Z možgani na OFF!

 

Čeprav smo sredi poletja, ko se naši možgani večinoma ukvarjajo z žejo in ohlajanjem pregretega telesa, pa tokratni naslov ne govori o počitku. Govori o punku, ki nikoli ne počiva, saj zablojeno človeštvo nujno potrebuje svoje ogledalo in injekcijo realnosti, ki je daleč od medijskega pričevanja in vzpodbudnih laži, pohlepnih državnih voditeljev.

Tokrat so ogledalo družbi na slovenskih tleh premierno dvignili kalifornijski OFF!, bend, ki sta ga leta 2009 ustanovila Dimitri Coats in starosta kalifornijske hardcore punk scene Keith Morris, famozni frontman zasedbe Circle Jerks in ustanovni član Black Flag. Gre torej za stare znance, ki so po nekajletnem premoru začutili, da človeštvo vnovič potrebuje klofuto in pljunek v obraz. In Keith Morris je kot ustvarjen za takšno početje. 

V sredo 8.7.2015 so oder Gale hale na Metelkovi najprej zasedli domači hardcore punkerji Final Approach, ki zelo uspešno obujajo hardcore iz osemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so ledino orali Minor Threat, Negative Approach, Jerry's Kids, Bad Brains in njim podobni bendi. Krški Final Approach so kljub vročini brezkompromisno pljuvali v obraz zboljeni družbi, ki se bo kmalu prehranjevala samo še s »selfiji«, zmogljivimi mobiteli ter tabličnimi računalniki in na koncu umrla od lakote. Menim, da bi filozofijo oziroma videnje današnje družbe domačih hardcore punkerjev Final Approach najlažje strnil kar z naslovom njihovega zadnjega albuma Sleep, Work, Buy, Die. Zveni znano?

Po odličnem uvodu je sledila krajša pavza za ohladitev s hmeljskim napitkom in nato nestrpno čakanje na punkovski performans ala OFF!. Morda sem jih v prejšnjem stavku celo preveč pompozno najavil, saj so fantje oziroma zdaj že gospodje iz skupine OFF!, kljub statusu punkovskih legend čisto preprosti ljudje, ki seveda zavračajo zvezdništvo in nedostopnost. »Pa saj smo iz mesa in krvi, tako kot vi. Izbrali smo le nekoliko drugačen način protesta, saj menimo, da se nas bo tako slišalo dlje.«, mi je povedal Keith, ko se je sproščeno sprehajal skozi množico podpornikov. In prav takšen je bil tudi njihov nastop. Udaren. Preprost. Direkten. Filozofski. Keith je namreč brez dlake na jeziku med pesmimi pljuval tudi po slovenskih politikih, ki s svojim klečeplazenjem, nemški diktaturi dajejo le dodatno moč. Keith pač ni mogel iz svoje kože, četudi je takoj po začetku koncerta obljubil, da je za »spoken word« že od nekdaj zadolžen Henry Rollins, ki je kar nekaj let po Keithu pristal na vokalu skupine Black Flag. Seveda je šlo pri tem za zbadanje, saj je jasno, da bivši člani skupine Black Flag že dolgo niso v najboljših odnosih. Keith se seveda ni ustavil in držal pridigo pohlepnim politikom brez hrbtenice vse do konca koncerta, tako skozi svoja besedila, kot govorjeno besedo med pesmimi. Nastop skupine OFF! je upravičil njihov sloves, saj so odigrali tehnično brezhibno vse pričakovane komade iz vseh treh do zdaj izdanih albumov. Po kolekciji malih plošč so OFF! leta 2012 izdali istoimenski prvenec, temu pa je že leta 2014 sledil album Wasted Years.  Nekaj hvale tehnično brezhibnemu koncertu gre tudi tonskemu mojstru, ki je odlično ozvočil vsakega posameznika in ustvaril vtis domačega glasbenega predvajalnika. In to je bil zame venomer indikator dobro ozvočenaga in tehnično brezhibno odigranega koncerta.

Presenetila je tudi polna Gala hala, saj v današnji potrošniški noriji punk izgublja na popularnosti, nikakor pa ne izgublja na ostrini. In skupina OFF! je to tezo samo potrdila. Keith bo pohlepnežem in medijskim lažem zmeraj dihal za ovratnik. In punk bo njegova glasbena podlaga.

Facebook Twitter Deli