Jože Slak – Đoka: Nekoč smo se srečali

OTVORITEV: »Nekoč smo se srečali«, v petek, 23. avgusta 2019, ob 20. uri, v KiBeli, prostoru za umetnost, v MMC KIBLA, v Mariboru.

Jože Slak – Đoka je ob svoji razstavi Kmetske slike v Kibli leta 2012 povedal: »Moje slike želijo prikazati cerebralne koprene, ki meglijo naš pogled, onemogočajo razumevanje in komunikacijo med različnostmi ter povzročajo disociacijo, razpad družbenega organizma. Postali smo družba slepih, kar je posledica popolnega nerazumevanja bistvene vloge kulture v življenju družbenega organizma. Kultura je koža, ki drži skupaj meso, kosti in drobovino družbe.«

Igranje s formami, oblikovanje materialov, ples barv, melodije oblik, prepletanje abstraktnega in realističnih motivov je skladal v harmonijah čutnosti, zaznavnosti, napetosti in bobneče družbene angažiranosti. Igral je tolkala. In pisal. Kot je predvsem slikal, rezbaril, vnašal v svojo likovnost različne materiale, preizkušal nove tehnike, izdeloval in vedno – v vsem, kar je počel – ustvarjal. Kroj-razkroj in preobrazba organskega v anorgansko, v umetnino, ki seda in sega v prostor in ga napolni s svojo energijo, duhom in srcem.

Za svoje delo je dobil nagrado Zlata ptica (1981), Župančičevo nagrado (1993) in nagrado Prešernovega sklada (2007).

Ob odprtju razstave bo Jožeta Slaka Đoko s koncertom počastila „njegova“ skupina SAETA (Miloš Bašin – tolkala, ljudska glasbila; Aleš Gasparič – flavte, okarina, piščali; Lado Jakša – pihala, klaviature; Boštjan Perovšek – računalnik, zvočna okolja).

Na dogodku in v času razstave bo na ogled tudi multivizija Lada Jakše o Jožetu Slaku - Đoki.

Razstava je na ogled do 14. septembra 2019. Vstop je prost.

MMC KIBLA / Prostor za umetnost KiBela
Odprto od ponedeljka do petka, od 9. do 22. ure, v soboto od 16. do 22. ure. (zaprto ob nedeljah in praznikih)

Produkcija: Združenje za umetnost in avdio-vizualno produkcijo KODA MODRO
Koprodukcija: Kulturno izobraževalno društvo KIBLA in Društvo za sodobno umetnost X-OP
Podpora: Mestna občina Maribor, Ministrstvo za kulturo, Program Ustvarjalna Evropa – Kultura
 

Datum: 
petek, 30. 8. 2019 09:00 to sobota, 14. 9. 2019 22:00
Vstopnina: 
brez
Lokacija: 
KID Kibla, Ulica Kneza Koclja 9
Tip: 
Razstava