Čez sedem let vse prav pride - Teden eko mode v Mariboru

Med 31. marcem in 3. aprilom se v organizaciji gibanja Mladi za podnebno pravičnost in umetniške skupnosti GT22 odvija Teden eko mode, Eco Fashion Week. Na Glavnem trgu 22 se bo zvrstila serija ustvarjalnih delavnic, ki opozarjajo na škodljive aspekte modne industrije in izpostavljajo etične, bolj okolju prijazne modne prakse.

Eco Fashion Week predstavlja alternativo razvpitim Tednom mode, ki letno v svetovnih prestolnicah mode v senci nepravičnih procesov združujejo blišč in luksuz. Temu se po robu postavi Teden eko mode, pove ena od organizatork, Ana Florjančič iz MZPP:

Izjava

Teden eko mode se je v četrtek začel z otvoritvijo razstavnega inkubatorja Čez sedem let vse prav pride, ki bo v avli GT22 na ogled do 28. aprila. Na razstavi se predstavlja 12 avtoric in avtorjev, ki z različnimi tehnikami zgovorno predstavljajo problematiko ene izmed najbolj onesnažujočih panog, modne industrije. Funkcijo razstave razloži eden izmed avtorjev, multimedijski umetnik Nejc Trampuž:

Izjava

Razstavni inkubator kot koncept pomeni skupnostni pristop k postavljanju in razvijanju predstavljenih del v končni, razstavljeni obliki, pove Trampuž:

Izjava

Avtorice Gaja Đukanović Babič, Zala Hrastar, Anja Kužnik, Lara Mavrič, Samanta Pahole, Irena Skotnik, Helena Vrbanac, Tjasha Zavec, Neža Ambrožič in Tisa Praprotnik ter avtorja Tomaž Tomljanović in Nejc Trampuž, so pri ustvarjanju uporabljali različne pristope, od klasično slikarskih, do multimedijskih instalacij, vezenin in eksperimentov z uporabo nekonvencionalnih barvil na tkaninah. Razstava kot celota tako združuje tradicionalne pristope in modernejše tehnološke intervencije, s tem pa kot možno rešitev okoljske krize, vsaj znotraj modne industrije, ponuja kombinacijo človeškega in samostojnega strojnega dela. 

Razmislek o sodelovanju človeške in umetne inteligence pri ustvarjanju je ponudil ne le izdelek, pač pa tudi ustvarjalni proces Trampuža. Pri ustvarjanju svojega dela, 10 SEC/KOS, 16 H/DAN, je namreč vzpostavljal odnos med sabo, umetno inteligenco, delom kot procesom in delom kot produktom. Več, Trampuž:

Izjava

Hitra moda je pojem, s katerim označujemo potrošniški odnos do oblačil po principu “kupi-zavrzi”. Hitri potrošnji parira masovna proizvodnja oblačil, ki oblačila nizke kvalitete proizvaja hitro ter jih z neetično distribucijo na trg postavlja z nizkimi cenami. Več kot polovica kosov produkcije hitre mode je zavržene v manj kot letu od nakupa. Okoljski problem pa predstavljajo tudi tekstilni odpadki, ki nastanejo tekom proizvodnje in po njej, sočasno onesnaževanje zemlje, pa tudi izkoriščanje delovne sile znotraj industrije, pojasni Diana Dajčman, ena izmed predstavnic MZPP:

Izjava

Dogajanje Tedna eko mode tako izpostavlja slabe, škodljive aspekte modne industrije, ter predstavlja alternativne, ekološke in družbeno pravične modne prakse. Eden izmed dogodkov je sobotni Trajnostni Pop-Up Shop, koncept trgovine z omejenim časom trajanja in s poudarkom na prodaji izdelkov, ki niso del ustaljenih branž.

Na pop-up shopu prisotne znamke predstavi Dajčman: 

Izjava

Teden eko mode bo v Mariboru potekal do 3. aprila, ko se bo zaključil s sklepnim dogodkom šivanja zastave in našitkov za prihodnje projekte Mladih za podnebno pravičnost.

Foto: Nejc Trampuž

 

Facebook Twitter Deli