Kako se izogniti zaribanemu izpitu?

Morda tako, da skozi anonimno prijavo obvestiš fakulteto, da je nekje v zgradbi bomba. Nekaj podobnega se je zgodilo včeraj na Harvardski poslovni fakulteti. Zaradi anonimne prijave so izpraznili sedem zgradb fakultete. Po kratki preiskavi zgradb se je izkazalo, da bombe ni bilo, sedaj pa poteka policijska preiskava o dogodku. Ne dvomimo, da bo morebitni študent, ki je zadevo priredil, ob status študenta, verjetno pa mu grozi še kaka zaporna kazen.

Velika Britanija je pred dvema dnevoma objavila tako imenovano belo knjigo o visokem šolstvu.

Zadeva nosi visokoleteče ime: »Uspeh skozi ekonomijo znanja«. V dokumentu, ki ga ni prebrala angleška kraljica, lahko najdemo načrte za reforme visokošolskega sistema. Na dokument že letijo kritike, da se bo v primeru uveljavitve smernic dokončno končalo javno visoko šolstvo. Kakovost študija bodo tako ocenjevali na podlagi zadovoljstva študentov. Študij naj bi se bolj usmeril v zaposljivost – torej se bo podrejal trgu dela in posledično interesom kapitala. Prav tako vpeljuje višje in fleksibilne šolnine ter celo subvencije privatnim visokošolskim ustanovam. Zveni znano? Res je, saj se reforma visokošolskega sistema v podobno smer nagiba tudi v Sloveniji. V Veliki Britaniji so proteste že napovedali, v Sloveniji pa še čakamo na nadobudne ter z lastno glavo razmišljujoče študentke in študente.

Slovenska Vlada je medtem sprejela Izvedbeni načrt jamstva za mlade 2016–2020.

Omenjeni načrt sledi pozivu Evropske komisije, da naj države članice zagotovijo kakovostno ponudbo za zaposlitev vsem mladim do 25. leta in to v štirih mesecih, po prenehanju šolanja ali začetku brezposelnosti. Namesto ponudbe za zaposlitev, bo veljala tudi ponudba za nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo. Dokument naj bi kasneje tudi razširil ciljno skupino. Ker mladi v Sloveniji pozno vstopajo na trg dela, v ciljno skupino jamstva za mlade v Sloveniji prištevamo vse osebe, ki še niso dopolnile 30 let. Najverjetneje bo šlo pri tej reformi spet za brco v temo ali pa mednožje, odvisno seveda od dejanske izvedbe in nadzora nad sprejetimi ukrepi.

Nadaljujemo s priložnostmi za sodelovanje in sodelanje.

V sodelavnem prostoru Tkalka, v Tkalskem prehodu 4, je na voljo še 5 prostih miz, namenjenih za delo, razvoj novih idej, uresničitev poslovnih ciljev ...Tako imenovana desk-sharing delovna postaja, zajema stalno uporabo mize v skupni pisarni z internetom, souporabo čajne kuhinje in sejne sobe ter posebne ugodnosti pri uporabi konferenčnih dvoran in učilnice. Delimo si prostore in delimo si stroške prostorov. Vsaka miza prispeva 48,80 € na mesec za stroške. Zainteresirani boste imeli v Coworking tednu priložnost brezplačno preizkusiti desk-sharing za kakšno uro, kakšen dan ali cel teden. Za tiste, ki se boste za desk-sharing v Tkalki odločili v tednu odprtih vrat, prejmete 20 % popusta za desk-sharing storitev v prvih treh mesecih. 

Novembra letos bo izšla prva številka novonastale revije Platforma: revija za povezovanje doktorskih študentov filozofije in družbene teorije.

Namen revije je povezati doktorske študente filozofije in družbene teorije na Slovenskem, spremljati njihovo trenutno znanstveno produkcijo ter nuditi možnost predstavitve njihovega znanstvenega in raziskovalnega dela. Na ta način želi revija tudi preprečiti pozabo že pridobljenih doktoratov, ki morda še niso dobili priložnosti, da bi bili objavljeni. Platformo bo založila Podiplomska šola ZRC SAZU, revija pa bo potrebovala tudi vsebine. S tem namenom so objavili poziv za oddajo prispevkov. Če ste torej mlada doktorica ali doktor znanosti na družbeno-humanističnem področju, vas vabijo, da oddate prispevke na e-poštni naslov revija.platforma@gmail.com. Na ta naslov pošljite svojo kratko formalno predstavitev do 100 besed, ki bo objavljena ob vašem prispevku v reviji. Prijave zbirajo do konca maja, prispevke pa bo treba oddati v oktobru. Ob izidu revije se obeta še simpozij, na katerem boste svoje prispevke tudi predstavili v obliki predavanja.

Facebook Twitter Deli