnično kontrolo vseh letalskih potnikov, uvajanjem naprav za prepoznavo registrskih tablic, rabo videokamer in drugih tehničnih sredstev z brezpilotnimi letali in širitvijo možnosti rabe biometrije.

Urad informacijskega pooblaščenca je ministrstvu posredoval številne pripombe in predloge na osnutek zakona, a je ministrstvo upoštevala le nekatere. Pri pooblaščencu imajo zato do osnutka številne zadržke, predvsem do preširoko predpisanih možnosti uporabe brezpilotnih letalnikov, avtomatskih prepoznav registrskih tablic ter zbiranja biometričnih podatkov. Pooblaščenca skrbi, da policija glede teh vprašanj ni opravila nujne predhodne in temeljite ocene učinkov v zvezi z varstvom osebnih podatkov, k čemur se je policija sama zavezala. Na ministrstvu za notranje zadeve navajajo, da besedilo osnutka še ni usklajeno, in da pogovori z deležniki še potekajo. Za slovenska ministrstva klasično dodajajo, da vse pripombe temeljito preučujejo in jih poskušajo uskladiti s predlagatelji.

 

Med družbenimi boji elit se je sprehajal Janez.

Facebook Twitter Deli
0 comments