Sodelovanje Savdske Arabije in Izraela, prestavljena odločitev glede katalonske vlade, interpelacija ministra za pravosodje Klemenčiča in ovadbe v zvezi s trgovino z ljudmi

Iz generalštaba izraelske vojske so sporočili, da je Izrael pripravljen sodelovati s Savdsko Arabijo na področju obveščevalnih dejavnosti. Načelnik generalštaba Ejzenkot je pojasnil, da je Izrael z namenom ustaviti vpliv Irana na Bližnjem Vzhodu pripravljen skleniti zavezništvo s sunitsko monarhijo in z drugimi zmernimi arabskim državami. Obe državi Iran namreč dojemata kot grožnjo svoji varnosti in razmerju moči v regiji. Iran sicer s Savdsko Arabijo bije več tako imenovanih proxy vojn, kar se odraža predvsem v Siriji, Iraku in Jemnu. Do novih napetosti pa je prišlo po odstopu libanonskega predsednika vlade Haririja, ki sta ga podpirala predvsem Savdska Arabija in Francija. Slednji je kot razloge za odstop navedel grožnjo atentata s strani Irana in njegovih zaveznikov, predvsem gibanja Hezbolah. Oblikovanje Savdsko-izraelskega zavezništva je sicer vprašljivo. Savdijci namreč zavračajo vsakršno sodelovanje, dokler se Izrael ne umakne iz območij, ki jih je zasedel tekom šestdnevne vojne leta 1967.

Odstavljeni katalonski predsednik vlade Puigdemont in štirje njegovi ministri še ne bodo izročeni Španiji. Sodišče v Belgiji, kamor se je peterica zatekla po ukinitvi katalonske avtonomnosti s strani španske vlade, je namreč preložilo odločitev glede izročitve. Španija je za katalonskimi politiki izdala evropski priporni nalog zaradi upora, nezakonitega prisvajanja sredstev in drugih obtožb povezanih s procesom katalonske odcepitve od Španije. Naslednje zaslišanje v Belgiji bo 4. decembra, celoten proces pa se lahko zavleče za dva meseca. Odvetniki katalonskih politikov naj bi sicer skušali dokazati, da gre pri procesu zoper peterico za političen pregon in da sojenje v Španiji naj ne bi bilo pravično. Kljub neugodni situaciji pa je Puigdemont napovedal, da na volitvah 21. decembra namerava sodelovati.

V državnem zboru še zmeraj traja razprava ob interpelaciji zoper ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča. Interpelacijo so vložili v opozicijski SDS. Ministru očitajo zavajanje javnosti glede njegove vloge na Komisiji za preprečevanje korupcije v povezavi z razkrivanjem pranja denarja v največji državni banki NLB. Klemenčiču prav tako očitajo odgovornost za zamujanje z uvajanjem evropskih normativ, standardov in zakonodaje v slovensko pravosodje v času njegovega ministrovanja. Klemenčič očitke opozicijske stranke zavrača. Razprava, za katero je predvidenih skupno 13 ur, pa naj ne bi prinesla odstavitve, saj po napovedih poslanskih skupin te v zadostni meri ministra podpirajo.

Mariborski kriminalisti so v sodelovanju z avstrijskimi varnostnimi organi izvedli zaključno akcijo predkazenskega postopka v zvezi z dejavnostjo trgovine z ljudmi in danes predstavili podrobnosti preiskave. Vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor, Robert Munda, je predstavil ugotovitve kriminalistične preiskave v povezavi s posli v hiši erotike v Melju, ki je v prostorih nekdanje pekarne delovala od januarja do septembra letos. Zaradi suma kaznivega dejanja naj bi bilo ovadenih devet fizičnih oseb in ena pravna oseba. Mariborski kriminalisti so v sodelovanju z avstrijskimi kolegi namreč 14. novembra izvedli zaključno akcijo predkazenskega postopka, ki ga je usmerjalo Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije ob mednarodni pravni pomoči avstrijskega tožilstva, in ob tem identificirali 56 žrtev trgovine z ljudmi.

Medtem so v Spominskem gaju generala Maistra v mariborski četrti Melje danes slovesno odprli dva spomenika. Interaktivni digitalni spomenik je posvečen dvema taboriščema vojnih ujetnikov iz druge svetovne vojne v Mariboru. Obenem so postavili spomenik azerbajdžanskemu narodnemu heroju Mihajlu ter tako okrepili vezi z Azerbajdžanom.

Infokoncentrat je pripravil vajenec Rok, brala in spomenike dodala Saška.

Facebook Twitter Deli