Glasbeni, likovni in vojaški natečaji za mlade

Natečaj Mladi rapetek izhaja iz koncertnega cikla Rapetek – edinega rednega mesečnega hip hop dogodka v Sloveniji, s katerim Društvo Kapa v ljubljanskem klubu Gala hala že štirinajsto leto zagotavlja kakovosten koncertni in DJ-program. S sodelovanjem na natečaju, katerega cilj je spodbujanje jezikovne, glasbene, likovne in plesne ustvarjalnosti, bodo dekleta in fantje pridobili nove spretnosti izražanja in veščine nastopanja, soustvarjali z vrstniki ter spoznavali hip hop kulturo.

Prijavnico in pravila najdete na spletni strani društva Kapa www.galahala.com/mladi-rapetek. Na natečaj se lahko prijavijo dekleta in fantje od 5. do 9. razreda OŠ ter srednješolci, prijave v kategorije rap in beatbox, DJanje in beat making, ples, grafitiranje ter kategorija, v kateri lahko kombinirate več prej omenjenih, organizatorji sprejemajo še do danes na naslov mladi.rapetek@gmail.com.

MENT v sodelovanju s festivalom INmusic poziva glasbene izvajalce (s koncertnimi izkušnjami in z javno dostopnimi avdio posnetki), da se s kratkim opisom, povezavami na svojo glasbo in ostale spletne informacije, prijavijo na natečaj. Prijave se zbirajo do vključno 28. aprila 2017, nakar bo komisija sestavljena iz predstavnikov Vala 202 in festivala MENT Ljubljana, izbrala 5 izvajalcev, ki bodo 17. 5. 2017 nastopili v Kinu Šiška v Ljubljani. Dva izbranca pa bosta nastopila tudi na festivalu INmusic. Enega bodo po nastopih v Šiški izbrali organizatorji festivala INmusic, drugega občinstvo na koncertu. Prijave se zbirajo na e-naslovu: manage@ment.si.

Odprt je tudi mednarodni in likovni natečaj za učence in dijake držav članic EU, v starostni kategoriji od 14 do 18 let za sodelovanje tričlanskih ekip. Natečaj organizira Umetniška delavnica v Považska Bystrica, Slovaška. Rok za oddajo izdelkov je 28. april 2017, več informacij in prijavniconajdete na spletni strani ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Za vojaško usmerjene študente pa objavljamo naslednje obvestilo. Zveza Nato razpisuje program za stažiranje v letu 2018, namenjen študentom višjih letnikov, starejšim od 21 let, ali diplomantom, ki so izobrazbo pridobili pred manj kot letom dni. Pripravništva v Bruslju trajajo šest mesecev in so plačana. Rok za prijavo je 18. april. Kandidati morajo biti državljani ene od članic zavezništva. Tisti, ki še študirajo, morajo imeti zaključena najmanj dva letnika študija in morajo biti v času prošnje za pripravništvo vpisani v tretji letnik. Kandidati morajo tudi obvladati vsaj enega od uradnih jezikov Nata, torej angleščino ali francoščino.

Na inštitutu Jožef Stefan bo prihodnji teden potekala študentska konferenca. Prvi dan konference, ki se bo odvijala 19. in 20. aprila, bodo študenti svoje delo predstavili na strokoven, a hkrati poljuden in zanimiv način. V ta namen so bile za študente tudi letos organizirane pripravljalne delavnice z novinarji, ki se ukvarjajo z znanstveno tematiko. Drugi dan konference bo usmerjen v karierne poti različnih uspešnih doktorandov. Predstavili se bodo dobitnik nagrade Direktorjevega sklada na IJS Matjaž Humar, vodja razvoja v družbi Gorenje Boštjan Pečnik in Jernej Zupančič iz podjetja Biosistemika, spin-off podjetja Nacionalnega instituta za biologijo. Poleg tega bo vodja sektorja za koordinacijo pametne specializacije pri Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Peter Wostner predstavil strategijo pametne specializacije in njen pomen za mlade. V sklepnem dejanju se bo odvila okrogla miza z naslovom Karierni plan, na kateri bodo svojo karierno pot od doktorata do trenutnega položaja predstavili mladi doktorji znanosti. Udeleženci bodo med drugim povedali, kaj jih je vodilo do trenutne zaposlitve oz. položaja in ali je to splet naključij ali skrbno načrtovanje že tekom samega doktorskega študija. Konferenco bodo zaključili s podelitvijo nagrad najboljšim konferenčnim prispevkom.

Podrobnejši program konference je objavljen na povezavi: http://ipssc.mps.si/program.asp.

V sredo, 19. aprila 2017 se bo ob 14.30 na ploščadi pred Moderno galerijo v Ljubljani pričel Shod za znanost, s katerim se sodelujoči zavzemajo za avtonomijo raziskovalne dejavnosti.

Na shodu bodo Vlado Republike Slovenije, Državni zbor in Državni svet tudi javno opozorili:

  • da se pogoji in okoliščine za raziskovalno delo na raziskovalnih in univerzitetnih ustanovah v Sloveniji zadnjih pet let vztrajno slabšajo;
  • da so zanemarjeni, okrnjeni ali močno podhranjeni vsi vidiki raziskovanja: od pomlajevanja raziskovalnih skupin in vlaganj v raziskovalno infrastrukturo do preživetja uveljavljenih raziskovalk in raziskovalcev, ter
  • da poleg zmanjšanega financiranja razvoj znanosti hromita tudi naraščajoči antiintelektualizem in zastarela zakonodaja, ki se ni spremenila že več kot dve desetletji.

Zahteva Vladi RS bo povečanje obsega in načina financiranja raziskovalne dejavnosti ter omogočena prepotrebna in usklajena sprememba zakonodaje. Do leta 2020 se pričakuje postopni dvig proračunskih sredstev na 1 % bruto nacionalnega proizvoda. Namesto postopnega prehoda na institucionalno financiranje, ki ga predvidevajo aktualna izhodišča MIZŠ, pa se pričakuje reden, predvidljiv in transparenten način institucionalnega financiranja.

Namesto »zakonodajnih izhodišč« se od Vlade RS zahteva resno zakonodajo, ki ne bo le regulirala, temveč predvsem omogočala, podpirala in spodbujala raziskovalno in inovacijsko dejavnost.

Vabljeni, da se pridružite!

Študentrobljo pripravlja Študentsko uredništvo.

 

Facebook Twitter Deli