Zvezde in vesolja

Britanski znanstveniki so odkrili najmanjšo znano zvezdo, ki je od Zemlje oddaljena 600 svetlobnih let. Zvezda je malo večja od planeta Saturn in ima 300-krat večjo težnost od Zemlje. »Zvezda je veliko manjša in verjetno hladnejša od veliko ostalih doslej identificiranih zvezd,« je dejal znanstvenik Alexander Boetticher. Zvezda je del sistema dveh zvezd in so jo odkrili, ko je periodično obšla svojega večjega spremljevalca in mu začasno zmanjšala svetlost. Znanstveniki so na podlagi slednjega uspešno izmerili velikost in maso nebesnega telesa. Novo odkrito zvezdo so znanstveniki poimenovali EBLM J0555-57Ab.

Poglejmo v vesolje mariborske univerze. Zaradi nove novele Zakona o visokem šolstvu (ZViS) se je spremenil tudi Statut Univerze v Mariboru (Statut UM) in s tem prinesel kar nekaj sprememb tudi za študente. Izboljšujejo se pravice študentov do menjave programov ob prvem vpisu, socialne pravice diplomantov prve stopnje ter pravice do dodatnega leta statusa za študente vzporednega študija, študente s posebnim statusom in študente, ki uveljavljajo posebne socialne ali druge razloge. Študenti z ocenami nad 9 imajo pravico do hitrejšega napredovanja med študijskim letom. V mariborskem univerzitetnem statutu veljajo tudi spremembe glede volitev rektorja in dekanov članic univerze, ki so po novem splošne in neposredne za dobo štirih let. Po novem statutu Univerze v mariboru je lahko Prorektor in Prodekan za študentska vprašanja samo iz vrst študentov in ne več iz vrst visokošolskih učiteljev. Študentski svet Univerze in Študentski svet članice podata mnenje za enega kandidata, ki ga Rektor univerze imenuje za mandatno dobo dveh let.

Predstavljajo se tudi lokalne vzhajajoče zvezde. Vabljeni na koncert učencev alternativne glasbene šole KUD Coda, ki bo v celoti posvečen največjim slovenskim uspešnicam od Slovenske popevke pa vse do danes. Koncert bodo Codovci začinili tudi z zanimivimi anekdotami iz prve roke, od avtorjev vključenih skladb: Ste vedeli recimo, da je pesem Krokodilčki nastala čisto slučajno na predizboru za Miss Slovenije v Kranju? Danes ob 20h brezplačno v klubu Wetrinsky.

Študentrobljo pripravlja študentsko uredništvo.

Facebook Twitter Deli