Trobljenje na in po treh univerzah

Študentroblja najprej v prestolnico. Edini kandidat za vodenje ljubljanske univerze Igor Papič si bo v naslednjem štiriletnem obdobju, če bo izvoljen, prizadeval za kakovostno univerzo. To je zatrdil v pogovoru za Slovensko tiskovno agencijo, v katerem je tudi izrazil prepričanje, da so na univerzi sposobni delati še bolje in da je čas izhoda iz gospodarske krize priložnost za nov zagon. Papič je redni profesor na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko in njen dekan od leta 2013. V svojem programu je kandidat za rektorja ljubljanske univerze med drugim izpostavil transparentnost vodenja univerze na vseh področjih delovanja in avtonomijo. Papič se bo kot edini kandidat javno predstavil 19. aprila na pravni fakulteti, volitve pa bodo 16. maja. Te so neposredne in potekajo sočasno na vseh članicah in rektoratu. Univerzitetna Ljubljana torej napetih ušes pričakuje obljube, ki se bodo za prazne ali ne izkazale v naslednjih štirih letih.

Nadalje trobimo v domačih koncih, športnorazpisno. Na Javni razpis za sofinanciranje stroškov udeležbe študentov Univerze v Mariboru na športnih tekmovanjih v letu 2017 se lahko prijavijo študenti Univerze v Mariboru. Prijavijo se lahko kot športniki posamezniki ali kot ekipa, ki mora biti v celoti sestavljena izključno iz študentov z veljavnim statusom študenta na Univerzi v Mariboru. Ne sofinancirajo se udeležbe na univerzitetnih športnih prvenstvih, državnih univerzitetnih prvenstvih, evropskih univerzitetnih prvenstvih, svetovnih univerzitetnih športnih prvenstvih ali univerzijade, ki so sofinancirane iz strani Slovenske univerzitetne športne zveze. Tekmovanje, ki ga sofinancira Univerza v Mariboru, mora biti izvedeno v obdobju od 1. 1. 2017 do 31. 12. 2017. Rok za oddajo vlog na javni razpis je 5. 5. 2017, več podrobnosti o razpisu pa je dostopnih na spletni strani Univerze v Mariboru.

Še skok na obalo in v morje. Po projektu Arheologija za vse se je primorska univerza vključila v še en projekt, ki povezuje kulturno dediščino in turizem. Projekt Antične pasti Jadrana oz. v angleškem akronimu ATAS želi vzpostaviti mrežo standardizirane ponudbe lokacij z ohranjeno podvodno dediščino v povezavi s potapljaškim turizmom. V Jadranu je ogromno antične dediščine in partnerji jo želijo narediti dostopno, vendar v ta namen potrebujejo povezovanje s turizmom, je pojasnila vodja projekta Zrinka Mileusnić z Inštituta za arheologijo in dediščino Fakultete za humanistične študije (FHŠ) Univerze na Primorskem. Končni cilj projekta je vzpostaviti mrežo standardiziranih oz. podobnih ponudb na različnih lokacijah po Jadranu. Izhodiščne lokacije, ki so tudi vključene v projekt, so arheološki park Simonov zaliv pri Izoli, mesto Mali Lošinj in otok Prvić na Hrvaškem ter črnogorska Budva. Projekt je prijavljen na razpis EASME, ki je namenjen majhnim in srednje velikim podjetjem za področje pomorske dediščine in kulturnega turizma. Projekt bo trajal 17 mesecev in je vreden dobrih 107.000 evrov, od tega bo 80 odstotkov sofinanciranih iz evropskih sredstev, so zapisali na spletni strani Univerze na Primorskem.

 

Študentrobljo pripravlja študentsko uredništvo.

Facebook Twitter Deli