Po pasje

Študentrobljo začenjamo po pasje. Rasheeda Smith, ameriška študentka, je našla in vrnila psička nekdanjemu piarovcu bele hiše, Johnu Boehnerju. Štirimesečnega mladička pasme Bostonski terier – kako domoljubno – po imenu Maggie, je študentka našla v svoji potovalni torbi blizu postaje podzemne železnice. Za svoj podvig je dobila nagrado v višini deset tisoč ameriških dolarjev. Znesek se nemara zdi visok, pa vendar ji ne bi omogočil dokončanja študija, saj je ta strošek v ZDA precej višji.

Ostajamo v ZDA. Vsaj deloma. Veleposlaništvo ZDA je objavilo razpis za Fulbright štipendijo za študijsko leto 2017/2018. Na voljo je 5 štipendij za doktorske študente in 4 štipendije za podoktorske raziskovalce. Rok za prijavo je 1. avgust  2016, razpis in ostale informacije najdete na spletni strani Veleposlaništva ZDA.

Begunci so globalni izziv, čeprav Evropa, ki se tako drastično otepa svoje odgovornosti, tega ne rešuje ravno humanistično in altruistično. Morda bodo pogled na situacijo razrešile okrogle mize, debate in ostali načini širjenja javnega zavedanja o aspektih migracijskih tokov. Tudi zato Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani, v sodelovanju z Društvom za Združene narode za Slovenijo, organizira poletno šolo Academia Aestiva Internationalis z naslovom: ”Begunci in ‘begunci’: Globalen izziv, ne (samo) evropski.” Poletne šole se bodo udeležili mladi aktivisti med 18. in 30. letom. Mladinska konferenca bo potekala med 27. 6. in 1. 7. 2016. Sodelovanje na poletni šoli je brezplačno, prav tako pa bo poskrbljeno za prigrizke med odmori in brezplačno uporabo javnega prevoza v Ljubljani. Vabljeni torej vsi mladi prostovoljci in aktivisti, katerih razmišljanja presegajo populistični medijski diskurz ter si želijo izoblikovanja kritičnega mnenja. Prijave bodo odprte do 5. 6. 2016. Število sodelujočih je omejeno. Tistim, ki bo poletna šola omogočena, bo to sporočeno do 10. 6. 2016.

Tudi v Mariboru bo govora o migrantih. V ponedeljek, 23. maja, ob 16. uri, bo v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor dogodek z naslovom: »MIGRANTI IN LOKALNO OKOLJE. SMO PRIPRAVLJENI?« Obiskovalci dogodka bodo z osrednjimi gosti razpravljali o dilemah, ki se porajajo pri sprejemanju migrantov v lokalno okolje. Pogovor bo tekel o strahovih, kot so: spremenjen način življenja, znižanje varnosti, sprememba verske strukture Evrope, pomanjkanje jasnih pravil in njih spoštovanje. V razpravi bodo sodelovali magister Franci Zlatar, doktor Franci Jazbec, Nataša Potočnik in Štefan Muraus. Če vas je strah – ne se bat.

Če vam je vseeno za družbo, v kateri živite, pa Univerzitetna športna zveza Primorske (UŠZP) in Študentska organizacija Univerze na Primorskem (ŠOUP) tudi letos pripravljata nepozabno mokro doživetje na Obali. Poleg druženja, kopanja in žuranja bodo študentje imeli možnost, da se preizkusijo v desetih športno-zabavnih disciplinah. Mokra Čista desetka bo v sredo, 25. maja od 14. ure dalje. Lokacija dogodka je zaenkrat še skrivnost, ki pa bo razkrita nekaj dni pred dogodkom na socialnih omrežjih ŠOUP-a in UŠZP-ja.

V Velenju pa je medtem v polnem teku festival Dnevi mladih in kulture (DMK). Festival že 26. po vrsti prinaša koncerte, okrogle mize, športne ter kulturne in družabne dogodke. Tako se lahko preizkusite v pobegu iz sobe, sodelujete v delavnicah, ali zaigrate rundo ročnega ali nožnega nogometa. Današnji dan bo namenjen Balkanskemu žur modusu, saj bo na odru letnega kina ob Škalskem jezeru moč slišati jebačkega Magnifica in srbsko reggae-ska crossover skupino ZAA. Slednja velja za enega izmed najbolj zanimivih produktov nekdanje Jugoslavije v novejši zgodovini. Zaradi svojih originalnih ter energičnih nastopov, ki jih odlikujejo poskočni plesni ritmi ter dobra mera spretne improvizacije, veljajo, že od leta 2008, kot svojevrstna koncertna atrakcija.

Facebook Twitter Deli