V Dubrovnik brez kopalk in z domačim pivom

Avstralska televizija ABC je v oddaji Four Corners objavila posnetke zlorab mladoletnih zapornikov v centru za pridržanje mladoletnikov Don Dale v mestu Darwin na skrajnem severu Avstralije. S posnetkov je razvidno, da pazniki najstnike med drugim slačijo, napadajo in jih zapirajo v samice. Objavljena je bila fotografija, na kateri je najstnik zvezan na stolu, pri čemer ima čez glave nataknjeno kapuco. V Unicef Avstralija opozarjajo, da gre morda za – citiramo – mučenje v imenu vlade, ki je odgovorna za njihovo skrb – konec citata – saj so v času zlorab pazniki vedeli, da njihova dejanja kamere snemajo. Po poročanju Guardiana številni izmed otrok, ki so bili prikazani v oddaji, tožijo vlado Severnega ozemlja. Oddaja je odprla vprašanja o institucionalizirani kulturi zlorab v zaporih na Severnem ozemlju, avstralskem administrativnem območju, ki obsega velik del severa države. Avstralski premier Turnbull je napovedal ustanovitev preiskovalne komisije v sodelovanju z lokalnimi oblastmi.

Spletni velikan Yahoo bo svojo temeljno poslovno dejavnost prodal telekomunikacijskemu velikanu Verizonu. S 4,8 milijarde dolarjev vrednim poslom se končuje 20-letna pot internetnega pionirja kot samostojne družbe. Prevzem naj bi zaključili v začetku leta 2017, ta pa ne vključuje Yahoojevih finančnih sredstev, določenih patentov, deleža v kitajski Alibabi in deleža v Yahoo Japan. Pod okrilje Verizona bodo prišle storitve, kot sta Yahoo News in spletna pošta, ki jih po vsem svetu uporablja več milijard ljudi. Yahoo za svojimi rivali zaostaja v sposobnosti uporabljanja podatkov svojih strank za namene oglaševanja. Raziskovalno podjetje eMarketer ocenjuje, da bo Yahoojev delež digitalnega oglaševalskega trga letos upadel na okoli 1,5 odstotka, medtem ko si Google odreže okoli 30 odstotkov, Facebook pa okoli 12 odstotkov kolača. Zastonj stvari plačamo najdražje. 

V Dubrovniku pa boste od letos naprej lahko plačali tudi za odsotnost – obleke namreč. Tamkajšnji redarji imajo posebno nalogo kaznovati turiste s 133 EUR visoko kaznijo za prekršek sprehajanja v kopalkah. "Kdor zlato jamo koplje, sam vanjo pade?" se sprašujemo.

Zlata jama za državo pa s prenovljenim zakonom o trošarinah ne bodo mali proizvajalci piva oziroma mikropivovarji. Ti so na novo definirani kot pravne osebe, ki v koledarskem letu ne proizvedejo več kot 20.000hl piva. Glede na trenutni trg je ta količina relativno velika in v kategorijo mikropivovarne padejo vse pivovarne, razen naša največja. Zanje zakon določa olajšavo v obliki plačila le 50% trošarine. Trošarina za velik vrček povprečnega piva znaša 0,30€. Na novo zakon določa tudi proizvodnjo piva za lastne namene gospodinjstva. Gospodinjstva, ki pivo uporabljajo v lastne namene in ne proizvedejo več kot 500l piva, niso zakonsko dolžne prijavljati in plačevati ničesar več.

Zdravo mero B in D vitaminov vam želi Janez.

Facebook Twitter Deli
0 comments