SALON UPORABNIH UMETNOSTI: Filozofski večer: Evtanazija in medicinska etika

Konec leta 2016 je zdravniški ceh pri nas po dvaindvajsetih letih dočakal nov, posodobljen etični kodeks. Čeravno ta evtanazijo po novem zgolj ‘odklanja’ in ne več ‘obsoja’ in je tudi dikcija v aktualni različici precej ublažena, tudi novi kodeks ohranja tradicionalno odklonilen odnos slovenskih zdravniških združenj do evtanazije. Kar je morda nekoliko presenetljivo, če upoštevamo, da se po nekajletnem zatišju, ki je sledilo prvemu valu uzakonitev evtanazije oz. zdravniške pomoči pri samomoru na Nizozemskem, v Belgiji, Luksemburgu, ameriških zveznih državah Oregon in Washington, o tem vprašanju zdaj spet vneto razpravlja v celi vrsti držav, od Francije in Kanade do Avstralije. So se slovenski zdravniki z zagovorom statusa quo postavili v bran ranljivi manjšini in javnemu dobru ali nefleksilnim dogmam, ki bi jih veljalo spremeniti, ter celo partikularnim stanovskim interesom?

V našem prvem Filozofskem večeru bosta argumente za in proti uzakonitvi evtanazije predstavila zdravnik, prof. dr. Matjaž Zwitter, vodja delovne skupine za pripravo novega kodeksa in predavatelj medicinske etike na mariborski Medicinski fakulteti, in filozof dr. Friderik Klampfer, predavatelj etike in socialne in politične filozofije na mariborski Filozofski fakulteti.

Filozofski večer nastaja v sodelovanju z Oddelkom za filozofijo mariborske Filozofske fakultete, s katerim letos v SALONu začenjamo nov ciklus javnih predavanj in pogovorov. Enkrat mesečno bomo obravnavali pereče in družbeno aktualne teme, za katere menimo, da si posebej zaslužijo razpravo in soočanje različnih stališč. Med temi so: mediji in resnica, evtanazija in medicinska etika, položaj znanosti (in nezaupanje vanjo) v sodobni družbi, mesto religije v demokratični družbi, in podobne. Praviloma bosta vsako tematiko predstavila dva strokovnjaka, katerih stališča ter znanstvena ozadja se bodo pogosto razlikovala. Po obeh predstavitvah bo vedno dovolj časa namenjeno vprašanjem in razpravi.

Datum: 
torek, 16. 1. 2018 18:00
Vstopnina: 
/
Lokacija: 
SALON UPORABNIH UMETNOSTI, Glavni trg 1, 2000 Maribor, Slovenia
Tip: 
Predavanje