You shall not pass!

Spoštovani in spoštovane, pozdravljeni v eni največjih bitk našega časa, tudi na spletnem pretoku radia Marš in na valovih 95.9 MHz. Pompoznosti na stran se zavedamo, da bo ta bitka le ena izmed mnogih, ki bodo postale vsakdan ozaveščene publike. Ta očitno ne želi biti več samo publika, temveč dejavno prispevati in odločati o svojih življenjih in našem skupnem. Če ste nekdo izmed par stotih ljudi, ki so se udeležili sobotnega protesta v Ljubljani, ste verjetno že ugotovili, da gre za prostotrgovinske tajne sporazume TTIP [te tip], CETA in TISA oziroma drugače povedano protest proti tajnim sporazumom, s katerimi želi kapitalska logika enega in edinega svetega dobička nadvladati širše družbeno sprejete in priborjene humanistične dosežke našega časa.

Zares dobro domišljena ideja, moramo priznati, da v enem zamahu lahko posežeš na vse nivoje javnega dobrega, pa naj gre za delavske pravice, suverenost držav, kvaliteto hrane na kmetijah in trgovinskih policah, čisto vodo. Na ta seznam lahko tudi sami dodate, kar vam je ljubega in cenjenega. Zato vseevropski Dan akcije, ki se je enajstega oktobra zgodil v Ljubljani. K organizaciji le-tega so se pridružili Protestival, Združena levica, Umanotera, Iskra, Gibanje 29O ter številne druge civilne iniciative, nevladne organizacije, politične stranke in posamezniki. Organizacijo nam je pojasnil Andrej Gnezda, Umanotera.

Izjava se nahaja v posnetku prispevka.

 

Isti dan so podobni protesti potekali po vsej Evropi, ali pa je po vsej Evropi ta dan potekal en in isti protest. Izpod Prešerna smo poslušali tako.

Izjava se nahaja v posnetku prispevka.

 

Sprašujemo se, kdaj si bomo kot družbe priznali, da zasebna podjetja v kapitalističnem gospodarskem sistemu nikoli ne bodo delala v javnem interesu, in da je edini in končni interes vsakega podjetja v takem sistemu dobiček. Polje gospodarstva, kjer naj bi to bilo zaželjeno, so že izčrpala do nerazpoznavnosti in za sabo pustila šibka in odvisna gospodarstva, brezposelnost, socialne stiske in podobno. Ustvarjalne moči, da bi ponovno dala potrošnikom v roke denar, ki jim ga nato želi izpuliti, pa ta logika ne premore. Sedaj korporacije ZDA in Kanade iščejo nove sektorje, kjer je sploh še kaj ostalo, kot je bilo že nekaj časa slutiti. Za izčrpavanje primernega javnega sektorja držav Evropske unije so se lotili velikopotezno in v celoti. Kako?

 

»Medtem, ko v pogajanjih glavna vloga pripada lobistom, je javnost iz njih povsem izključena. Vsi pogajalci morajo sprejeti sporazum o zaupnosti in nerazkritju informacij. Do osnutkov sporazumov niso opravičeni niti poslanci v nacionalnih parlamentih in Evropskem parlamentu.  Večino tega, kar vemo smo tako pridobili iz uhajajočih informacij.« Tako navaja mednarodna spletna stran Stop TTIP CETA TISA, ki obstaja tudi v slovenskem jeziku. Ta razpoznava še več problematičnih točk procesov usklajevanja in sprejemanja tukaj obravnavanih sporazumov. »Z izgovorom izboljševanja trgovine med državami želijo predpise, ki ščitijo pravice delavcev, javni sektor in potrošniške standarde, zmanjšati na najmanjši možni skupni imenovalec. To bo na primer pomenilo še manjšo finančno regulacijo v ZDA ter manjše standarde glede prehranske varnosti in uporabe kemičnih sredstev v EU.« Če vam to še ni pospešilo ali vzelo diha, si zamislimo sledeče: »Multinacionalne korporacije bodo lahko tožile vlade, če bodo zakonski predpisi zmanjševali njihove dobičke. Tožbe bodo potekale povsem mimo obstoječih državnih sodišč preko mednarodnih arbitraž.« Opozorila so glasna, da je tovrstna praksa zasebnih sodišč povsem v nasprotju z logiko vladavine prava. Vendar prav to uvaja tako imenovan mehanizem za reševanje sporov med vlagatelji in državami, imenovan Investor-State dispute Settlement oziroma mehanizem ISDS.

 

Zaradi obsežnosti težave, s katero se očitno soočamo, smo se spraševali o razlogih za dokaj nizko udeležbo par stotih posameznikov na sobotnem protestu. O tem govorimo z Andrejem Gnezdo, Umanotera.

Izjava se nahaja v posnetku prispevka.

 

Če ne bi ta in podobni procesi razraščanja lovk kapitala na svoji poti apropriirala družbenih sistemov tako, da zasužnji ljudi, ki živimo tukaj in zdaj, skupaj s prihodnjimi generacijami, bi lahko morda še upali na neizogiben propad kapitalističnega sistema in novo rojstvo alternativnih svetov obstoječemu. Vendar postaja jasno, še posebej ob spremljanju poskusov sprejemanja tajnih sporazumov, da je kapitalistični gospodarski sistem prej podoben virusu, ki se za svoje preživetje ne ozira na nobeno žrtev.

 

V imenu Združene levice je Violeta Tomič komentirala sodelovanje Republike Slovenije pri usklajevanju prostotrgovinskih tajnih sporazumov med ZDA, Kanado in Evropo ter naslovila javna vprašanja na novoizvoljenega predsednika vlade, predsednika države in ministre posameznih resorjev. Nova parlamentarna stranka daje vedeti, da je vešča raziskovanja in pripravljena na trdo delo.

Izjava se nahaja v posnetku prispevka.

 

Protest se je nato premaknil pred stavbo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji. Zmotilo nas je, da nas združene v skupnem boju različne barve tlakovanja razdelijo na tiste, ki imajo besedo in tiste, ki navijajo – vse prostovoljno. Potreben je bil le prvi korak in razlika je izginila. Na Evropsko komisijo je zahteve protestnikov naslovil Andrej Gnezda.

 

Izjava se nahaja v posnetku prispevka.

 

Peticije za zaustavitev tajnih pogajanj o prostotrgovinskih sporazumih TTIP, CETA in TISA je v zgolj treh dneh na evropski ravni podpisalo več kot 400 tisoč ljudi. Če jo želite podpisati tudi sami, jo zlahka najete na spletnih straneh in družabnih omrežjih.

S plakatov Piratske stranke Slovenije internetna senzacija Grumpy cat pravi I do not approve, Gandalf v vsem svojem besu pa You shall not pass! Z radia Marš dodajamo: za dostojno življenje vsakega človeka!

Protestirali sta Nina in Martina, ki je tudi fotografirala, prispevek je prebral Jernej in ga tehnično obdelal Gregor.

Facebook Twitter Deli