MARŠ klub: Siberian in Jegulja

Marš klub je minuli četrtek, 22.10.2015 vnovič poskrbel za zvrhano mero distorzirane alternative. Pravzaprav nič novega, saj je slednje njegovo poslanstvo. Ohranjanje alternatvine glasbe, distorzije pa so bile tokrat le dodatek. Tokrat distorzije, naslednjič morda pihalna sekcija. Tudi mogočni hip-hop basi se lahko pojavijo, pod pogojem, da na odru stojijo kritično misleči raperji in ne pocukrani Mtv pajaci. To je poslanstvo MARŠ kluba. Širjenje alternativne zavesti preko glasbenih koncertov, ki se odvijejo enkrat mesečno. Seveda pri tem ne pozablja na domače okolje, zato skrbno ter po najboljših močeh izbira tudi domače oziroma lokalne glasbenike, ki drugod morda ne dobijo priložnosti, da svoje razmišljanje, talent in znanje pokažejo širši publiki.

Tokrat je priložnost dobili ljubljanski stoner metalski trio Jegulja. Formirali so se leta 2013 v postavi Jure Gašper (ex Uroš), Rok Večerin - Wuko (ex Dawn Patrol, Lene kosti) in Jan Kozel (ex Carnaval). Lani oktobra so izdali set petih demo posnetkov poimenovan Finese in blat (Finesse & Mud), ki je navdušil tako domače kot tuje občinstvo. Lineup se je v začetku letošnjega leta malenkost spremenil, bobnarski set namreč sedaj upravlja Domen Urh. Na tokratnem MARŠ klubu smo tako lahko slavili prvo obletnico izida njihovega prvega seta demo posnetkov. Trio je navdušil z inovativnim stoner metalom, ki ne potrebuje bas kitare v zameno pa dobi bobnarja v spodnjih hlačah. Nič čudnega, da so jih povabili na glasbeni festival v Ukrajino.

Seveda pa MARŠ klub vidi svoje poslanstvo tudi v tem, da tuje glasbenike alternativnih misli povabi na slovenske oziroma mariborske odre, kjer jim predstavi domačo alternativno sceno in jih morda navduši za vnovičen nastop ali vsaj prepriča, da z dobro besedo po celotnem svetu širijo filozofijo mariborske alternativne scene.

Minuli četrtek (op. p. 22.10.2015) je MARŠ klub vlogo ambasadorja mariborske alternativne scene podelil švedskim vikingom Siberian. Gre za stoner sludge metalce, ki so v preteklosti posteljo delili tudi s punkom in hardcorom. Oder dvorane Gustaf so izrabili za predstavitev prvenca Modern Age Mausoleum. Fantje so v živo precej bolj brutalni, kot na posnetkih, kjer se vpliva black metala praktično ne da zaznati, kar pa ne velja za oderske nastope, kjer bi pri vsaj dveh komadih lahko govorili o klasičnem black metalu tudi kar se tiče vokalov. Na posnetih o takšne vrste vokalu ni ne duha ne sluha. Morda pa bi za kaj takšnega morali ploščo predvajati v obratno smer. Vsekakor je njihovo glasbo težko popredalčkati, če je predalčkanje glasbe sploh smiselno. Opišemo jo lahko z eno besedo, Siberian. Morda bi takšni opisi glasbe celo še koga vzpodbudili k nakupu plošče ali cdja. Morda pa je to odgovor na krizo prodaje plošč in ostalih nosilcev zvoka. Naj ljudje raziskujejo sami, tako ali tako jim oziroma nam je že vse prineseno k riti. Konformizem ubija. Zato seveda nikakor ne bom izdal, kaj pripravljamo za novemberski MARŠ klub. Lahko morda izdam le to, da so fantje iz skupine Siberian do lanskega leta delovali pod imenom Shrine, ki pa nima nič skupnega z ameriškimi stoner rock'n'rollerji The Shrine.

Facebook Twitter Deli