Študentu Fakultete za energetiko prvo mesto na natečaju Trajnostne energije in aktivnosti ŠOUM v pomoč študentom invalidom

Boštjan Krošelj, študent magistrskega študijskega programa na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru je v močni konkurenci s 57 prijavljenimi raziskovalnimi nalogami osvojil prvo mesto in denarno nagrado na natečaju Trajnostne energije, ki ga prireja Borzen d.o.o. Na natečaju so sodelovali študenti slovenskih fakultet, ki imajo status študenta visokošolskega strokovnega študijskega programa ali univerzitetnega študijskega programa (1. bolonjska stopnja) ali magistrskega študijskega programa (2. bolonjska stopnja). 

Borzen, slovenski operater trga z elektriko, je z letošnjim natečajem za študente želel spodbuditi večje zavedanje o pomembnosti energetske prenove stavb pri mlajši populaciji ter predvsem vzpostaviti most med znanstveno-raziskovalnim potencialom študentov in aktualnimi dilemami energetske učinkovitosti.

Boštjan Krošelj je raziskovalno nalogo pripravil na študijskem primeru Srednje šole Jesenice, ki je potrebna celovite energetske sanacije in so jo na Borzenu izbrali v sodelovanju z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport. Boštjan Krošelj je diplomiral na 1. stopnji študija, pod mentorstvom profesorja dr. Zdravka Praunseisa, v Laboratoriju za energetski menedžment in inženiring, iz področja energetske prenove stavb, in si na ta način pridobil pomembna teoretična in praktična znanja, ki jih je znal koristno uporabiti pri razpisani raziskovalni nalogi. V predtekmovanju je bila Boštjanova raziskovalna naloga uvrščena med 17 posebej obravnavanih raziskovalnih nalog, v finalnem delu tekmovanja pa med prva tri mesta. Včeraj 13.12., pa je v glavnem delu tekmovanja je sledila predstavitev in zagovor raziskovalne naloge pred strokovno komisijo, ki je študentu prinesla prvo mesto in denarno nagrado.

Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) je v sodelovanju z Društvom študentov invalidov Slovenije, študentom invalidom predala v uporabo pripomočke, ki jim bodo pomagali pri nadaljnjem študiju oziroma gibanju doma ter na fakulteti. Lucija, Primož in Nina so vsi študenti na fakultetah Univerze v Mariboru, soočajo pa se s težkimi boleznimi ali dolgotrajnim okrevanjem po poškodbi. Razveselili so se pripomočkov v skupni vrednost 1.898,50 €.

»ŠOUM področju študentov invalidov posveča veliko pozornost in skozi celotno leto nudi pomoč tistim, ki so zaradi takšnih ali drugačnih posebnosti prikrajšani za normalno opravljanje študija. Pozivamo študente invalide, da se v prihodnje še bolj pogumno prijavijo na razpis in si s tem olajšajo študij in svoj vsakdan«, je povedala vodja projekta Darija Močnik.

 

Alenka Gajšt, predstavnica Društva študentov invalidov Slovenije, dodaja: »Sodelovanje s Študentsko organizacijo Univerze v Mariboru je preraslo v dobro partnerstvo, s katerim izboljšamo življenje številnim mladim, ki potrebujejo dodatno pomoč. V vseh teh letih je ŠOUM omogočila nakup pripomočkov že veliko študentom invalidom, trenutno jih je v Mariboru okoli 40.«

 

Katere pripomočke so študenti prejeli:

 V četrtek 7. 12. so v skupni vrednosti 1.898,50 €, študenti invalidi prejeli naslednje pripomočke: EKG aparat, grelna blazina, grelni maser za noge, merilnik tlaka, pulzni oximeter, krzneni vložek za čevlje (za okrevanje po možganski kapi); služni aparat (za naglušnega študenta z kromosomopatijo) in diktafon (za snemanje predavanj in lažjemu sledenju poteka študija študentke s spastično cerebralno paralizo).

Facebook Twitter Deli