Infokoncentrat kliče 113

Eden izmed 113 prebivalcev sveta je v tem trenutku prosilec za azil, begunec ali notranje razseljena oseba. Zaradi preganjanja in oboroženih konfliktov je bilo po podatkih UNHCR domove prisiljeno zapustiti 65,3 milijona ljudi. S tem je bila prvič v zgodovini presežena žalostna meja 60 milijonov prisilno razseljenih oseb, ena tretjina teh pa išče zatočišče izven meja svoje domovine. V enem samem letu je število ljudi, ki so morali zaradi ogroženosti oditi od doma, poskočilo za več kot pet milijonov.

V tej situaciji ima polne roke dela humanitarna organizacija Zdravniki brez meja. Ti so se odločili, da ne bodo več zaprosili za denar inštitucij Evropske unije zaradi evropske begunske politike, ki jo smatrajo za zgrešeno. V več kot 40 državah delujoči Zdravniki brez meja opozarjajo, da je cilj begunskega sporazuma s Turčijo preprečiti ljudem, ki so nujno potrebni pomoči, dostop do Evrope. Zaradi tega je na grških otokih že več kot 8000 beguncev iz Sirije in drugih držav mesece izpostavljenih nemogočim razmeram v prenatrpanih begunskih taboriščih, v čakanju na vrnitev v Turčijo. Zdravniki brez meja situacijo na grških otokih opisujejo kot »katastrofalne posledice evropske politike zavračanja«. V evropski komisiji so kritike zavrnili, kar utemeljujejo z dejstvom, da se s takšno politiko strinja večina držav članic, evropski svet in OZN. Ostalih ciničnih utemeljitev na tem mestu ne bomo navajali. Po podatkih Zdravnikov brez meja delo njihove humanitarne organizacije v 92-ih odstotkih financirajo zasebni darovalci. Prispevki različnih organizacij in institucij, tudi institucij Evropske unije, znašajo nekaj manj kot 7 odstotkov.

V Nemčiji je prizivno sodišče potrdilo odločitev nižjega sodišča, da Recep Erdogan ne sme ukrepati proti Mathiasu Döpfnerju, direktorju založbe Axel Springer. Döpfner se je v pravnem sporu s turškim premierjem znašel zaradi objave pisma podpore satiriku Janu  Böhmermannu. Ta je na javni ZDF marca letos predvajal satirično pesem, kjer je Erdogana obtožil, da najraje zatira manjšine, še posebej Kurde, ter da pri tem gleda otroško pornografijo in spolno občuje z živalmi. Nemška vlada je dovolila kazenski pregon satirika zaradi osebne razžalitve voditelja tuje države. Pregon je še vedno v teku.

Krovni francoski policijski sindikat je na ostale delavske sindikate in vse delavce naslovil prošnjo, naj odložijo za jutri napovedane proteste. Do tega je pripeljala izčrpanost policistov, ki se ne uspejo več soočati z varovanjem evropskega prvenstva v nogometu, terorističnimi grožnjami in množičnimi protesti zaradi predlagane neoliberalne delavske zakonodaje. Javnost in sindikati so prošnjo odločno zavrnili. O spornem zakonu bo senat odločal 29. junija, dokončno glasovanje Nacionalnega zbora pa je napovedano za 5. julij. Hollande je zares odločen, da široko osovraženi zakon pripelje do sprejetja.

Francoski časnik Le Monde danes poroča, da je francoski proizvajalec cementa Lafarge v Siriji sklepal sporazume z oboroženimi skupinami, da bi zaščitil svoje poslovne interese. Med njimi je bila tudi skrajna sunitska skupina Islamska država. Iz Lafargea sporočajo, da je prioritetno šlo za zagotavljanje varnosti njihovih delavcev. O resničnosti te trditve gre sklepati tudi iz sporočil iz družbe, da so ob približevanju spopadov tovarni njeno zaprtje proučevali. Proizvodnja pa se je nadaljevala do leta 2013, ko je Islamska država zavzela območja in ceste okoli tovarne in nato po dogovoru s skrajneži do septembra 2014, ko je IS zavzela tovarno. Do tedaj je IS uslužbence in dostavljalce spuščala preko nadzornih točk, družba Lafarge pa jim je plačevala davke in od njih kupovala licence.

Vse bolj kaže, da se bodo na Luki Koper zlomila kopja. V upravi Luke SDH-ju očitajo namerno zavajanje in napeljevanje h kaznivim dejanjem. SDH upravi vrača očitek, češ da je sama posredovala napačne podatke. Poslanca državnega zbora Tilen Božič in Marko Ferluga sta predsednika SMC Mira Cerarja in generalnega sekretarja Erika Kopača obvestila, da sta zamrznila svoje članstvo v stranki, ker SDH ni predstavil prepričljivih razlogov za predčasne razrešitve treh članov nadzornega sveta Luke Koper. Predsednica nadzornega sveta Luke Alenke Žnidaršič Kranjc navaja, da so ji grozili s smrtjo. Cerar poziva k pomiritvi strasti, česar zelo verjetno ne bo dosegel.

Infokoncentrat je strastno spisal Janez.

Facebook Twitter Deli