MariborIsTheFuture #61: EkstremnoSlovensko z Niko Gričar in Tino Poglajen

V tokratnem podcastu Maribor Is The Future se ob prazniku kulture pridružujemo podpori pričevanjem igralk in študentk o spolnem nadlegovanju, in sicer s stanjem enakosti spolov na področju filma. V začetku leta 2019 smo se za zaključek serije pogovorov s slovenskimi filmskimi ustvarjalkami #EkstremnoSlovensko pogovarjali z Niko Gričar, ki je v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom izvedla raziskavo zastopanosti žensk v slovenskem filmu, in Tino Poglajen, nekdanjo predsednico Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk FIPRESCI.

Pogovor je moderiral Žiga Brdnik, za zvok je skrbel Boštjan Eržen.

POVZETEK RAZISKAVE:
Zastopanost režiserk v slovenskem filmu s podporo Slovenskega filmskega centra / Filmskega Sklada RS v obdobju 1995 -2017
Do danes je bilo znotraj nacionalnega filmskega programa (1995-2017) podprtih 17 celovečernih filmov režiserk in od tega 4 prvenci (od skupno 143 filmov). Glede na zvrst je bilo podprtih 13 igranih celovečernih in 4 dokumentarni celovečerni filmi:
- V obdobju 1995-2017 je znotraj nacionalnega programa podprt eden od približno osmih celovečernih filmov z udeležbo ženske režiserke in vključuje tudi filme v spolno mešani režiji ter prvence (13%).
- V obdobju 1995-2017 je bil prikazan eden od devetih celovečernih filmov z udeležbo ženske režiserke (11%) in s večinsko podporo Sklada/SFC.
- Režiserke so imele najvišje deleže podpre na razpisih za prvence (27%) in za AV projekte (24%), med tem ko so imeli režiserji najvišje deleže podpre na razpisih za realizacijo (celovečerni z 92% in kratki filmi z 84%), na razvoju projekta (81%) in na razvoju scenarija (75%):
- eden od dvanajstih podprtih celovečernih filmov je v režiji ženske,
- eden od štirih je prvenec režiserke,
- eden od šestih je kratki film režiserke,
- in enako velja za razvoje projektov in razvoje scenarijev, ter
pri avdiovizualnih delih je eden od štirih podprtih v režiji ženske.
- V 117 prikazanih filmih (s podporo SFC/FS; 1995-2017) je filme soustvarjalo 27% žensk in 69% moških na ključnih pozicijah filmskega ustvarjanja. V 4% so bile ekipe spolno mešane (večinoma področja za scenarij, produkcijo, montažo in scenografijo).
(Nika Gričar, avtorica raziskave v sodelovanju s SFC)

Več na:

https://soundcloud.com/maribor-is-the-future/maribor-is-the-future-61-ekstremnoslovensko-z-niko-gricar-in-tino-poglajen

https://www.film-center.si/media/uploads/froala_editor/files/SFC%20katalog%202018_F&F_.pdf

https://www.film-center.si/sl/novice/7584/zanemarljiva-zastopanost-zensk-v-filmskem-sektorju/

https://ekran.si/uvodnik-april-maj-junij-2018/

https://www.ewawomen.com/gender-inequality-in-the-film-industry-2/

 

Facebook Twitter Deli
0 comments