InfoKoncentrat, 11.1.2016

Ponedeljkov InfoKoncentrat začenjamo z novico, ki je pretresla glasbeno popularno sceno ter nemalo oboževlacev Davida Bowie-ja. V 69. letu starosti je izgubil boj z rakom. Bowie je bil izjemen glasbenik ter igralec. Z različnimi izgledi ter preigravanjem različnih glasbenih slogov, je Bowie postal kulturna referenca v več umetniških slogih. Kot ikona pop kulture je v več kot 40 letni karieri dosegel kar nekaj preobrazb. Poznamo ga kot Ziggy Stardust, Aladdin Sane, The Thin White Duke in The Dame. Svoj prvi album je izdal že leta 1967. Pred tremi dnevi, točno na svoj rojstni dan pa je izdal še svoj zadnji album, Blackstar. Negovo ustvarjanje ter zanimivo življenje je navdihnilo številne knjige, dokumentarne filme, razstave. Bowie tako ostaja eden najvplivnejših umetnikov številnim generacijam.

Selimo se v Mehiko. Mehiške oblasti so začele z uradnim postopkom za izročitev šefa mamilarskega kartela Sinaloa Joaquinqa Guzmana, poznanega tudi kot El Chapo, ZDA. Ta postopek bi lahko trajal tudi več mesecev. Francoska tiskovna agencija AFP je iz uradnih virov izvedela, da bodo mehiške oblasti skušale postopek pospešiti. Mehika je lani prijela zahtevo od ZDA za izročitev El Chapa na podlagi številnih obtožb, od trgovinja z mamili do umorov. Obtožen je v več ameriških zveznih državah. Guzmana so prijeli v skoraj filmski in krvavi akciji v petek, v napadu na njegovo hišo v mestu Los Mochis v državi Sinaloa. K izsleditvi vodje kartela je pripomoglo srečanje z novinarjem ameriškega Rolling Stonea oktobra lani. Guzman je zaprt v istem zaporu, kot julija lani, ko je uspešno zbežal po tunelu. Pred tem, jim je iz zapora zbežal že leta 2001. O nadaljnjih podvigih in pobegih El Chapa bomo še poročali.

Iz nasilja v nasilje. V nedeljo zvečer so neznanci sredi Kölna napadli več Pakistancev in Sirca. Po poročanju nemške tiskovne agencije DPA je policija uvedla preiskavo ali je v ozadju napadov sovraštvo do tujcev ter ali so včerajšnji dogodki neposredno povezani z nasiljem na Silvestrovo. Že v soboto je Kölnska policija s solzivcem ter vodnimi topovi odpravila zborovanje desničarskih skrajnežev, petnajst ljudi je bilo pridržanih. Skrajneži so zborovanje organizirali v odgovor na dogajanje na Silvestrovo. Policija je prijela že 516 prijav: 40 odstotkov prijav je povezanih s spolnimi napadi. Med osumljenci je večina prosilcev za azil poroča MMC RTV SLO.

Danes se je v Španiji začelo sojenje princesi Christini ter njenemu soprogu Inakiju Urdungarinu. Sojenje 18 obtoženim bo trajal predvidoma pol leta. Če se bodo obtožbe izkazale za resnične, princesi grozi do osem let zapora. Princeso bremenijo obtožbe utaje davkov. Njenega soproga, nekdanjega prejemnika olimpijske medalje v rokometu Urdagrin pa se bo zagovarjal pred različnimi obtožbami: poneverb, ponarejanja dokumentov, utaje davkov, pranje denarja, davčne prevare navaja francoska tiskovna agencija AFP. Po nastopu na položaj je kralj Filip VI takoj odredil zunanjo revizijo poslovanja kraljeve hiše, Cristini in njenemu soprogu pa lani odvzel naziv vojvoda in vojvodinja Palme de Mallorce. Princesa Christina je kot prva članica španske kraljeve družine, ki se je znašla pred sodiščem, od kar je Španija po padcu diktatorja Francisca Franca obnovila monarhijo.

Infokoncentrat pa danes zaključujemo skoraj yugo-nostalgično. V zagrebški cerkvi svetega Marka evangelista so včeraj darovali spominsko mašo za našega nekdanjega vodjo Socialistične Federativne Republike Jugoslavije ter vodjo jugoslovanske komunistične partije Jospia Broza Tita. Mašo je poplačal novinar Vojislav Mazzocco kot odgovor na maše, ki jih že leta organizirajo v Zagrebu za ustaškega vodjo Anteja Pavelića. Hrvaški portla index.hr poroča, da sta mir med mašo kalila le dva vinjena moška. Na maši je bilo navzočih le nekaj deset ljudi, med drugim tudi verniki, ki se redno udeležujejo večernih maš v eni najbolj znanih zagrebških cerkva. Ta se nahaja na Trgu svetega Marka med saborom, vladno palačo ter ustavnim sodiščem. Na znanem socialnem omrežju se je kresalo nemalo mnenj. Eni so mašo podprli, drugi so trdili, da se Tito kot ateist obrača v grobu ali pa da je neprimerno odgovarjati na mašo za Pavelića z mašo za Tita. Nekateri se naslajajo nad skromno udeležbo, spet drugi izpostavljajo zločine po drugi svetovni vojni, za katere je po njihovi oceni odgovoren sam maršal. Med drugim omenjajo Hudo jamo in Goli otok.

InfoKoncentrat pripravila Špela.

 

Facebook Twitter Deli