Konspiratorij

Konspiratorij je mesečni podcast o teorijah zarot, ki ga Inštitut za delavske študije pripravlja na Radiu Marš. Projekt je podprt s sredstvi Programa ACF v Sloveniji 2021-2029.

Uredništvo, 7. 7. 2022 15:03, Konspiratorij

V tretji epizodi podcasta Konspiratorij se Arne, Nejc in Jernej posvetijo vplivni seriji dokumentarnih filmov Zeitgeist režiserja Petra Josepha. Sprva obravnavajo prvi del serije, ki je močno vplival na milje zarotniške misli 21. stoletja. Ob tem se dotikajo vprašanja, kako se Zeitgeist umešča v politični prostor prvega desetletja novega tisočletja ter kakšni so razlogi za to, da je film po celotnem zahodu nemudoma postal dokumentarna uspešnica.

Uredništvo, 18. 5. 2022 23:25, Konspiratorij

V drugi epizodi podcasta Konspiratorij se Grega, Nejc in Jernej posvetijo fenomenu new agea, ki dandanes polni knjigarne s slabo literaturo, pri tem pa si ogledajo njegovo razmerje do znanosti in razpravljajo o njegovih izvorih in temeljih v kapitalistični ekonomiji.

Uredništvo, 14. 4. 2022 10:41, Konspiratorij

V prvi epizodi podcasta Konspiratorij si Jernej, Arne in Anemarija ogledajo pojem postmodernega neomarksizma, ki ga je še pred avanturo z benzodiazepini skoval kanadski psiholog Jordan Peterson, ob tem pa se dotaknejo tudi sorodnega pojma kulturnega marksizma, privlečenega iz starejših, a še aktualnih teorij zarot o komunistični infiltraciji kulturnih institucij.