SUPER BESSE + Auf Wiedersehen

Beloruski častilci post-punk zapuščine Joy Division, lanski MENTovci Super Besse, se vračajo s še svežim novim albumom, posvečenim prigodam v prijetno melanholičnih poznih urah. Uvodoma nas bo pozdravil beograjski elektro rokenrol bend Auf Wiedersehen, ki se je podpisal pod eno najboljših lanskih plošč na Balkanu.

“V Super Besse boste našli nekaj Bernays Propagande, pa Joy Divison, The Cure, pa tudi bolj prefinjene elektronske zlagače ritmov, kot denimo Kraftwerk,” je o leta 2015 izdanem prvencu beloruskega tria zapisal Radio Študent, tovrstni zvočni estetiki pa zasedba ostaja tudi na njegovem nasledniku, 13. oktobra izdanem albumu La Nuit*. Iz prvinskih post-punk in coldwave elementov ter punkerskega duha je spet zgradila kvaliteten, sodoben poklon preteklosti, prežet z melanholično lepoto dolgih noči našega časa.

V živo se je Super Besse uril na odrih klubov in festivalov po celi Evropi, od Tallinn Music Weeka do Europavoxa, pri tem pa strokovno in splošno javnost navdušil z vznemirljivo silnim nastopom. Med drugim je prepričal tudi Johna Robba s kultnega Louder Than War, ki je celo izdal njihov prvi album, ob obisku MENTa leto pozneje pa spet ni skoparil s hvalo: “Le redkim uspe intenziven, čustven, darkwave pop oblikovati v močno in učinkovito celota, hkrati pa ustvariti popoln hrup, zvok in vtis za 21. stoletje – prav tako kot je to uspelo Joy Division pred vsemi temi leti, ko sem jih videl na robu legendarnosti.”

Srbska zasedba Auf Wiedersehen v svojih minimalističnih plesnih ritmih združuje elektronske zvoke in rokenrol kitare, močne gruve in prepoznavno energijo. Žive izvedbe znajo presenetiti z elementi improvizacije, regionalni mediji pa so bendov istoimenski lanski prvenec postavili ob bok izdajam zasedb, kot so Repetitor, ABOP in Cojones, na seznamu najboljših plošč leta.

Datum: 
ponedeljek, 20. 11. 2017 20:00
Vstopnina: 
predprodaja: 6 €, na dan koncerta: 8 €
Lokacija: 
Kino Šiška (Komuna), Trg prekomorskih brigad 3, 1000 Ljubljana
Tip: 
Koncert