Smrt Pandurja in druge zgode

Najprej poglejmo v ameriško sodno mlinovje, ki je pogost in skorajda neizčrpen vir spletk in škandalov. Legendarna britanska skupina Led Zeppelin naj bi po mnenju ameriškega sodnika delno ukradla skladbo Stairway to Heaven, poroča britanski časnik The Guardian. Ameriško okrajno sodišče v Los Angelesu, pred katerim se bosta morala zagovarjati avtorja skladbe, Robert Plant in Jimmy Page, je minuli petek razsodilo, da je slavna instrumentalna uvertura v komad Stairway to Heaven iz leta 1971, delno ukradena iz skladbe Taurus, ki jo je leta 1967 posnela ameriška skupina Spirit. Tožbo je vložil skrbnik sklada umrlega Randyja Wolfa aka Randyja Californie, nekdanjega kitarista skupine Spirit. Sodnik Gary Klausner je prepoznal dovolj podobnosti med skladbama, da je dovolil sojenje zaradi zlorabe avtorskih pravic. Plant in Page bosta branila svoje ustvarjalno delo na sodni obravnavi, ki bo 10. maja v Los Angelesu.

Zaradi vse bolj široke uporabe socialnih omrežij in neupravičenih vdorov vlade v zasebnost se bo morebiti spremenila ameriška zakonodaja, poročajo ameriški neodvisni mediji. Ameriška vlada lahko precej preprosto dostopa do vseh objav na spletu, tako objav na vseh ravneh zasebnosti, ki jih objavite na Facebooku ali Instagramu, kot tudi do zasebnih sporočil in neposrednih čivkov, če so le starejše od 180 dni. Ameriški kongres v prihodnjem tednu napoveduje zakon za zaščito zasebnosti elektronskih sporočil, ki bi lahko omejil zlorabo in zaščitil zasebnost, ne le ameriških državljanov, ampak vseh ljudi na svetu, ki uporabljajo omenjena socialna orodja. Omenjeni zakon naj bi že imel zagotovljeno široko podporo v kongresu in naj bi posodobil zastareli zakon, ki nadzira dostop vlade do zasebnih komunikacij, shranjenih v oblaku.

Poleg omenjene spremembe zakonodaje ameriška zvezna komisija za komunikacije obravnava predlog priporočil za ravnanje pri uporabi širokopasovnih povezav in drugih telekomunikacijskih storitev. Minuli četrtek so predsednik omenjene komisije, Tom Wheeler, ter njena člana, Mignon Clyburn in Jessica Rosenworcel, glasovali za predlog, poroča ameriški blog Freepress. Pravila za ravnanje je zvezna komisija oblikovala na podlagi zakona o odprtem spletu, sprejetem leta 2015, in sprememb definicije širokopasovja. Ponudniki širokopasovnih storitev so po mnenju komisije že z ustavo zavezani k zaščiti zasebnosti svojih uporabnikov in bi morali za posredovanje njihovih zasebnih podatkov tretjim osebam ali za uporabo izven osnovne storitve predhodno pridobiti soglasje uporabnikov.

Po drugi strani se v ameriški javnosti že nekaj mesecev odvija široka javna in strokovna razprava zaradi divje sodne bitke med podjetjem Apple in ameriško obveščevalno službo FBI, ki želi skozi kongres zagotoviti neomejen in neposreden dostop do zasebnosti uporabnikov omenjenega podjetja in seveda vseh drugih ponudnikov sorodnih izdelkov na trgu. Po zakonski ureditvi, sprejeti kot t.i. "dopolnilo sodnim odločitvam v letu 2016", želi kongres podjetjem naložiti zagotavljanje odzivnih, inteligibilnih informacij ali podatkov oziroma ustrezno tehnično podporo vladi v dostopu do vsebin, ki jih zahteva po sodnem odloku. Z drugimi besedami omenjeni zakon v primeru sodne odločitve vladnim agencijam zagotavlja možnost dekripcije kateregakoli zakriptiranega podatka, telefona ali aplikacije.

