Nataša Prosenc Stearns: koda L – Fragmenti

KODA L – Fragmenti, video postavitev v galeriji KiBela, predstavlja izbor iz nove serije videov Nataše Prosenc Stearns, ki jih je posnela za istoimensko opero Milka Lazarja.

Po besedah libretistke Eve Kraševec “koda L pričuje o moči in globini človeškega čustvovanja – je svojevrsten izbor v današnji čas in prostor ujetih trenutkov emocionalne kulture, ki se po navdihu Barthesovih Fragmentov ljubezenskega diskurza napaja iz mitov, arhetipov, filozofskih del in intimnega.”

Projekcije na prosojne paravane integrirajo sence, silhuete in odseve arhitekturnih elementov. Pojavi se prostor v prostoru, ki se je v operi vzpostavil na odru, v galeriji pa gledalci vanj vstopajo.

Tema človeške intime je umetnici blizu že od začetka njenega ustvarjanja. Zanima jo “human condition” – kaj se dogaja s človekom v sodobnem svetu, kje je naša psiha, naša duša, naše srce. Kot že velikokrat prej, raziskuje te teme skozi interpretacije človeškega telesa, figure, ki pa je vedno integrirana v okolje. Dela so gibljivi kolaži, ki temeljijo na plastenju podob. Upodabljajo stanja neprestanega porajanja, integriteta telesa razpada, vzpostavlja nove povezave z okoljem in sugerira nove možnosti regeneracije. Transformacije se dogajajo pod vplivom vode, peska in drugih elementov, ki se v delu Nataše Prosenc Stearns iz naravnih elementov spreminjajo v likovne elemente dekonstrukcije ali integracije – v nekaterih delih povzročajo razpad podobe, v drugih pa so snov, ki povezuje in varuje.

Intenzivno ukvarjanje s telesom je umetničin odziv na odtujeno eksistenco sodobnega človeka, ki postaja vse bolj “breztelesna”, ker je velik del medčloveških odnosov preseljen iz fizičnega sveta na ekrane in v virtualni prostor Interneta.

Datum: 
četrtek, 3. 10. 2019 09:00 to sobota, 12. 10. 2019 22:00
Vstopnina: 
brez
Lokacija: 
KiBela / MMC KIBLA, Ulica Kneza Koclja 9, Maribor
Tip: 
Razstava