Prostorska problematika UGM ponovno spregledana

Umetnostna galerija Maribor je danes ob 11. uri sklicala novinarsko konferenco na Trgu Leona Štuklja. pred stavbo nekdanje SDK, torej pred stavbo, o katere usodi se bo odločalo v naslednjih dneh in v katero želi UGM prenesti svoje programske vsebine. Zaskrbljene odzive galerije in strokovne javnosti je vzbudila izjava ministrstva za zdravje, da se v stavbo nekdanjega SKD umešča dispečerski center.

V odziv na izjavo o vzpostavitvi dispečerskega centra so v UGM objavili javno pismo, ki so ga naslovili na ministrstvo za kulturo, župana Mestne občine Maribor in predsednika vlade, ker gre za medresorsko usklajevanje. Na javno pismo Umetnostne galerije Maribor so odgovorili ministrstvo za kulturo, mariborski župan in ministrstvo za javno upravo. Ministrica za kulturo je v izjavi, naslovljeni na premiera Cerarja, prosila za ponovni premislek, saj prepoznava številne prioritete, da se vsebine UGM umestijo v omenjeni objekt. Stavba je po besedah ministrice vpisana v register kulturne dediščine z galerijsko-muzejsko dejavnostjo, poleg tega ministrstvo za kulturo podpira umeščanje kulture v mestna središča, zato je ministrstvo za kulturo pripravljeno sodelovati v nadaljnih pogajanjih, da prav to stavbo UGM pridobi za izvajanje svojih dejavnosti.

Podporo ministrstva za kulturo je izrazila tudi Biserka Močnik, direktorica direktorata za ustvarjalnost.

Stališče Mestne občine Maribor je zagovarjal Boris Ketiš, vodja službe za razvojne projekte in investicije, ki je predstavil tudi preverbe prostorskih rešitev UGM.

Poslanec SMC iz Maribora, Branislav Rajič, se je pridružil prisotnim in predstavil stališče vlade.

Breda Kolar Sluga, direktorica Umetnostne galerije Maribor, je povzela stališče galerije in odzive na problematiko, s katero se v galeriji spoprijemajo že 10 let.

S prostorsko problematiko UGM je spremljala Saška.

*Za morebitne motnje v zvoku se opravičujemo zaradi dogodka na prostem. Izjave lahko poslušate v posnetku oddaje, ki bo na voljo po objavi v etru.

Facebook Twitter Deli