Tekmovanja študentov prava, Jazz 'ma mlade, 23. regata univerzitetnih veslaških osmercev in 9. številka zina Pizda!

Tudi letos se bodo ekipe študentov s Pravne Fakultete Univerze v Mariboru udeležile različnih tekmovanj iz znanja prava. Prijave na Willem C. VIS Moot in ELMC (European Law Moot Court) se zbirajo še vse do srede, 7. 6. 2017! Svojo prijavo, ki naj vsebuje CV in motivacijsko pismo v angleškem jeziku, pošljite na elektronski naslov: lina.burkelcjuras@gmail.com.

Kokr so zapisali na svoji spletni strani: Naredite korak naprej zase in za svojo kariero, odločite se za sodelovanje na tekmovanju in s tem za pridobitev novih znanj in veščin!

Vse do 3. 6. 2017 je v Likovnem razstavišču Univerzitetne knjižnice Maribor - UKM na ogled razstava Stoli. Razstavljeni stoli so dela uveljavljenih oblikovalcev in študentov oblikovanja tekstilij in oblačil (OTGO, NTF, Univerza v Ljubljani). Nastajali so v kovaški delavnici Mihe Krištofa v Vinarjih pri Mariboru in v sodelovanju z idrijskimi klekljaricami v okviru projekta Razvoj sodobne klekljane čipke.

Prve tri junijske petke bo Židovski trg v Mariboru v znamenju mladega jazza, umetnosti, kulinarike in vina. Osrednje prizorišče drugega festivala Jazz ma' mlade ostaja Židovski trg oz. stara židovska četrt v Mariboru. V 3 spomladanskih petkovih večerih pred Festivalom Lent (2. 6., 9. 6. in 16. 6. 2017) bodo gostili 3 mlade jazz zasedbe, večinoma slovenske, avstrijske in hrvaške diplomante akademij v Gradcu, Celovcu in Ljubljani. Večere bodo odpirali učenci Konservatorija za glasbo in balet Maribor, po vsakem koncertu pa bo sledil »jam session«. V primeru dežja se bo prireditev preselila v Sodni stolp.

Glasbeni del festivala bo v petek, 2. 6. 2017 otvoril Jazz quintet Konservatorija za glasbo in balet Maribor, sledila pa mu bo vrhunska mlada zasedba - Lajos Tóth Trio Lajos je trio ustanovil leta 2011, potem, ko je bil sprejet na Jazz oddelek Univerze za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Gradcu. Ob glasbenem programu bo v sodelovanju z okoliškimi galerijami in prizorišči: Media Nox, DLUM, Fotogalerija Stolp in GT22 potekal še bogat spremljevalni program z otvoritvami razstav, podaljšanim delovnim časom galerij, degustacijami slovenskih vin in lokalno ulično kulinariko, ki jo bodo posebej za festival pripravljali študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor.

Univerza v Mariboru nadaljuje z oživljanjem družabnega življenja ter športnih aktivnosti ob in na reki Dravi. Zato danes ponovno prirejajo mednarodno veslaško regato univerzitetnih osmercev. Še pred tem pa bodo Dravske elektrarne Maribor (DEM) predale v trajno last in posest nepremičnine Brodarskega društva Sidro. Čolnarna in parcele tega društva so v lasti DEM, a jih te sedaj predajajo v trajno last in posest univerzi. Generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Matjaž Marovt bo donacijo simbolično predal rektorju Tičarju na današnji kratki slovesnosti na rektoratu univerze.

Po predaji donacije bodo druženje nadaljevali na 23. mednarodni veslaški regati univerzitetnih osmercev na Lentu, ki jo univerza prireja v sodelovanju s Študentskim veslaškim društvom. Pričakujejo ekipe univerz iz Zagreba, Ljubljane, Primorske in Maribora. Skupno naj bi v tekmi sodelovali šest čolnov. Regata je eden od dogodkov 2. Drava festivala, v katerega so združili vrsto dogodkov vzdolž celotne struge Drave v Sloveniji z vsaj enim ciljem - spodbujati življenje na in ob reki v luči trajnostnega razvoja.

Ena skoraj divjaška: 9. številka Zina Pizda! in okrogla miza o sindikalnem boju

Kolektiv Pizda! v petek, 2. 6. 2017, ob 20.00 vabi v prostore INFOPEKE na dogodek ob izidu 9. številke Zina Pizda!, ki ga bo tokrat pospremil pogovor o pomembnosti sindikatov in sindikalnih bojev, vse večjemu pritisku na sindikate in sindikalistke_i pri nas ter o tem, kako ponovno obuditi radikalno sindikalno gibanje.

Na okrogli mizi bodo sodelovale_i sindikalistke_i in aktivistke_i: Karina Ditz, sekretarka Sindikata poklicnih voznikov, Marija Javornik Krečič, predsednica Visokošolskega sindikata Slovenije na Univerzi v Mariboru, Anita Tolić, aktivistka pri Centru za družbeno raziskovanje (CEDRA) in Želimir Stanić, aktivist iz Sindikata Mladi plus.

V Kolektivu Pizda! opažajo, da se stopnjuje pritisk na sindikate in sindikalne zastopnice_ke. Ta pojav je bil doslej v Sloveniji precej neznan, ampak tudi na tem področju standardi padajo na nivo preostalega sveta. V številnih azijskih in latinskoameriških državah je vsako leto ubitih večje število sindikalnih zastopnic_kov in aktivistk_ov. Sindikalne pravice se močno kršijo in represija nad sindikati in sindikalistkami_i se stopnjuje – vse bolj tudi pri nas. V zadnjem času so sindikalne_i zastopnice_ki izpostavljene_i močnim političnim in medijskim pritiskom ter napadom, ker opravljajo svoje delo.

Poudarjajo, da le z izobraževanjem, solidarnostjo in konkretnimi dejanji lahko ubranimo in zagotovimo dostojno delo za vse!

Študentrobljo pripravlja Študentsko uredništvo.

Facebook Twitter Deli