Priprave na informativne dneve

Študentrobljo začenjamo z vrenjem med ameriškimi študenti.

Na univerzi Berkeley na severu Kalifornije je sinoči izbruhnil protest pred dogodkom, na katerem naj bi sodeloval urednik desničarskega medija Breitbart News Milo Yiannopoulos, protestniki so metali petarde in rušili barikade. Da bi protestnike razgnala, je policija med posredovanjem uporabila solzivec in jih pozivala, naj se razidejo, lokalno prebivalstvo pa opozorila, naj se ne približuje območju kampusa. Yiannopoulos je na svojem profilu na Facebooku sporočil, da ga je policija spričo "nasilnih protestov levičarjev" evakuirala s kampusa. Predsednik ZDA Donald Trump je zaradi incidenta univerzi zagrozil z ukinitvijo zveznih sredstev.

Breitbart News je spletna stran, ki jo je v preteklosti vodil Steve Bannon, zdaj glavni svetovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa, znana pa je po svojih desničarskih stališčih. Urednik Yiannopoulos je nameraval dogodek na prestižni univerzi izkoristiti za začetek kampanje proti kampusom, ki so napovedali, da bodo v luči Trumpovih ukrepov proti migrantom dali zatočišče študentom, ki nimajo urejenih dokumentov za bivanje v ZDA. Yiannopoulusa, ki je na spletnih družbenih omrežjih znan po svojih provokativnih stališčih, zaradi katerih od julija lani ne sme objavljati na Twitterju, je na univerzo povabila republikanska študentska skupina. Predstavniki univerze so medtem sporočili, da niso povabili Yiannopoulosa niti ne podpirajo njegovih idej, so pa zavezani svobodi govora.

V EU pa se ukvarjajo z odpravljanjem birokratskih ovir za mlade.

Evropski poslanci so se danes z resolucijo zavzeli, da bi moral program Erasmus vsem mladim ponuditi možnost učenja v tujini, ne le študentom. Vendar pa za to potrebujejo bolj prilagodljiv proračun, ki bi zajel tudi manjše projekte mladinskih organizacij. Več pozornosti bi moral nameniti tudi mobilnosti vajencev. Evropski parlament v resoluciji, ki jo je sprejel s 497 glasovi za, 39 proti in 60 vzdržanimi glasovi, pozval Evropsko komisijo, naj dovoli nacionalnim agencijam večjo prožnost pri spreminjanju namembnosti odobrenih sredstev, da bodo lahko omogočile financiranje kakovostnih projektov na področjih, za katere so sprva načrtovali manj sredstev.

Predlog resolucije se zavzema tudi za poenostavitev postopkov in prijavnih obrazcev, večjo prijaznost do uporabnikov ter povečanje začetne stopnje financiranja, kar bi manjšim organizacijam olajšalo izvedbo projektov. Evropski poslanci so podprli še, da bi morala Evropska komisija pripraviti tudi oceno delovanja jamstvene sheme za študentska posojila, ki po mnenju poslancev ne deluje dobro. Shemo, predvideno za pomoč študentom magistrskih programov, ki naj bi z delnim jamstvom Evropske komisije lažje dobili bančna posojila z nizko obrestno mero, je od začetka izvajanja leta 2015 namreč v vsej EU izkoristilo le 130 študentov pri samo štirih bankah.

Kaj pa slovenski študenti?

Po mednarodni raziskavi Guesss, ki jo v Sloveniji izvaja Fakulteta za podjetništvo Gea College, so slovenski študenti v primerjavi s kolegi iz sveta nekoliko manj podjetniško motivirani. Takoj po koncu študija v Sloveniji ustanovitev podjetja načrtuje nekaj manj kot 21 odstotkov mladih, v tujini pa se jih za to odloči skoraj 22 odstotkov. Raziskava ne omenja študentov, ki svoja podjetja odpirajo že v času študija.

Te dni po vsej državi potekajo priprave na informativne dneve in motiviranje dijakov za vpis v različne študijske programe. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes objavilo razpis za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2017/2018. V 49 višjih strokovnih šolah je skupaj razpisanih 12.572 mest za 33 različnih študijskih programov. Vlada je minuli teden podala soglasje k vsebini razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za prihodnje študijsko leto. Na voljo bo 18.895 vpisnih mest za redni in izredni visokošolski študij, od tega 17.172 mest za državljane Slovenije in držav EU ter 1723 mest za tujce in Slovence brez slovenskega državljanstva.

Pomembnejše informacije s področja visokega šolstva v Sloveniji najdete na spletnem portalu eVŠ, ki omogoča iskanje po zbranih podatkih o visokošolskih zavodih in študijskih programih. Tu dostopate tudi do razpisov za vpis, prijave za vpis in prošnje za bivanje, predstavljene pa so tudi informacije glede pravic študentov in ugodnosti, ki upoštevajo status študenta: štipendije, subvencije za prevoz, prehrano in bivanje, zdravstveno varstvo ter študentsko delo. Razpis za vpis je bil včeraj objavljen na portalu eVŠ, od 6. februarja pa bo tekel postopek prve prijave.

Za konec še o možnostih in priložnostih za mariborske študente.

Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru se pospešeno pripravlja na uvedbo novega dodiplomskega študijskega programa klinična farmacija. Na študij stomatologije pa bo treba še malo počakati, je za STA povedal dekan fakultete Ivan Krajnc. 

Študentska organizacija Univerze v Mariboru pa je v sodelovanju z Društvom študentov invalidov Slovenije danes podarila študentom invalidom pripomočke, ki jim bodo pomagali pri nadaljnjem študiju oziroma gibanju doma ter na fakulteti. Na ŠOUM so medtem odprli že nov razpis, na katerega se lahko študenti invalidi prijavijo skozi celotno leto oziroma do porabe sredstev. Pomoč je lahko v obliki pripomočkov, učne pomoči, potnih stroškov, stroškov bivanja ali ostalih stroškov, ki nastanejo ob študiju. Razpis je objavljen na spletni strani Društva študentov invalidov Slovenije (www.dsis-drustvo.si) ter na www.soum.si.

Študentrobilo je Študentsko uredništvo.

 

Facebook Twitter Deli