Cikel predavanj: Maribor - nova doba

Cikel predavanj: Maribor - nova doba. Mesto v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja

Ob 25-letnici delovanja založbe Umetniški kabinet Primož Premzl je izšla knjiga NOVI MARIBOR, mesto v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja. Monografija obravnava čas med koncem prve in začetkom druge svetovne vojne, ki je zagotovo eno izmed zanimivejših obdobij v zgodovini Maribora. Prevrat, ki je novembra 1918 uspel neustrašnemu državotvornemu generalu Rudolfu Maistru ob pomoči zavednih Slovencev, je bil dejanje, ki je korenito spremenilo tok zgodovine mesta in severovzhodnega dela sedanje Slovenije. Nastopil je čas za novi Maribor – v katerem se bo govorilo slovensko!
V prvem predavanju cikla Maribor - nova doba, nam bo etnologinja dr. Maja Godina Golija, ki je prispevala osrednje besedilo v knjigi, nazorno predstavila čas med vojnama v kontekstu družbeno-gospodarskih razmer in mednacionalnih trenj ter z različnimi oblikami družabnosti in preživljanja prostega časa tedanjih Mariborčanov.

Predavanja cikla Maribor - Nova doba, bodo na sporedu SALON-a štiri zaporedne ponedeljke (20. 11., 27. 11., 4. 12. in 11. 12. 2017).

Knjiga NOVI MARIBOR je na ogled v SALON-u UPORABNIH UMETNOSTI.
Vstop prost!

Datum: 
ponedeljek, 11. 12. 2017
18:00 to 20:00
Vstopnina: 
/
Lokacija: 
SALON UPORABNIH UMETNOSTI, Glavni trg 1, 2000 Maribor
Tip: 
Predavanje