Ali je davčna oaza pretrd oreh za politiko in Jezikovni forenzik v hiši eksperimentov

Študentje im ostali kritično misleči ste vabljeni na okroglo mizo z naslovom 'Davčne oaze: pretrd oreh za politiko?' Rdeča nit okrogle mize o temi, ki jo je razplamtelo razkritje rajskih dokumentov, bo iskanje mogočih rešitvev za zamejitev davčnega izogibanja ter drugih pojavov, ki se v omenjenih dokumentih pojavljajo - med drugim pranje denarja in financiranje terorizma. Kaj politiko ovira pri iskanju učinkovitih odgovorov in zakaj se po razkritjih obljublja premike, ki se kasneje ne zgodijo? Odgovore bo nocoj od 19. ure naprej skupaj z gosti iskal Matija Stepišnik, odgovorni urednik časnika Večer.

 

V sredo, 13. decembra 2017, bo ob 20. uri v Hiši eksperimentov v Ljubljani potekalo predavanje Jezikovna forenzika dr. Ane Zwitter Vitez s Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem. V zadnjem času smo doživeli številne afere, povezane s plagiatorstvom, anonimnimi grožnjami in žaljivim govorom na družbenih omrežjih.

 

Kako odkrivajo avtorjeve sledi v besedilu? Kako zanesljivi so rezultati? Kakšne so metode, potenciali in omejitve raziskav s področja statistične analize besedil? Odgovore na ta vprašanja lahko v ljubljanski Hiši eksperimentov izveste od pol osmih naprej.

 

Univerza Teksas v Austinu je na spletu objavila približno polovico vsebin iz obsežnega arhiva pokojnega Nobelovega nagrajenca za literaturo Gabriela Garcie Marqueza. Odločitev se, kot na svoji spletni strani poroča Deutsche Welle, zdi nenavadna, glede na to, da so avtorjeva dela še vedno zaščitena z avtorskimi pravicami.

 

Približno polovica literatovega arhiva, ki ga je univerza odkupila pred dvema letoma, je na spletu brezplačno na voljo za uporabo po zaslugi Centra Harry Ransom pri teksaški univerzi, je Deutsche Welle povzel ameriške medije. Univerza je napovedala, da namerava digitalizirati celoten Marquezov opus, ki obsega 27.000 strani rokopisov, fotografij, pisem in beležk, in sicer tako v angleškem kot španskem jeziku.

Facebook Twitter Deli