Med nagradami, predavanji, napredovanji

Med nagradami, predavanji, napredovanji začnimo z:

Rektorjevo nagrado za naj inovacijo Univerze v Ljubljani, ki jo  podeljujeta Univerza v Ljubljani in Ljubljanski univerzitetni inkubator (LUI). Namenjena je spodbudi za študente in zaposlene na Univerzi v Ljubljani, da s svojimi inovacijami vstopijo na trg in svojo idejo komercializirajo. Prijave za letošnjo nagrado so že odprte. Prijavijo se lahko skupine, kjer je vodja skupine študent ali alumni študent (do tri leta po zaključku študija), raziskovalec ali pedagoški delavec Univerze v Ljubljani. V aprilu bo rektor Univerze v Ljubljani prvemu od treh superfinalistov podelil nagrado v višini tri tisoč evrov, drugemu dva tisoč evrov in tretjemu tisoč evrov. Vsi trije superfinalisti prejmejo še intenzivno svetovanje najboljših strokovnjakov pri trženju inovacije in mentorstvo.

Zbiranje prijav poteka do vključno petka, 17. februarja 2017, do 23.59.

Oddelek za filozofijo Filozofske fakultete v Mariboru jutri, 20. 1. 2017, organizira strokovni posvet in simpozij z naslovom NIHILIZEM MED MLADIMI – KAKŠNO ZDRAVILO PONUJA FILOZOFIJA?

Od 10.00 ure dalje lahko na Filozofski fakulteti, v predavalnici 0.2, slišite različne govorce: Tomaž Grušovnik bo predstavil Prisilo potrošniškega smisla in filozofija. Boris Vezjak bo govoril o  Epistemološkem nihilizmu in odnosu do resnice. Andrej Adam bo ogovarjal  Nihilizem. Tadej Rifel bo predstavil Duhovne vaje in nihilizem. Zaključil bo Bojan Borstner z Ontološkim nihilizmom s primerom Spinoza. Sledi še zaključna razprava.

Za ponedeljek, 23. 1. 2017, si lahko zagotovite prvo vrsto v znanstveni kavarni Mafija, Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Zgodil se bo namreč voden pogovor o znanstvenih in manj znanstvenih vsebinah. Prof. dr. Marko Mikuž  se bo z voditeljico Majo Kos  pogovarjal o "CERN-u, ter ugotavljal:  »Kdo so angeli in kdo demoni?«. Brezplačne vstopnice si zagotovite na spletni strani https://www.eventbrite.com.

Mednarodni projekt Garcia – Enakost spolov v akademskih vodah, odkriva stopnje ter možnosti napredovanja v znanstvenih vodah in razkriva prekarnost raziskovalk in raziskovalcev v šolskih in raziskovalnih institucijah. Za slovensko akademsko okolje je značilno tudi "samooplojevanje". To pomeni, da se praviloma zaposlujejo kadri, ki so zrasli znotraj iste institucije. V Sloveniji in državah univerz partneric, ki so sodelovale pri projektu, so ženske pogosteje zaposlene za določen čas ter opravljajo manj cenjene in prestižne naloge. Statistični podatki zadnjih let kažejo, da ženske na prvi in drugi bolonjski stopnji še vedno dominirajo v izobraževalnih vedah, moški pa so najmočnejši v tehničnih študijih. Tri leta trajajoč projekt Garcia se je končal. Sodeloval je tudi Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU), edina raziskovalna institucija, ki je sodelovala pri projektu. Poleg njih pa še šest univerz partneric iz Nizozemske, Belgije, Švice, Avstrije in Italije.

Fundacija Študentski tolar je objavila razpisa za subvencionirane jezikovne in strokovne tečaje za socialno ogrožene študente. Razpisa sta namenjena študentom Študentske organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU). Na razpis za subvencioniran jezikovni tečaj se študenti lahko prijavijo najkasneje do 22. februarja oziroma do porabe sredstev. Kot so v ŠOU v sporočilu za javnost pojasnili, razpis vključuje udeležbo na strokovnih tečajih, ki jih bo izvajal Zavod ŠOLT v letu 2017.

Na inštitutu Jožefa Stefana, v raziskovalni skupini na Odseku za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko, zaposlijo dva mlada raziskovalca/mladi raziskovalki, za delo na področju obtelesnih robotskih sistemov (eksoskeletov) in človekove motorične kontrole. Delo bo potekalo v mednarodnem okviru Horizon 2020 projekta Spexor (http://www.spexor.eu) in FP7 projekta Codyco (http://www.codyco.eu). Predvideno je tesno sodelovanje z evropskimi partnerji iz Francije, Nemčije, Belgije, Nizozemske, Italije in Velike Britanije. K sodelovanju se vabi kandidate in kandidatke, ki jih zanima raziskovalno in razvojno delo. Izbrani kandidat bo sklenil delovno razmerje za določen čas usposabljanja za pridobitev doktorata znanosti z možnostjo podaljšanja. Za dodatne informacije in prijave se lahko obrnite na:

Dr. Jan Babic

Odsek za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko

Institut Jožef Stefan

(01) 477 3638

jan.babic@ijs.si

http://www.ijs.si/~jbabic

Študentrobljo pripravlja Študentsko uredništvo.

Facebook Twitter Deli