V egipčanski prestolnici pa vlada vrača udarec kulturi, saj policisti uničujejo eno najbolj cenjenih galerij. Po izjavah prič, ki ji navaja The Guardian, naj bi včeraj 30 policistov obkolilo mestno galerijo in iz stavbe sredi mesta izselilo tudi stanovalce, najetim delavcem pa so naročili uničiti njeno notranjost. Z rušenjem stavbe so pričeli kljub odloku namestnika župana, ki se je v nedeljo zavzel za ohranitev stavbe, ki je bila pred kratkim prenovljena, v njej pa so poleg umetniških studiev in nekaj delavnic nastanjene tudi družine z otroci. Od decembra lani, ko so Mestno galerijo in z njo povezano gledališče Rawabet zaprli za javno uporabo po odločitvah cenzorskega organa egipčanskega notranjega ministrstva, davčne uprave in ministrstva za delo v Egiptu, so se sodelavci galerije in umetniki lahko pred dobrima dvema mesecema vrnili k opravljanju svojega dela, ponovno odprtje gledališča z zagonom rednega programa pa je bilo predvideno 16. aprila.

Zvezde nad Evropo se zdijo svetlejše. Evropska komisija želi povečati transparentnost poslovanja velikih multinacionalk, kot so Google, Amazon in Facebook. Po novih pravilih bodo podjetja, ki imajo več kot 750 milijonov € letnega dohodka, morala razkriti koliko davka plačajo v kateri državi EU, poroča britanski BBC. Predlog ni nov, vendar pa so ga zaradi razkritja dokumentov Panama Papers dopolnili s klavzulo, ki od podjetji zahteva razkritje dobičkov ustvarjenih v tako imenovanih davčnih oazah. Na koncu bi bilo dodano še generalno pravilo, po katerem bi se dobiček podjetja iz preostalih delov sveta smatralo kot enotno postavko.

Predlog že prejema kritike iz obeh strani ograje. Tako podporniki kakor tudi nasprotniki svarijo, da bi takšna pravila lahko odvrnila velika podjetja od poslovanja v EU. Opozarjajo tudi, da v članicah EU ni enotnega dogovora o definiciji izraza davčna oaza. Vse skupaj pa miri evropski komisar Lord Hill, ki zatrjuje, da so pravila do potankosti premišljena in prinašajo samo večjo preglednost nad plačilom davkov multinacionalk. Zakonodaja, podobna predlogu, že velja za banke ter gozdarsko industrijo. Ko bodo nova pravila stopila v veljavo, bo EU imela pregled nad 90% gospodarskega dobička na svojem ozemlju. Dokončni predlog bo Evropska Komisija javnosti predstavila prihodnji torek.

Po poročanju neodvisnih medijev pa se z zavračanjem prostotrgovinskih sporazumov med Evropo in ZDA učinkovito aktivirajo posamezne lokalne skupnosti. Tako se je med številna evropska mesta, ki so se na ravni lokalnih oblasti odločila nasprotovati sporazumu TTIP, nazadnje uvrstilo portugalsko mesto Palmela. Slikoviti prikaz z zemljevidom vseh dosedanjih lokalnih zavrnitev omenjenega sporazuma najdete na naslovu map.ttip-free-zones.eu, medtem ko aktivistična mreža, imenovana S2B ali od Seattla do Bruslja, zagotavlja tudi izčrpne vire informacij za samozaveščanje in obveščanje, obenem pa objavljajo tudi predloge za zavedno delovanje na ravni posameznikov, organizacij, lokalnih skupnosti in državnih organov ali drugih oblik delovanja in združevanja.

Medtem pa nekatere slovenske zvezde ugašajo. Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Boris Štefanec je po poročanju STA danes potrdil, da je KPK že uvedla postopek glede imenovanja Špele Kučan za ekonomsko svetovalko na stalnem predstavništvu Slovenije pri ženevskem uradu ZN in drugih mednarodnih organizacijah v tem mestu.

Med gledališko vajo v Skopju pa se je danes poslovil režiser Tomaž Pandur, so za STA neuradno potrdili v gledaliških krogih. Po poročanju makedonskih medijev je umrl med vajo za predstavo Kralj Lear v Makedonskem narodnem gledališču.

Lokalne in globalne novice sta za Infokoncentrat nabrala Batman in Saška.

Facebook Twitter Deli