Lent- Miha Bezeljak: Oda Petju

Kot otrok sem se zelo rad vozil s kolesom in prepeval italijanske popevke. Všeč mi je bila pevka Giorgia. Pel sem Amore che non vola, che ti sfiora il viso e ti abbandona (Ljubezen, ki ne leti, ki ti oplazi obraz in te zapusti) in brezskrbno vijugal po goriških ulicah.  

V petem razredu osnovne šole sva s prijateljem Patrikom, ki je igral kitaro, v vrtni baraki za njegovo hišo pela Knockin' on heavens door. Tako je bilo dobro, da sem dobil kurjo polt. V šestem razredu smo zadnjo noč na taborjenju proslavljali s kokakolo. Spil sem je dva litra in brutalno rigal. Zelo sem bil navdušen, da lahko proizvajam tako mogočen zvok - totalen klic narave! V sedmem razredu sem pel An angel (Kelly Family). To je bil zelo ekstremen podvig za najstnika, ki še ni mutiral. Na klavirju me je spremljal starejši fant. Na njegovo pobudo smo v srednji šoli naredili bend The Voltages. Igrali smo gospel, rock, italijanski funky rap, reggae in Franka Zappo (tukaj težko govorimo o zvrsti). Nastopili smo kot 'bend presenečenja' pred polno dvorano Kodeljevo – strupeno dobra izkušnja.

V svojih študijskih letih, sem bil glavni vokal ska benda Pokerheads. Igrali smo avtorske komade. Na koncertu v Birdlandu na Dunaju smo igrali petnajstim ljudem.

Koncert Bobbyja McFerrina me je zelo zaznamoval. Veliko sem ga preposlušal in ga tudi izvajal. Njegova virtuoznost, igrivost in lahkotnost so me zelo prevzeli. Ko sem poslušal Alima Qasimova v živo, sem imel občutek, kot da njegovo petje prihaja od nekje onkraj. Z glasbeniki je ustvaril mistično in brezčasno vzdušje, preko katerega sem občutil tradicijo mugham petja, ki se, preko ustnega izročila, prenaša iz roda v rod.

Datum: 
torek, 25. 6. 2019
22:00 to 23:30
Vstopnina: 
0
Lokacija: 
Klub KGB
Tip: 
Koncert