MeetTheResident: Iva Olujić

V torek, 7. 5., se bo v OBRAT-u odvila predstavitev umetnice gledališke rezidence SobaZaGosteMaribor, Ive Olujić, ki v dvotedenski rezidenci razvija projekt Meetings.

IVA OLUJIĆ je doštudirala radijsko in gledališko režijo na Univerzi za umetnost v Beogradu, magistrirala na AGRFT Univerze Ljubljana. Sodeluje z institucionalizirano in neodvisno sceno, njeno multidisciplinarno ozadje (dramaturgija, režija, odrski prostor …) ji omogoča kreacijo inovativnega gledališča, saj z vsakim projektom raziskuje nove forme gledališča s posebnim ozirom na gib na odru. Znanje o dramaturgiji, odrskem prostoru, režiji otroških in mladinskih gledaliških predstav pridobiva na različnih delavnicah doma in v tujini. Asistirala je Sebastijanu Horvatu pri predstavi Cement Belgrade v režiji Milan Ramšak Marković, ki je prejela veliko nagrado 54./55. Bitef Festivala. Trenutno dela s Tomijem Janežičem, je tudi članica kreativne ekipe pri EPK Nova Gorica.

Projekt Meetings (“Srečanja”) sledijo prepletu labirintov življenj dveh žensk, ki ju veže usoda, a se razlikujeta v manifestacijah. Vsaka scena je poteza na platnu njunega skupnega obstoja. Protagonistkama služi kot vir za raziskovanje kompleksnosti dediščine in trajnega zapuščanja družbenih norm. Projekt razkriva mrežo vplivov skozi ključne trenutke v dveh desetletjih, z brezhibnimi prehodi med preteklostjo in sedanjostjo in zamegljeno mejo med resničnostjo in ficijo. Ponuja  refleksijo o ciklični naravi človeške izkušnje s pripovedjo. Avto-fikcijska preproga odzvanja z avtentičnostjo in čustveno globino.

Glasba: Aleksa Nikolić - KRAJ (iz predstave Adam I Eva (2022), režija Iva Olujić)

Facebook Twitter Deli