Kmalu na počitnice tudi punkrockerji!

Že čez trinjast dni bo festivalski Tolmin poskrbel za štiridnevni (op.p. 4.–7. 8. 2015) oddih punkrockerjev, ki skozi vse leto politikom kažejo dvignjen sredinec in državljanske ovce opominjajo na njihove pravice ter moč. Zato si tudi punkrockerji zaslužijo svoj počitek, ki jim ga ob smaragdni reki Soči zdaj že petič zapored pripravi Punk Rock Holiday, ki letos nosi oznako 1.5.

Kampiranje v senci dreves Triglavskega narodnega parka, mediteranska klima, dve festivalski plaži, oder na tako imenovani Rajski plaži s pogledom na sotočje Tolminke in Soče ter odsotnost ograj med nastopajočimi in občinstvom za neumorno stagedivanje so le nekateri izmed razlogov, da festival zadnja leta obišče več tujcev, kot domačih borcev anarhije. Seveda zraven udarne glasbe festival podpira celotno punk rockersko filozofijo in tako poskrbi za vegetarijansko oziroma živalim prijazno človeško prehrano, distro tržnico in spontano mednarodno izmenjavo anarhističnih izkušenj med obiskovalci.

Vsekakor pa je v ospredju glasba, ki je zdaj že pravi fenomen Punk Rock Holidaya, saj organizatorji uspejo vsako leto znova pripraviti odličen nabor nastopajočih, ki nikdar ne utruja s ponavljajočimi se zvezdami punk rock subkulture, četudi je v zelo kratki zgodovini festivala na njegovem velikem odru nastopila že večina legend tega žanra. Nastopajoči imajo na voljo že prej omenjena dva odra. Glavni oder, ki obratuje od pozno popoldne do nekje 1h zjutraj. Drugi oder je poimenovan Beach Stage in se nahaja na plaži. Tam se vrstijo bendi že od 12h dopoldne do pričetka programa na glavnem odru, po koncu programa na glavnem odru pa oder na plaži zavzamejo DJ-i, ki punk rokajo do jutra!

Letos bodo iz obeh odrov z dvignjeno pestjo po pohlepnih politikih pljuvali legendarni SATANIC SURFERS, AGAINST ME!, THE EXPLOITED, MADBALL, LESS THAN JAKE, brazilski trash punkerji RATOS DE PORAO, FLOGGING MOLLY, BEATSTAKES, RAISED FIST, ANTI-FLAG, VENEREA, TEENAGE BOTTLEROCKET, DEATH BY STEREO, MISCONDUCT, CONSUMED, ADRENALIZED, ELVIS JACKSON, DARKO, DEAD NECK, FORUS, BORN FROM PAIN, ASTPAI in A HERO BUILD, če naštejem le najbolj zveneča imena letošnjega festivala, ki po punk rockersko to seveda niso. Punk rockerska subkultura namreč zraven anarhije zagovarja tudi enakopravnost (equality), kar pomeni, da na takšnih festivalih v glavah obiskovalcev po navadi ni zvenečih in nezvenečih imen, ta so morda le na plakatih, da privabijo čim več ljudi, kar je tudi njihova osnovna naloga.

Zato priporočamo, da si letos vzamete nekoliko drugačen dopust in od 4.8. pa vse do 7.8.2015 uživate v pravljičnem Tolminu oziroma njegovem sotočju s punk rockerskim ozadjem. Doživeli boste punk rockersko pravljico, kjer protagonisti visoko dvigajo stisnjeno pest in trenutnim nemoralnim odločitvam svetovnih voditeljev pljuvajo v obraz. Čisto po punkersko.

 

Foto: Arhiv organizatorja

Facebook Twitter Deli