Glasbene novice

Storitev za plačljivo točenje glasbe z oblaka na računalnike in druge naprave, zvana Bandcamp, ima za sabo še eno odlično leto. Med tem, ko prodaja glasbe, z izjemo gramofonskih plošč, vztrajno pada že dolga leta, je Bandcamp v lanskem letu beležil odlične rezultate; prodaja albumov je zrasla za 16%, prodaja posameznih pesmi za 33%, merch - torej majice, badgi, tangice, kape itd. pa za 36%. Zaslužek neodvisnih založb, ki glasbo ponujajo preko te storitve, je zrasel za 73% in več kot 600.000 glasbenikov je prodalo vsaj … nekaj. Raste tudi priljubljenost publikacije Bandcamp Daily.

Trend se nadaljuje tudi letos, samo v zadnjih 30 dneh so uporabniki na Bandcampu potrošili okoli 6,7 milijonov dolarjev.

 

Če ste slučajno mislili, da je rušenje ključnih koncertnih in skupnostnih prostorov slovenska posebnost, ste se ušteli. V Zagrebu se že leto in pol borijo za obstanek kultnega kljuba Jabuka, včeraj pa se je začelo, po mnenju vodstva kluba, nelegalno rušenje odra na terasi kluba. Po neuradnih informacijah naj firma, ki izvaja rušenje, ne bi imela nobenega dovoljenja ali kakšnega drugega dokumenta, ki bi upravičevalo rušenje. Vodstvo kluba Jabolka sporoča, da bo proti vsem odgovornim sprožilo kazenske postopke.

 

Radio Študent vnovič napoveduje Festival TRESK #9 - obračun glasbe in založništva! Zgodil se bo v četrtek in petek, 15. in 16. marca 2018, v sodelovanju s CUK Kino Šiška in Klubom K4. V sklopu festivala ponovno odpirajo natečaje za vizualna dela v treh kategorijah: najboljša podoba albuma, najboljša podoba glasbenega dogodka in najboljša koncertna fotografija. V vseh treh kategorijah prijavljena dela morajo biti izdana, objavljena ali posneta med marcem 2017 in februarjem 2018. Del festivala tresk je tudi sejmišče glasbenih založb in glasbenih izdelkov. Vrata odprlo v četrtek, 15. marca, od 18:00 do 23:00 v CUK Kino Šiška. Več informacij izbrskajte na http://www.tresk.si

 

Za konec žalostna vest, da se je po dolgoletni bolezni poslivil Brane Koncilija, ki je veljal za očeta novomeške ulične in punk scene.

 

Spisal Odgovorni urednik samega sebe. 

 

 

 

Facebook Twitter Deli