Premiera radijske igre EMA

Iz deklice, ki ji je oče v otroštvu dejal, da je priprava rib iz gefilta, izdelava rezancev in rojevanje otrok vse, kar mora židovska ženska znati, je zrastla ena izmed najbolj znanih anarhistk in najbolj borbenih glasov feminizma, kar jih zgodovina pomni. Ime ji je bilo Emma.

 

EMA: Vesela sem, da vidim toliko žensk v publiki. A danes, prijatelji, bom govorila o tragediji ženske emancipacije. Zakaj tragediji? Ker je to, čemur danes pravimo emancipacija, iluzija. Širi se ideja, da bo ženske osvobodila volilna pravica. Ampak, ali je le-ta osvobodila moške? Širi se ideja, da bodo ženske osvobojene s tem, ko bodo zapustile domove in šle v službo. So službe osvobodile moške? Ta tragično emancipirana ženska se boji piti iz vodnjaka življenja. Boji se zanosa, in tako strah jo je moških. In ko bo spoznala, da mora njena svoboda priti iz nje in skozi njo, se ne bo več bala moških. Mora si reči: jaz sem oseba, ne blago! Reči mora: Nikomur ne dam pravice do mojega telesa! Otroke bom rojevala ali pa ne, kot si sama želim. Ljubila in ljubljena bom, kot si sama želim. Zavračam svojo vlogo sužnje Bogu, Državi in možu! Svoje življenje bom napravila bolj enostavno, globlje, bogatejše. Takšna ženska bo gorela v ognju svobode in osvetljevala svet za vse!

Nasprotujem vsem institucijam, ki zahtevajo podložnost! Kakšen svet bo to, ko bodo moški in ženske zavrgli cerkev, zavrgli državo, se odrekli žrtvovanju svojih otrok pošasti vojne in se zbližali v ljubezni.

 

Radijska igra o Emmi Goldman, anarhistiki, feministki in aktivistki, odpira pomembna in družbeno aktualna vprašanja. Njene ideje so še vedno relevantne in prisotne, zato radijska igra preko radijskega medija aktualizira njene ideje, obenem pa predstavlja Emmo kot pomembno zgodovinsko osebnost na področju feminizma in anarhizma. Njen glas v interpretaciji Kolektiva ZIZ premierno na valovih 95,9 MHz.

 

Ema
Po motivih Howarda Zinna: “Emma

Režija in tehnična obdelava: Jaša Jenull
Zasedba: Kolektiv ZIZ: Barbara Polajnar, Tina Podbevšek, Jan Franc Podbrežnik, Izidor Gavez, Anamarija Nađ
Produkcija: Pekarna Magdalenske mreže
Koprodukcija: Radio MARŠ in KUD Transformator

 

Facebook Twitter Deli
0 comments