MARŠ Klub: Unicum, V Okovih

Minuli petek, 25.9.2015 se je v dvorani Gustaf (Pekarna) začel cikel MARŠ klubov za leto 2015/2016. Dogodek, ki je pravzaprav koncert se v organizaciji radia MARŠ zgodi enkrat mesečno in je namenjen predvsem promoviranju nekomercialne glasbe, ki v vsakdanjih medijih nima veliko prostora.

MARŠ klub naj bi bil tudi prilika mladim, še neuveljavljenim glasbenikom, da se predstavijo širši publiki z nastopom v živo. Jasno je namreč, da se pri vsej današnji digitalni tehnologiji na studijskih albumih, pomanjkljivosti glasbenikov hitro prekrijejo, česar pa nastopi v živo ne dovoljujejo. Na koncu pa gre predvsem za željo po oživitvi mariborske klubske scene, ki trenutno vleče vsaka v svojo smer.

V septemberskem MARŠ klubu so tako priložnost dobili mladi glasbeniki iz Murske Sobote, ki slišijo na ime Unicum in glasbeno celoto tvorijo z mešanjem rapa ter metala. Zanimiva mešanica, ki je v 90ih letih prejšnjega stoletja imela kar nekaj znanih predstavnikov, kot so Bodycount in Dog Eat Dog, vendar je ob prelomu tisočletja izgubila na moči. Pravzaprav sploh ne vem, če v Sloveniji trenutno še obstaja kakšen bend, ki ponuja točno takšno glasbeno fuzijo. Vsekakor osvežitev za sceno, ki je na ta slog nekoliko pozabila. Navdušili so me z »in your face« besedili, ki so v malo besedah povedala veliko, kar ni ravno značilnost rapa, kjer je po navadi besedičenja veliko preveč, povedanega pa zelo malo. Morda sem pričakoval le nekoliko bolj udarne kitarske ritme, ki so se v tej fuziji preveč izgubili. Bi pa tukaj pohvalil basista, ki je kljub »trdi« drži pokazal velik občutek za štiristrunsko pošast, ki je med večino glasbenikov nelojalno potisnjena preveč v ozadje. Sej veste, večni šarmerji, ali če hočete, frajerji so le vokalisti in solo kitaristi.

Kot drugi pa so na tokratnem MARŠ klubu dobili priložnost nekdaj stari znanci mariborskega podzemlja, punkrockerji V Okovih. Skupina, ki je davnega leta 1995 izdala svoj prvenec »Hard sunshine core« in bila s tem ena prvih, če ne prva mariborska punkrock zasedba z lastnim albumom. Današnja postava zasedbe je sicer močno spremenjena, saj je od originalne zasedbe aktiven le en, vendar to dejstvo ne vpliva na udaren nastop in družbeno kritično filozofijo. Pravzaprav se zelo pozna, da je od njihovih začetkov minilo že kar nekaj časa, saj je edini še aktiven član igranju kitare dodal ogromno znanja in virtuoznosti, ki njihovi glasbi daje nek dodaten volumen, četudi mnogi menijo, da punk tega ne potrebuje. Osebno me je nadgradnja znanja zelo prepričala, saj kaže na neko rast, ki bi morala biti del zgodbe slehernega benda oziroma glasbenika. Seveda pa to nikakor ne pomeni, da se z rastjo glasbenega znanja mora nujno spremeniti tudi glasbena zvrst, ki jo glasbeniki preigravajo. To nista dve izključujoči se dejstvi. V okovih so definitvno dokazali, da punku virtuoznost nikakor ne škodi, temveč ga le bogati. Dokaz je bila navdušena publika, ki je kljub zdesetkanosti pokazala pripadnost pogo plesu in parolam z visoko dvignjeno desnico.

Dobra popotnica za oktobrski MARŠ klub, ki bo na sporedu v četrtek 22.10.2015, ko bodo oder zasedli švedski metalci Siberian, ki se trenutno mudijo na evropski turneji. Predskupina pa naj zaenkrat še ostane skrivnost.

Facebook Twitter Deli