V letu 2018 študenti manj obdavčeni in 50 let praške pomladi

V letu 2018 se nam obetajo nekatere davčne spremembe. Vlada je spremenila štiri zakone, ključna je novela zakona o dohodnini. Ena od pomembnejših za študente je, da bodo prihodki študentov manj obdavčeni. Posebna osebna olajšava za študente do dopolnjenega 26. leta starosti se zvišuje s sedanjih 75 odstotkov na 100 odstotkov splošne olajšave pri dohodnini.
Splošna osebna olajšava za leto 2017 znaša 3.207,70 evra. Ta se prizna vsakemu dohodninskemu zavezancu, razen v primeru, če kdo drug zanj uveljavlja olajšavo za vzdrževanega družinskega člana. Posebna osebna olajšava pa se še dodatno prizna študentom in dijakom s statusom, ki opravljajo študentsko delo. Pripada jim, ne glede na to, ali jih kdo uveljavlja kot vzdrževanega družinskega člana ali ne.

V preteklem letu je znašalo 75 odstotkov splošne olajšave 2.477,03 evra. V letošnjem letu pa bo 100-odstotna splošna olajšava znašala 3.207,70 evra. To pomeni, da bodo lahko študenti in dijaki v enem letu zaslužili 730,67 evrov več, ne da bi se jim to štelo v dohodnino. To je slabih 61 evrov na mesec več kot doslej.


Letos mineva 50 let od revolucionarnega leta 1968, leta vesoljskih podvigov, smrti Martina Luthra Kinga in začetka praške pomladi na Češkoslovaškem. Leto 1968 je zamajalo vrednote tradicionalne družbe in za vedno spremenilo družbo. Z Dubčkom na čelu se je komunistična partija Češkoslovačke reformirala, tako da se je odmaknila od stalinizma in prevzela novo obliko socializma, ki je priznaval svobodo izražanja in liberaliziral gospodarstvo. Mediji so si počasi zagotavljali več svobode, cenzuro so odpravili. Dubček je poleg tega razdelil državo na dve delni republiki, kar je bila tudi edina sprememba, ki je preživela konec praške pomladi. Njegov prihod na oblast velja za začetek praške pomladi, ki je bila zatrta osem mesecev kasneje.

Vse se je začelo, 5. januarja 1968, ko je na čelo vladajoče komunistične partije na Češkoslovaškem stopil reformist Aleksander Dubček, ki je zagovarjal "socializem s človeškim obrazom" in sprožil proces politične in gospodarske liberalizacije. Medtem, ko so sovjetski vojaki zaprli meje države, so Dubčka in njegove zaveznike aretirali. Sledili so množični protesti, zaradi katerih Dubčka in ostalih niso kazensko preganjali. V prihodnjih nekaj mesecih je sovjetska vojska zatrla vse manjše upore, ubitih je bilo več kot 100 ljudi.

Vse skupaj je sprožilo val revolucionarnih dogodkov tako v ZDA kot Evropi. Istega leta so se začeli še protivladni protesti študentov in intelektualcev, ki so se iz Varšave razširili po celotni Poljski in vodili v globoko politično krizo. Varnostne sile so jih nasilno zatrle, sledila je represija nad celotnim disidentskim gibanjem. 

Rudi Dutschke, eden najvidnejših predstavnikov tedanjega nemškega študentskega gibanja, je preživel atentat s strelom v glavo, a je bil hudo poškodovan. Sledili so hudi nemiri.

Daniel Cohn-Bendit, nemško-francoska revolucionarna ikona, znan kot "rdeči Danny", je skupaj s še sedmimi drugimi študenti zasedel upravne prostore univerze v Nanterru ter s tem sprožil verigo dogodkov, ki so Francijo maja pripeljali na rob revolucije.

Študentje so zavzeli slovito pariško univerzo Sorbono, policija jih je nasilno razgnala. Sledili so širši protesti, ki jih je spremljalo nasilje. Nezadovoljstvo z gospodarskimi in družbenimi razmerami je povezalo študente in delavce, protestom so sledili še stavke in zavzetja tovarn.

Študentje na Univerzi Howard v Washingtonu so s shodi, večdnevnimi protesti s sedenjem in z zavzetjem upravne zgradbe, ki so vodili v zaprtje univerze, nakazali novo dobo militantnejšega študentskega aktivizma. Zahtevali so več pravic za temnopolte in konec vojne v Vietnamu. 

V Memphisu v ameriški zvezni državi Tennessee je bil ubit borec za pravice temnopoltih Martin Luther King. Po atentatu so se rasni protesti v ZDA še okrepili.

Dandanes se vse več mladih odloča za študij v tujini: nekateri v tujini opravijo celoten študij, drugi se odpravijo na izmenjave, tretji v inozemstvu opravljajo prakse ali poletne šole.

Če vas zanima študij v tujini, se lahko odpravite na istoimensko predavanje danes ob 18.00 uri v Hostel Pekarna.
 

Facebook Twitter Deli