Radio

Oznanila Zavoda MARŠ in Društva za podporo radiu MARŠ. 

Uredništvo, 18. 11. 2023 13:33, Radio

Katera so 4 temeljna kazniva dejanja spolne kriminalitete?
Kakšne so kazni za spolno nasilje? Kako sankcije izrekajo sodišča?
Katere korake smo v Sloveniji do zdaj naredili za zaščito ranljivih žrtev spolnega nasilja?

Vsa omenjena velika vprašanja in še več njih, sta v četrti epizodi podcastov Enakost spolov je zakon, Neja in Nežka zastavljali dr. Mojci M. Plesničar, ki je vodila nedavno raziskavo o kaznovalni politiki na področju spolne kriminalitete v Sloveniji.

Pogovor vodita Neja Šmid in Nežka Struc.

Uredništvo, 11. 11. 2023 22:55, Radio

Tretja epizoda druge sezone serije podcastov Magdalen Krivopet s Katjo Zabukovec Kerin, predsednico Društva za nenasilno komunikacijo (DNK) in s pomočjo piramid kulture nasilja ter kulture posilstva ugotavlja, kako se nasilje nad ženskami in drugimi marginaliziranimi skupinami začne že s šalami in komentarji. Kako odreagirati na nasilje? Kakšna je odgovornost družbe za nasilje? Kakšna je naša?

Pogovor vodita Neja Šmid in Tjaša Kosar.
Posneto v studiu Mladinske postaje Moste.

Uredništvo, 15. 10. 2023 01:00, Radio

Rekrutiramo v prve vrste mariborske neodvisne medijske krajine. Radio MARŠ vabi na redno jesensko avdicijo za programske sodelavce.

Vokal? Služba za napovedovanje. Hitri prsti? Tonsko-tehnična služba. Oster pogled? Novinarska redakcija. Občutljiv sluh? Glasbena redakcija.

Prijavi se na povezavi. Prijave so odprte do konca oktobra.

Uredništvo, 8. 10. 2023 23:55, Radio

Druga epizoda druge sezone serije podcastov Magdalen Krivopet z Mojco Suhovršnik iz Društva SOS telefon odstira razsežnosti nasilja na podlagi spola in spolnega nasilja v Sloveniji ter globalno. Spregovori tudi o spolnem nasilju med mladimi. Kako odreagirati na seksizem? Kako odreagirati na nasilje?

Pogovor vodita Metka Bahlen Okoli in Tjaša Kosar.

Serijo podcastov Enakost spolov je zakon: ustvarjamo enako družbo za vse financira Active Citizens Fund Slovenija.

Uredništvo, 2. 9. 2023 23:55, Radio

Prva epizoda druge sezone serije podcastov Magdalen Krivopet predstavlja pogovor s Teo Hvala, prevajalko knjige Kaliban in čarovnica avtorice Silvie Federici. Knjiga prepleta svetovno zgodovino zadnjih 500 let, med drugim pa naslavlja vlogo kapitalizma v Evropi pri nasilju nad ženskami in nad prebivalstvom kolonij po vsem svetu. V pogovoru več o razlogih za to, ob tem pa še nekaj ovrženih mitov o fevdalizmu in kapitalizmu, kot jih učijo šol in medijih. Pa tudi o endiometriozi.

 

Uredništvo, 2. 9. 2023 23:28, Radio

KUD Transformator prek gledališča in skupine Magdalene Krivopete, s članicami že več let naslavlja problem spolnega nasilja in neenakosti med spoli ter o tem ozavešča med mladimi in v družbi.

Uredništvo, 23. 6. 2023 15:08, Radio

Tik, tak.
Nič. 
Mesec, dva, tri ... 
... pol leta. 
Nič. 
Nula.
0% 
Oktobra? 
80%? 
Ampak reflektorji so prižgani.
Inštrumenti so nastavljeni.
Ustvarjalci ustvarjajo.
Premiere se izvajajo.
Festvali so v teki.
Mnoge, mnogi in mnogo njih je že izvedenih.
Preveč.
80%?
minus kredit?
minus obresti?
minus kultura?
minus druženje?
minus pivo?
minus mi?
minus vsi?
minus.
Ja?
Ne?
Ne tak!

Radio Študent, 23. 6. 2023 09:00, Radio

Uredništvo Radia Študent iz Ljubljane je v svojem etru in na spletu podrplo mariborske kulturne organizacije, še posebej pa izpostavljajo, da mora mesto najti proračunsko mesto za radio, ki ustvarja "deficitarni radijski program" skoraj prostovoljno. Izjavo navajamo v celoti: 

Uredništvo, 15. 6. 2023 17:14, Radio

NAGIB obstaja od leta 2005 in v Mariboru deluje že 18 let. Pričeli smo kot prvi Mednarodni festival eksperimentalnega giba in sodobnega plesa v regiji in od leta 2014 naprej, z različnimi vsebinami, delujemo čez celo leto.

Uredništvo, 15. 6. 2023 00:07, Radio

Maribor je mesto, ki ga je hrepenenje po uspehu že mnogokrat peljalo žejnega čez vodo.

ZIZ je ena njegovih manjših, a upamo reči, uspešnih zgodb. Iz potrebe po drugačnem gledališču ZIZ trmasto širi ustvarjanje na druga polja, v druga okolja, tudi druge prostore: leta 2013 je s prvo predstavo Med dvema ognjema ZIZ zapolnil tudi trohneče in prazne prostore stanovanja na Orožnovi.