Radio

Oznanila Zavoda MARŠ in Društva za podporo radiu MARŠ. 

Uredništvo, 6. 5. 2024 17:27, Radio

Kaj je pokazala raziskava o učinkih naših gledaliških predstav med mladimi? Česa smo se naučile ustvarjalke projekta? Kaj gre naprej z nami? Zadnjo Eno modro v sezoni namenjamo salamijadi. Pogovor si delimo Nežka Struc, Tjaša Kosar, Metka Bahlen Okoli, Neja Šmid in Živa Humer.

Serijo podcastov Enakost spolov je zakon: ustvarjamo enako družbo za vse financira Active Citizens Fund Slovenija.

Prisluhnite seriji podcastov.

Uredništvo, 2. 4. 2024 10:32, Radio

Ustvarjalke podcastov in gledališke predstave Vsaka druga eno ujame in smo se povezale v krog deljenja zgodb nasilja na podlagi spola med sabo, ki smo jih posnele in jih delimo v imenu vseh, ki niso v poziciji, da bi to lahko storile_i. Hkrati se zahvaljujemo vsem, ki ste in boste spregovorile_i. Za ničelno toleranco do kulture nasilja in posilstva!

Serijo podcastov Enakost spolov je zakon: ustvarjamo enako družbo za vse financira Active Citizens Fund Slovenija.

Prisluhnite seriji podcastov.

Uredništvo, 30. 1. 2024 19:30, Radio

V šesti epizodi podcastov Enakost spolov je zakon, Magdaleni Krivopeti Nežka in Tjaša z dr. Darjo Zaviršek, profesorico na Fakulteti za socialno delo v Ljubljani, ki je pripomogla k razvoju socialnega dela v vzhodni Evropi nasploh, spregovorita o notranji razslojenosti med ženskami in drugih oblikah razslojevanja med nami, poleg spola, o (duševnih) posledicah spolnega nasilja, spolnega nasilja v katoliški cerkvi in drugih delčkih, ki pomagajo sestaviti koščke vseh podcastov v razumevanje večje celote.

Pogovor vodita Nežka Struc in Tjaša Kosar.

Uredništvo, 30. 1. 2024 19:24, Radio

"Spolno nasilje in nasilje na podlagi spola se dogaja zato, ker ima storilec veliko potrebo po moči, po nadzoru, po vplivu. Dinamika nadrejenost - podrejenost je vidna tako pri spolni zlorabi otrok kot odraslih, zato razen starostne razlike, med spolnim nasiljem otrok ali odraslih ni razlike."

Uredništvo, 18. 11. 2023 13:33, Radio

Katera so 4 temeljna kazniva dejanja spolne kriminalitete?
Kakšne so kazni za spolno nasilje? Kako sankcije izrekajo sodišča?
Katere korake smo v Sloveniji do zdaj naredili za zaščito ranljivih žrtev spolnega nasilja?

Vsa omenjena velika vprašanja in še več njih, sta v četrti epizodi podcastov Enakost spolov je zakon, Neja in Nežka zastavljali dr. Mojci M. Plesničar, ki je vodila nedavno raziskavo o kaznovalni politiki na področju spolne kriminalitete v Sloveniji.

Pogovor vodita Neja Šmid in Nežka Struc.

Uredništvo, 11. 11. 2023 22:55, Radio

Tretja epizoda druge sezone serije podcastov Magdalen Krivopet s Katjo Zabukovec Kerin, predsednico Društva za nenasilno komunikacijo (DNK) in s pomočjo piramid kulture nasilja ter kulture posilstva ugotavlja, kako se nasilje nad ženskami in drugimi marginaliziranimi skupinami začne že s šalami in komentarji. Kako odreagirati na nasilje? Kakšna je odgovornost družbe za nasilje? Kakšna je naša?

Pogovor vodita Neja Šmid in Tjaša Kosar.
Posneto v studiu Mladinske postaje Moste.

Uredništvo, 15. 10. 2023 01:00, Radio

Rekrutiramo v prve vrste mariborske neodvisne medijske krajine. Radio MARŠ vabi na redno jesensko avdicijo za programske sodelavce.

Vokal? Služba za napovedovanje. Hitri prsti? Tonsko-tehnična služba. Oster pogled? Novinarska redakcija. Občutljiv sluh? Glasbena redakcija.

Prijavi se na povezavi. Prijave so odprte do konca oktobra.

Uredništvo, 8. 10. 2023 23:55, Radio

Druga epizoda druge sezone serije podcastov Magdalen Krivopet z Mojco Suhovršnik iz Društva SOS telefon odstira razsežnosti nasilja na podlagi spola in spolnega nasilja v Sloveniji ter globalno. Spregovori tudi o spolnem nasilju med mladimi. Kako odreagirati na seksizem? Kako odreagirati na nasilje?

Pogovor vodita Metka Bahlen Okoli in Tjaša Kosar.

Serijo podcastov Enakost spolov je zakon: ustvarjamo enako družbo za vse financira Active Citizens Fund Slovenija.

Uredništvo, 2. 9. 2023 23:55, Radio

Prva epizoda druge sezone serije podcastov Magdalen Krivopet predstavlja pogovor s Teo Hvala, prevajalko knjige Kaliban in čarovnica avtorice Silvie Federici. Knjiga prepleta svetovno zgodovino zadnjih 500 let, med drugim pa naslavlja vlogo kapitalizma v Evropi pri nasilju nad ženskami in nad prebivalstvom kolonij po vsem svetu. V pogovoru več o razlogih za to, ob tem pa še nekaj ovrženih mitov o fevdalizmu in kapitalizmu, kot jih učijo šol in medijih. Pa tudi o endiometriozi.

 

Uredništvo, 2. 9. 2023 23:28, Radio

KUD Transformator prek gledališča in skupine Magdalene Krivopete, s članicami že več let naslavlja problem spolnega nasilja in neenakosti med spoli ter o tem ozavešča med mladimi in v družbi.