Azijska Študentroblja

Učiteljica razrednega pouka Suzana Belušić je v pismu ministrici za izobraževanje Maji Makovec Brenčič opozorila, da ministrstvo zavlačuje z odločanjem o vlogah za napredovanje učiteljev, hkrati pa zavrača potrdila o predstavitvi referatov na seminarjih, ki so med pogoji za napredovanje. Ministrica odgovarja, da so dolžni skrbeti za zakonitost. Belušićeva je v pismu, ki ga je nedavno naslovila na ministrico, spomnila, da so bila v letu 2015 v vzgoji in izobraževanju po dolgih letih sproščena napredovanja. Na začetku je po njenih navedbah reševanje vlog na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport potekalo tekoče, vse skupaj pa se je ustavilo konec lanskega in v začetku letošnjega leta. Makovec Brenčičeva je v odgovoru na pismo Belušićevi zapisala, da so bili na ministrstvu v začetku letošnjega leta opozorjeni, da potrdila o izvedbi referata na mednarodnih simpozijih Združenja pedagogov tehnične ustvarjalnosti Slovenije niso verodostojna. Kot kaže je ping pong precej aktualen šport v visokem šolstvu. Čeprav je precej enostranski, saj ministrica ne "šljivi" argumentov pedagogov, temveč navaja zgolj svoje birokratske zahteve.

Vsekakor pa imajo ping pong radi Kitajci, tudi tisti, ki razstavljajo v Mariboru. Ob razstavi slovenske in kitajske sodobne umetnosti Zemlja je ploščata odkrivajo tudi druge povezave med Slovenijo in Kitajsko. V UGM bo v torek, 2. avgusta, ob 18h predavanje o Almi Karlin. Svetovna popotnica in pisateljica Alma M. Karlin se je s Kitajsko najprej srečala v večkulturnem Londonu pred začetkom prve svetovne vojne. Pozneje je Kitajsko vključila med pomembnejše cilje svojega potovanja okrog sveta. Med letoma 1923 in 1924 je obiskala Mandžurijo, Šanghaj in pristaniška mesta ob Južnem morju ter Peking, kjer so ji prav stare, zakotne ulice razkrile marsikatero skrivnost Vzhoda. Tako so nastale njene kratke zgodbe v zbirki Duhovi in zmaji, pozneje pa tudi duhovita in hudomušna novela Najmlajša vnukinja častitljivega I Čaa, ki je izšla kot prva knjiga v novi seriji Z Almo v svet in je zadnje objavljeno delo pred smrtjo znamenite svetovne popotnice iz Celja. Predavanje bo na novo osvetlilo tudi sveži prevod novele Vodna vrba in Almin prvi roman Moj mali Kitajec, ki je nastal na avtobiografski podlagi, ko je bila Celjanka zaročena s sinom bogatega kitajskega Mandarina, prvim znanim Kitajcem na slovenskih tleh.

Ostajamo v Aziji. Slovenski dijaki so se na mednarodni biološki olimpijadi v Vietnamu odrezali odlično, so sporočili z Zveze za tehnično kulturo Slovenije. Matevž Jug z Gimnazije Bežigrad je osvojil bronasto odličje, Maruša Kerenčič z Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana pa je prejela pohvalo za dosežen rezultat. Na 27. olimpijadi je tekmovalo 263 tekmovalcev iz 72 držav. Potekala je med 17. in 24. julijem, gostila pa jo je Univerza v Hanoju pod pokroviteljstvom vietnamskega ministrstva za šolstvo.

Iz Azije na Češko. Zavod Voluntariat novembra skupaj s češkimi partnerji organizira trening za trenerje v kraju Ivančice na Češkem. Trening je namenjen vsem tistim, ki si želite pridobiti več samozavesti pri delu s skupinami mladih na treningih, izobraževalnih aktivnostih ali prostovoljskih projektih. Dobra novice pa je, da je ta trening namenjen trenerjem začetnikom – dovolj je že, da imaš vsaj eno izkušnjo z vodenjem skupine mladih in da si močno motiviran/a za nadgrajevanje svojega znanja. Na treningu bo sodelovalo 15 čeških in 15 slovenskih udeležencev, zato so prepričani, da se bo našlo tudi mesto zate! za več info poglejte na spletno stran voluntariata.

Mladinsko društvo Bakheros iz Selnice ob Dravi je odprlo prijave za Erasmus+ projekt. V kolikor si zainteresiran ali zainteresirana za mladinsko izmenjavo v Barceloni od 14. 8. do 21. 8. se hitro prijavi. Naša skupina bo štela 6 udeležencev, kriti si stroški bivanja, hrane in prevoza (do 170,00 EUR). Za več informacij se bo najlažje odpraviti na njihovo fejsbuk stran.

诶艾弗开屁艾儿提豆贝尔维 David.

Facebook Twitter Deli
0 comments