Novela zakona o dodatni koncesijski dajatvi ter o metodološko in etično nesprejemljivem ravnanju Karmen Erjavec

Državni zbor je danes s 66 glasovi za in brez glasu proti sprejel novelo zakona o dodatni koncesijski dajatvi od prejemkov, izplačanih za občasna in začasna dela študentov in dijakov. Spremembe bodo omogočale večjo fleksibilnost pri porabi sredstev, saj bodo zbrana sredstva lahko namenjali tudi neposredno za financiranje investicijskih projektov. Poleg tega novela razširja namen porabe koncesijskih sredstev, in sicer pri javnih visokošolskih zavodih na gradnjo, nakup, rekonstrukcijo, prenovo in vzdrževanje, na področju študentskih domov pa razširja krog upravičencev tudi na dijaške domove in možno porabo sredstev na nakup, razširitev, rekonstrukcijo, vzdrževanje in opremljanje.

Fakulteta za družbene vede je na podlagi današnjega sklepa senata Univerze v Ljubljani ugotovila, da je nekdanja sodelavka FDV, visokošolska profesorica Karmen Erjavec "v svojem raziskovalnem delu ravnala metodološko in etično nesprejemljivo", so sporočili s fakultete. V sporočilu za javnost tudi zapisali, da ravnanje Erjavčeve obsojajo in bodo s sklepom senata univerze seznanili znanstvene revije, ki jih primer zadeva. Erjavčeva je že pred časom priznala nekatere napake in odstopila z mesta predstojnice katedre za novinarstvo, zdaj pa je zaposlena na novomeški fakulteti za poslovne in upravne vede. Erjavčeva menda ni delala vseh intervjujev, pač pa jih je delalo več raziskovalcev in študentov iz njene ekipe. Toda po poročanju enega in edinega tednika Reporter nima nikjer shranjenih besedil teh intervjujev, pa tudi ne tistih, ki jih je delala sama. Nekatere intervjuje so delali študenti, a si njihovih imen, po lastnih besedah, "žal ni zapomnila".

Akademska folklorna skupina KUD Študent Maribor je pretekli petek v Unionski dvorani v Mariboru skupaj s Srbskim kulturnim društvom Maribor zaplesala na Calandeo. Calandea simbolizira staro rimsko tradicijo slavljenja prihoda novega, kar je osnovno stičišče današnje Evropske civilizacije. Ime izvira iz stare rimske tradicije, Calandea pa je globoko zakoreninjena v obredih verovanja iz poganskih časov. Kasneje je svojo vlogo našla v krščanstvu. Folklorna skupina KUD Študent in Srbsko kulturno društvo Maribor že nekaj let upešno sodelujeta in tudi tokrat jim je uspelo navdušiti vse prisotne.

Le še nekaj dni nas loči od in božiča, Božiček pa je na Štuk prišel nekoliko prej, obiskal otroke študentskih družin ter jih obdaril. V okrašeni dvorani Štuk se je dogajanje začelo s predstavo za otroke ’Moj prijatelj, dobri mož.’ potem pa je prišel zvezdnik večera, Božiček, kakopak. Otroci so tudi podarili igrače, ki jih ne potrebujejo več. V petek bodo prenešene na Univerzitetni klinični center Maribor, kjer bodo delale družbo bolnim otrokom, sporočajo iz Študentske organizacije univerze v Mariboru.

 

Facebook Twitter Deli