Kislo in brez žensk v senatu univerze

Začnimo tako kot vreme: nekam kislo ...

Ljubljanska univerza zoper nekdanjo profesorico na fakulteti za družbene vede (FDV) ne vodi postopka zaradi suma, da je njen doktorat plagiat, so za STA potrdili na univerzi. Senat ljubljanske univerze je v torek za zaprtimi vrati sprejel sklep, s katerim je začel postopek preverjanja, ali je eden izmed doktoratov plagiat. Za čigavo delo gre, na univerzi niso želeli povedati. Naknadno pa so zavrnili ugibanja, ali je šlo za doktorat Karmen Erjavec.

Odvetnica Erjavčeve, Nataša Pirc Musar je sicer za STA povedala, da zoper njeno stranko tečeta že dva postopka. Prvi pred etično komisijo zaradi suma domnevne akademske nepoštenosti in drugi pred senatom Univerze v Ljubljani zaradi odvzema naziva redne profesorice. Nekdanjo predstojnico katedre za novinarstvo in redno profesorico na FDV Erjavčevo pa so v začetku leta 2015 osumili potvorbe znanstvenih del.

Kot je danes poročal časnik Dnevnik, FDV Erjavčevi med drugim očita, da so citati anonimnih intervjuvancev v nekaterih njenih znanstvenih člankih videti izmišljeni. Erjavčeva je seveda tovrstne izjave zanikala.  Resničnosti intervjujev tudi še ni dokazala, saj posnetkov oz. prepisov intervjujev domnevno ni shranila. Komisija dokazov, da je prirejala znanstvene članke, kar ji očita FDV, nimajo. Prav tako pa sumov še ne morejo z gotovostjo ovreči.

Na ljubljanski univerzi do sedaj še niso imeli postopka za odvzem profesorskega naziva. Na Dnevnikovo vprašanje, ali bi ob morebitnem odvzemu akademskih nazivov posledice tega občutili tudi študentje, kjer je Erjavčeva mentorirala diplomske ter magistrske naloge, pa z univerze odgovarjajo, da nikakor.

Ostajamo na kislem...

V upravni odbor Univerze v Ljubljani (UL) so bili imenovani samo moški. Tako komisija za ženske v znanosti pri ministrstvu za izobraževanje poudarja, da se v tem primeru ni upoštevalo zakona o enakih možnostih. Kot je komisija zapisala v sporočilu za javnost, 19. člen pravilnika o volitvah organov univerze določa, da so v upravni odbor iz vrst delavcev, ki opravljajo visokošolsko dejavnost, imenovani trije člani ter en predstavnik drugih delavcev, zaposlenih na univerzi.

Komisija je 9. maja odgovorne na ministrstvu zaprosila za pojasnilo, zakaj so vsi predstavniki ustanovitelja v odboru moški ter obrazložitev, zakaj ministrstvo ni predlagalo ženske predstavnice. Komisija med drugim pričakuje, da bodo v organe, kjer je zastopanost žensk že tako majhna, prednostno predlagane ženske predstavnice.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič je pojasnila, da si je ministrstvo prizadevalo, da bi bile imenovane tudi članice, vendar pri iskanju kandidatk ni bilo uspešno. Kot je še povzela ministrica, se na ministrstvu zavzemajo za imenovanje ženskih kandidatk na takšne in podobne funkcije ter si obenem želi, da bi bile ženske v večji meri pripravljene prevzemati različne funkcije.

Jah, o funkcijah ženske lahko sami presodite …

 

Študentje magistrskega študija Medijskih komunikacij, na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru, so združili moči in se s svojo kampanjo NEsovražni postavljajo po robu vsem oblikam sovražnega govora. Jutri v četrtek, 1. junija 2017, ob 11. uri v Miklošičevi dvorani na Univerzi v Mariboru se ima zgoditi  HateX, kjer se bo v okviru dveh predavanj in okrogle mize odprto spregovorilo o sovražnem govoru.

Prva izmed predavateljic bo Tanja Kocman. Naslednja gostja, Petra Lesjak Tušek, predsednica društva novinarjev Slovenije, bo predstavila problematiko vpletenosti sovražnega govora med novinarji. Prikazala pa bo še nekatere slovenske primere sovražnega govora do novinarjev .

Na okrogli mizi bodo torej gostili Suzano Žilič Fišer, predstojnico katedre medijskih komunikacij in predavateljico na FERI UM in mentorico projekta NEsovražni; Bojano Musila, predavatelja na Filozofski fakulteti UM, ki se ukvarja s cyber-bullyingom in vplivom spletnih socialnih omrežij na samopodobo mladih; ter Ramiza Derliča, predsednika društva Indijanez in programskega vodja mladinskega centra Pekarna ter Predstavnika Mladinskega kulturnega centra Maribor.

 

23. Mednarodna veslaška regata univerzitetnih osmercev ima rezerviran datum 1.6.2017. Organizatorji poudarjajo, da je namen tovrstnega dogodka obuditi življenje ob in na reki Dravi. Predvsem pa prebuditi vodne športe in tako še bolje izkoristiti naravne danosti našega mesta. Povabili so univerze iz naše regije, ki razvijajo veslaški šport, da se pomerijo v plemeniti tekmi študentskih univerzitetnih osmercev od Studenške brvi pa vse do Benetk.

Urnik prireditve zgleda takole:

15.00 Otvoritev: promocijska vožnja čolnov s profesorji veslači Univerze v Mariboru

15.15 Tekme osmercev – start Studenška brv, cilj Benetke, ob Vodnem stolpu iztek

17.00 Finalna tekma med najboljšima osmercema

19.00 Podelitev nagrad in priznanj na rektoratu UM, Slomškov trg 15

Začnejo na Studenški brvi in končajo pri Benetkah.

Z rokavčki in dežnikom bomo nekje vmes ...

Študentska organizacija Univerze v Mariboru ter Narodni dom Maribor tudi letos študentom in dijakom omogočata ogled prireditev v okviru Festivala Lent po recimo temu, dostopnejši ceni. V predprodaji bodo mladi za »Lento«, odšteli 10 €, v redni prodaji pa 15 €.

Lenta bo študentom in dijakom omogočala vstop po dost - opnejši ceni na Večerov oder, ki tradicionalno najbolj potegne ravno mlade. Lenta  pa bo omogočala tudi ogled dogodkov na ostalih prizoriščih, kjer ni potrebna dodatna vstopnina (Sodni stolp, Vetrinjski dvor, , Salon glasbenih umetnosti, Jazz podij, Mladinin oder, 2 prireditvi na Trgu Leona Štuklja).

Lente po subvencionirani ceni je moč kupiti le ob predložitvi veljavne študentske ali dijaške izkaznice ter potrdila o vpisu oziroma z dokazilom o veljavnem statusu.

Že gremo…

Študentroblja je prirpavilo Študentsko uredništvo.

Facebook Twitter Deli