Info

Rdeča pesa, 19. 3. 2024 13:50, Pesin sok

Z Emanuelom Leonardijem, ki je bil gost lanskoletne Mednadorne poletne šole politične ekologije, smo govorili o transformaciji podnebnih gibanj v zadnjih 30 letih, uspešnih povezavah delavskega in okoljskega boja v Italiji, vplivu, ki ga so ti boji imeli na dojemanje okoljevarstva v Italiji, vlogi mednarodnih in nacionalnih institucij pri spopadanju s podnebno krizo in zakaj je delavski razred edini akter, ki lahko reši planet pred okoljskim kolapsom. Spregovorili smo tudi o tem kaj bi morali, kot politični organizatorji, početi v tem boju. Pogovor je potekal v angleščini. 

Uredništvo, 17. 3. 2024 09:09, ORO

Pomladni ORO se bo ukvarjal s športom! Nogomet, košarka, veslanje in letenje. Ljubitelje zgodb tokrat čaka basen o zajcu in želvi, Tanja se je pogovarjala s paraolimpijcem Galom Jakičem, govorili pa bomo tudi o fair playu. Kaj je fair play? To je poštena igra, ki pomeni dostojanstveno prenašanje poraza in zmage, spoštljiv in prijateljski odnos do tekmecev, trenerjev, sodnikov in organizatorjev. Pri športu naj bi se namreč zabavali - pa če zmagamo, ali pa izgubimo!

Rdeča pesa, 5. 3. 2024 12:50, Pesin sok

Kaj se v resnici dogaja “za zaveso” v kuhinjah, za šanki, kjer poka in se smodi, medtem ko čakate na svojo malico, pico ali sedemhodni degustacijski meni? Kako je fetišizirana chefovska identiteta vplivala na odnose v kuhinji?Kako drugače je kuhati za “fino” restavracijo in javni vrtec? Zakaj strastni kuharji odhajajo iz poklica? Kako manko kadra v gostinstvu vpliva na tiste, ki ostajajo? Odgovore na ta in še mnoga druga vprašanja smo iskali z vodjo kuhinje v vrtcu Beltinci Borutom Kolarjem in mladim kuharjem Amadejem Lebičem, ki je pet let delal v ugledni veganski restavraciji.

Uredništvo, 2. 3. 2024 14:51, ORO

ORO se v predspomladanski oddaji odpravlja na svež zrak med živali in rastline! No, pa tudi med ljudi, ki jim je mar do narave. Govorili bomo namreč o ekologiji! Čaka nas pogovor z Alenko in Majo, ki smeti spretno spreminjata v umetnost, ugotovili bomo, da se lahko včasih v trgovino odpravimo tudi peš in prisluhnili pravljici, ki govori o treh rekah. Uganete, katere tri reke to so?

Oddajo ORO ustvarjajo: Teja Bitenc, Jošt Jesenovec, Tanja Matijašević in Juš Milčinski
Grafična podoba: Matej de Cecco
Lektura: Maša Milčinski

Rdeča pesa, 20. 2. 2024 19:42, Pesin sok

V tokratnem pesinem soku so voditelji Pesinega soka odgovarjala na vprašanja bralstva, poslušalstva in gledalstva. O Hollywoodu, liberalnih prijateljih, delavskem lastništvu in revoluciji. 

Na vprašanja so odgovarjali: Gregor Kašman, Jerneja Breznik, Timotej Pavlin, Ana Lah

Jan Podbrežnik, 6. 2. 2024 21:16, Odprti termin

Splošna novinarska vprašanja so odveč, kje in zakaj je v Mariboru Vakum, je jasno vsem, ki strmimo v praznino nočnega dogajanja v mestu. Plava pa kakšen koncertič več po župi temne tvarine, drugi v seriji Vakum že nocoj v Gustafu. Par besed o reči z enim organizacijskih junakov s kapuco.

Rdeča pesa, 6. 2. 2024 09:49, Pesin sok

Zakaj kapitalizma ne moremo ozeleniti? Zakaj imajo podnebne konference zmeraj slab priokus? O tem smo se na okrogli mizi v organizaciji ekosocialistične iniciative Klas pogovarjali z Danielom Tanurom, agronomom in ekosocialistom. Debata tekla o edini alternativi, ki bi iz podnebne krize rešila tako delavski razred kot okolje in naravo - ekosocializmu. Po pogovoru smo ga poiskali in ga vprašali nekaj vprašanj.

Uredništvo, 3. 2. 2024 19:42, ORO

ORO se je vkrcal v raketo in se odpravil v vesolje! Teja, Tanja, Jošt in Juš bodo tokrat odkrivali, kaj vse je tam - nekje zgoraj med zvezdami. Ptice bodo govorile o astrologiji, meteorskem dežju in vesoljski postaji. V goste bo prišel fizik in ljubitelj vesolja Luka, v pravljici pa bomo slišali, kaj se je zgodilo z letalcema Dedalom in Ikarjem. Uf, napeto bo!

Oddajo ORO ustvarjajo: Teja Bitenc, Jošt Jesenovec, Tanja Matijašević in Juš Milčinski

Grafična podoba: Matej de Cecco

Lektura: Maša Milčinski

O pritegnjenih "ozijih", "britsih" in temperaturah v Zahodni Sibiriji.