Študentroblja - termin za vključujoče in enakopravno izobraževanje

Na neformalnem zasedanju ministrov držav EU za konkurenčnost v Bratislavi so bili danes v ospredju mladi raziskovalci ter spodbujanje vlaganj v človeški potencial v raziskavah in razvoju. Zasedanja se je udeležil tudi državni sekretar na šolskem ministrstvu Tomaž Boh in izpostavil, da se Slovenija med drugim zavzema za enako obravnavo kandidatov. Nove generacije raziskovalcev in znanstvenikov so ključ evropske raziskovalne prihodnosti, so v sporočilu za javnost izpostavili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Po njihovem mnenju je ravno zato nujno treba povečati atraktivnost poklica oziroma dela raziskovalca, vzbuditi zanimanje zanj pri mladih ljudeh ter jim ponuditi privlačno karierno pot. Ugodne pogoje za razvoj raziskovalnih karier mladih znanstvenikov pa je treba po mnenju ministrstva zagotoviti tako na evropski, kot tudi na nacionalni ravni. Kje bo država našla nujno potrebna sredstva pa bo naloga tudi novega finančnega ministra.

V organizaciji Instituta za politično ekologijo bo na otoku Visu med 20. in 26. avgustom organizirana peta Zelena akademija. Gre za program politične ga izobraževanja. Pod delovnim nazivom „Točke preobrata“ bo skozi vrsto predavanj, delavnic in debat predstavljenih veliko problemov, s katerimi se sooča širša družba. Tako bodo govorili o skupnem dobru, rasti in okoljski pravičnosti. Poleg tega pa bodo naslovili tudi vse večji suspenz demokratičnih načel, nova družbena gibanja in ekonomske alternative. Akademija bo vzpostavila poligon progresivne misli in gibanj ter podrobno analizirala,kako se lahko družba aktivno udeleži v političnem življenju in tako sprovede spremembe k bolj vključujoči in enakopravni družbi.

Enakopravno družbo si želijo tudi čilski študentje. Tako se bodo danes študentski protestniki udeležili pohoda, ki zahteva večje število reform v državi, ki bi privedle do večje enakopravnosti in pravičnosti. Tako se bodo študentje zahvalili podpori, ki so jo s strani državljanov dobili na protestih za šolsko reformo, ki še tudi niso končani. Nadaljevali se bodo 30. julija, ko je napovedan shod študentov po vsej državi. 

Si nadobuden podiplomski študent političnih ved, prava in mednarodnih odnosov, med 21. in 26. letom in te zanimajo politike v regiji, kjer deluje Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi in še zlasti v državah bivše Sovjetske zveze? Potem je naslednja informacija kot nalašč zate. Ponovno je na voljo štipendija v višini 564 evrov na mesec, ki jo Parlamentarna skupščina OVSE 2-krat letno nameni mladim raziskovalcem za delo v mednarodnem sekretariatu v Köbenhavnu ali na Dunaju za obdobje 6 mesecev. Za nastanitev bo poskrbljeno. Pogoj je brezhibno znanje angleškega jezika, znanje še enega izmed delovnih jezikov OVSE pa je zaželeno. Rok za prijavo je prvi oktober.

V ekipi Igre Idej, v sodelovanju z ZPM Moste Polje, organizirajo televizijske delavnice v Kranjski Gori, ki bodo potekale med 3. in 9. septembrom 2016. Delavnice bodo potekale pod strokovnim vodstvom Tadeja Čatra, režiserja in avtorja različnih formatov televizijskih oddaj. Pod strokovnim vodstvom bodo udeleženci spoznali, kako nastane televizijska oddaja žanra prenove doma in spoznali vse faze nastanka oddaje, od same ideje na papirju do končne montaže in postprodukcije. Na delavnice so vabljeni tako študentje, ki jih zanima nastanek oddaje s televizijske plati ter tisti, ki jih zanima notranje oblikovanje, saj bodo v sklopu delavnic prenovili sobo v domu, kjer se bo bivalo. Cena delavnice je 350 evrov, za prijavo pa imate časa še točno en mesec.

Poletno Študentrobljo je na brzino spisal Đuro.

Facebook Twitter Deli
0 comments