Zmage in debate

Študenti dvanajstih ljubljanskih fakultet, združeni v ekipo Sonicell, so na mednarodnem tekmovanju v sintezni biologiji iGEM 2016 v ZDA zasedli prvo mesto na področju temeljnega napredka. Ekipo Sonicell sestavlja 12 študentov ljubljanskih fakultet - biotehniške fakultete, fakultet za kemijo in kemijsko tehnologijo, fakultete za elektrotehniko, fakultete za računalništvo in informatiko ter medicinske fakultete. Kot je ob predstavitvi dosežka za STA povedal njihov mentor Roman Jerala s Kemijskega inštituta, bodo ugotovitve mladih znanstvenikov povzročile velike premike, če ne revolucije v sintezni biologiji. Sintezna biologija, ki povezuje področji biologije in inženirstva, omogoča spreminjanje lastnosti celic, tako da se na predvidljiv način odzivajo na signale iz okolice, kar odpira pot naprednim oblikam zdravljenja, je uvodoma pojasnil Jerala. Mladi raziskovalci so v svojem projektu predstavili dva raziskovalna preboja. Na eni strani so kot nadgradnjo optogenetike prikazali, kako omogočiti hitro neinvazivno stimulacijo celic v notranjosti organizma s pomočjo ultrazvoka, na drugi pa kako doseči hitrejši odziv celic z dizajnom signalne poti na osnovi cepljenih ortogonalnih proteaz.

Primorska Študentska organizacija ŠOUP se je minuli četrtek preselila v nove prostore Študentskega centra na Čevljarski ulici v Kopru, ker so tako bliže koprskemu mestnemu središču. Prostore v dvonadstropni stavbi, za katere so odšteli okoli 800 tisoč evrov, si bodo s ŠOUP delili še Študentski inkubator, Karierni center, Vpisno okno Univerze na Primorskem, M študentski servis in drugi. Plačilo kupnine so delno financirali z najemom posojila.

Na ljubljanski Filozofski fakulteti pa so včeraj obeležili 5-letnico zasedbe fakultete. Pod naslovom “Kdaj bomo reševali svet?” so udeleženci razpravljali, kako je bilo pred petimi leti, ko je aktivistično študentsko gibanje Mi smo univerza je proti koncu leta 2011, na prelomu v leto 2012, za dva meseca okupiralo fakulteto in odprlo prostor za javno razpravo o problemih v visokem šolstvu. Študenti in organizatorji so pojasnili, da je pobuda prišla od kolegice, doktorske študentke, ki je za svoje diplomsko delo obravnavala zasedbo Filozofske fakultete leta 2011. Programsko so obeleževanje obletnice razdelili v tri sklope. V prvem delu so faktografsko predstavili zasedbo leta 2011 in takratne okoliščine, ki so privedle do zasedbe. V drugem sklopu so predstavili nekaj skupin, ki so izšle iz zasedbe in se tudi formirale. V tretjem delu, ki so si ga zamislili kot skupščino, pa so poskušali osvetliti lokalne zadeve, ki so še aktualne na Filozofski fakulteti, in najti načine, kako jih reševati v prihodnje.

Društvo Socioklub za približevanje socioloških tem študentom pripravlja niz šestih debatnih srečanj Akademskih 6, v okviru katerih bodo danes ob 17h debatirali o javno-zasebnih študentskih prostorih na Fakulteti za družbene vede. Spraševali se bodo, ali sploh vemo, kaj je študentski prostor in kje se ta nahaja? Na prvem srečanju bodo poudarili še nekaj drugih dobrih praks na drugih fakultetah ter predstavili še strukturne vzvode, prek katerih študenti lahko vplivajo na svoje okolje.

Debatno bodo razpoloženi tudi jutri ob 19. uri v prostorih Živka Skvotca v Rogu. Pogovarjali se bodo o načinih sodelovanja med predstavniki alternativnih prizorišč po Sloveniji. Organizatorji želijo vzpostaviti trajno mrežo sodelovanja med alternativnimi kolektivi, pogovarjali pa se bodo tudi, kako se boriti za obstoj in širitev tovrstnih prostorov.

Po predavanjih v Rogu bo na Metelkovi že tradicionalni Vsemetelkovski benefit Radia Študent. Dogodek bo pomenil začetek ŠiriRŠ donacijske kampanje, katere namen je vzpostavitev trajnega financiranja s strani skupnosti, ki ga podpira. Vabljeni, da skupaj nazdravimo na še veliko let Radia Študent!

V donacijsko kampanjo lahko prispevate na:

http://radiostudent.si/sirirs/

Poslušajte tudi napovednik jutrišnjega dogodka v posnetku.

 

... pripravlja Študentsko uredništvo.

Facebook Twitter Deli
0 comments