Razstava Art Ilich: In the land of nightmares and lullabies

IN THE LAND OF NIGHTMARES AND LULLABIES
V deželi nočnih mor in uspavank

ART ILICH (Maribor, 1985)
Art Ilich je umetniško ime mlade avtorice, ki je leta 2013 diplomirala na oddelku likovne umetnosti na Pedagoški fakulteti v Mariboru pod mentorstvom akad. slik. in prof. Ludvika Pandurja. Je dobitnica Grand Prix nagrade mednarodnega ex tempora mestne občine Ptuj in listine Primavera. Kot največje influencerje svoje slikarko-risarske platforme Art Ilich navaja umetnike kot so Jean Michel Basquiat, Egon Schiele, Mark Rothko in Henri Matisse. Sodoben vir inspiracije, zaradi svojih politično, socialno in družbeno ozaveščenih del, a med drugim tudi zaradi svoje uspešno ohranjene anonimnosti, pa je predvsem Banksy. Živi in deluje v Mariboru.
http://artilich.wixsite.com/website

O RAZSTAVI ... 
Intimne emocije, sledi tanatosa, udarne barve in izpovedna neposrednost – to so ilustracije mlade umetnice Art Ilich. Zahvaljujoč moči njenega osebnega likovnega jezika, so dela z vsakim novim ciklom, ki se ga loti, še bolj prepoznavna. 

Nočne more in uspavanke dialoško konfrontirajo po principu erosa in tanatosa, s katerima človek ustvarja napetost ter med katerima išče tudi potrebno ravnovesje.

»Naslov razstave se nanaša na dejstvo, da je večina del nastala v nočnih urah in imajo 'podzavestno' pripovedno noto. Vsebina upodobljenega je pogosto črpana iz lastnih življenjskih izkušenj … Serija se tako spopada z intimnimi temami.« 

Mlada umetnica ni obremenjena s cenzuro, še več, nanjo opozarja kot na nesmiselni konsenz, ki človekove notranje demone le še dodatno intrigira. 
Ilustracije relevantno izpostavljajo tiste konflikte in silnice v človeku, ki jih tako ali drugače utišamo, pustimo, da odplujejo v nezavedno, ali si za to vsaj prizadevamo. Opozarjajo nas, da je sublimacija mogoče le, če premoremo dovolj poguma za soočenje z lastno temó.

 

Vir.

Datum: 
sreda, 14. 2. 2018
18:00 to 21:00
Vstopnina: 
/
Lokacija: 
Galerija Media Nox
Tip: 
Razstava