Infokoncentrat

Infokoncentrat dne tretjega novembra pričenjamo doma. Ustavna komisija je na današnjem nadaljevanju nujnega zasedanja potrdila predlog za vpis pravice do pitne vode v ustavo. S prenovljenim 70. členom ustave bi tako bilo določeno, da ima vsakdo pravico do pitne vode in da vodni služijo viri oskrbi prebivalstva s pitno vodo ter tako ne morejo biti predmet trženja. Člani komisije so se ponovno zataknili pri delu člena, ki ureja zagotavljanje oskrbe s pitno vodo. V izogib neželjenega dobičkarstva je bilo tako v člen dodano še besedilo, ki določa, da oskrbo prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev zagotavlja država preko samoupravnih lokalnih skupnosti neposredno in neprofitno. Vpis pravice do pitne vode v ustavo sedaj nadaljuje pot v državni zbor, ki mora akt o spremembi ustave sprejeti z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev. Ob morebitni potrditvi poslancev bi do vpisa pravice v ustavo lahko prišlo že do konca leta.

Od zasedanja ustavne komisije k zasedanju vladne koalicije. Koalicijski poslanci so na današnjem sestanku za zaprtimi vrati s predstavniki humanitarnih in drugih nevladnih organizacij napovedali podporo noveli zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, s katero Združena levica predlaga razširitev kroga upravičencev do brezplačnega šolskega kosila. S predlagano novelo zakona bi bili do brezplačnega šolskega kosila upravičeni tudi otroci družin iz drugega in tretjega dohodkovnega razreda. Zdajšnji zakon namreč določa, da subvencija v višini celotne cene kosila pripada le otrokom družin iz prvega dohodkovnega razreda. Prenovljen zakon bi za državni zbor pomenil dodatno 9,3 milijonsko obremenitev, ki bi jo kril državni proračun.

Za dan, poln dogajanja, pa danes na Gregorčičevi v Ljubljani vendarle niso poskrbeli predstavniki vlade, pač pa protestniki pred njo. Na protestnem shodu pred poslopjem vlade se je zbralo okoli 2500 zaposlenih v javnem sektorju z najnižjimi plačami in glasno zahtevalo dostojno plačilo za svoje delo. Zbrani na shodu so opozarjali, da jim je dovolj čakanja na izpolnitev dogovorov, da delajo samo za plačilo položnic in se - pozabljeni na robu preživetja - borijo z minimalno plačo. Zato zahtevajo, da se jim zagotovi dostojno življenje in da za svoje delo dobijo ustrezno plačilo. Protestni shod je pripravila Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije. Pridružil se ji je tudi Sindikat delavcev v vzgojni in raziskovalni dejavnosti Vir. 

Pred svojim pragom smo pometli, stopimo sedaj še pred tujega. Vse bližje je dan, ko bo Velika Britanija morala sprožiti postopke za izstop iz Evropske Unije. Kot kaže pa nobenemu pravzaprav ni jasno, kako bo izstop potekal in predvsem kdo ga bo izvajal. Višje sodišče v Londonu je danes odločilo, da mora o začetku pogajanj o izstopu Velike Britanije iz EU, odločati britanski parlament, britanska vlada pa je ob tem že napovedala, da se bo na odločitev pritožila. Po oceni opazovalcev se bo zaradi današnje odločitve sodišča izstop Velike Britanije iz EU zavlekel. Premierka je sicer načrtovala, da bi London postopke po 50. členu lizbonske pogodbe, ki ureja izstop države iz EU, sprožil do konca marca prihodnje leto. Pogajanja naj bi trajala dve leti.

Britanci rinejo iz Evropske unije, Kitajci pa v vesolje. V postopku priprav in raziskovanj za izvedbo misije pristanka na Luni in na Marsu so Kitajci danes v vesolje izstrelili njihovo najmočnejšo raketo do sedaj. Raketa Dolgi pohod 5 v nizko zemeljsko orbito ponese do 25 ton, iz kitajskega vesoljskega izstrelišča Wengchang pa je bila izstreljena ob 16:43 po lokalnem času. Dolgoročno sicer želi Kitajska vzpostaviti stalno vesoljsko postajo v vesolju, prav tako pa ima v načrtu misijo izstrelitve raziskovalnega robota na Luno in na Mars. Kitajski vesoljski program je sicer zaradi številnih neuspelih poskusov v večletnem zaostanku za predvidenim planom, ki predvideva misijo robota na Marsu do leta 2020.

Infokoncentrat je spisal Janez.
 

Facebook Twitter Deli
0 comments