Študentroblja

V petkovi Študentroblji vam postrežemo z novicami iz rodne grude. Začenjamo z ljubljansko kotlino, od koder se hvalijo z vrhunskimi obiski in dosežki.

V okviru Matematičnega kolokvija je včeraj na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani predaval Jean-Pierre Bourguignon, predsednik Evropskega raziskovalnega sveta (ERC). Bourguignon je skozi celotno kariero deloval v francoskem nacionalnem centru za znanstveno raziskovanje, kot pedagog in vodstveni kader znanstvenih inštitucij v Franciji ter za svoje raziskovalno delo prejel mnogo priznanj in nagrad. Predsednik ERC je postal v začetku leta 2014. V vlogi raziskovalca je Bourguignon največ prispeval na področju diferencialne geometrije, in sicer vrsto pomembnih del o problemih, ki obravnavajo mnogoterosti z različnimi posebnimi diferencialnogeometrijskimi strukturami, na primer s Kähler-Einsteinovimi metrikami. Veliko se je ukvarjal tudi z diferencialnogeometrijskim pristopom k analizi parcialnih diferencialnih enačb. Zelo pomembno je njegovo delo na področju matematične fizike. Prispeval je globoke rezultate k splošni relativnostni teoriji. Eno od osrednjih vlog v njegovem delu predstavlja pojem Riccijeve ukrivljenosti.

Hvalijo se tudi s premiki in dosežki pri gradnji treh akademij. Rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik je na ponedeljkovem odprtju razstave javnega natečaja za rekonstrukcijo in dozidavo obstoječega objekta Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani na Erjavčevi cesti v Ljubljani predstavil zgodovino poskusov urejanja prostorske stiske vseh treh akademij Univerze v Ljubljani. Ta se je v letu 2014 iz predloga skupnih prostorov na Roški cesti začela razvijati v tri ločene zgodbe. Akademija za gledališče, radio, film in televizijo se bo kmalu preselila iz stavbe, ki jo po dolgoletni uporabi vračajo uršulinskemu redu, v nekdanje prostore Fakultete za kemijo na Aškerčevi. Akademija za glasbo je nedavno pridobila prostore Kazine na Kongresnem trgu, z zaključenim natečajem za prenovo pa v fazo realizacije počasi stopa tudi Akademija za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Primorska se predstavlja precej bolj multikulturno. Na Fakulteti za humanistiko Univerze v Novi Gorici se je 11. novembra začel celoletni brezplačni tečaj sodobne perzijščine. Tečaj je odprt za študente, profesorje, pa tudi za vse tiste, ki jih perzijski jezik in kultura zanimata. Tečaj v zimskem semestru poteka vsak drugi petek od 15.00 do 18.15 v Predavalnici P5 v prostorih novogoriške univerze v Rožni Dolini. Predava gostujoči profesor Arsalan Golfam z Univerze Tarbiat Modares v Teheranu. Za tečaj se prijavite v tajništvu Fakultete za humanistiko info.fh@ung.si.

Morda pa se bodo razmere na mariborski univerzi po zgledu s Primorske izboljšale. Za več strpnosti v prostorih avtonomije znanja so poskrbeli na mariborski Ekonomsko-poslovni fakulteti. V sklopu projekta pri UNICEF-u Slovenija so namreč danes na Ekonomsko-poslovni fakulteti označili obe stavbi z nalepko Varna točka. S tem se je Ekonomsko-poslovna fakulteta pridružila preko 600 varnim točkam po Sloveniji, ki nudijo pomoč, zaščito ali nasvet otrokom in mladostnikom v težavah. Varne točke so predvsem javni prostori, ki ponudijo otrokom in mladostnikom, da se vanje zatečejo v primeru, ko se znajdejo v kakršnikoli težavi ali stiski na mestnih ulicah, na primer če so se izgubili, ali jim grozijo sovrstniki, ne morejo priti v stik s starši, so bili priče kaznivemu dejanju in podobno.

Medtem rektor mariborske univerze Igor Tičar še ni umaknil zasebne tožbe proti predsednici Visokošolskega sindikata Univerze v Mariboru, Marije Javornik Krečič, ki se je uprla spolnemu nadlegovanju rektorju bližnjega sodelavca Teodorja Lorenčiča. Glede prepovedi za ponedeljek napovedane poprotestne okrogle mize o strpnosti do nasilja in nestrpnosti do žrtev na mariborski Filozofski fakulteti v medijih pojasnuje, da ne gre za prepoved, ampak formalni poziv, s katerim je le opravljal svoje dolžnosti. Če menite, da bi bilo potrebno v prihodnosti v prostorih Univerze v Mariboru poskrbeti tudi za varnost odraslih, se udeležite protesta v ponedeljek ob 11:55 pred stavbo univerze.

Študentrobljo pripravlja študentsko uredništvo.

Facebook Twitter Deli
0 comments