Ženske so punk!

Punk ne izbira dnevov za svoj protest in ne izbira spola, ki ga zastopa. Zato nič čudnega, da je minulo nedeljo, 13.3.2016 dvorana Gustaf v Pekarni kričala punk in kazala visoko dvignejn sredinec ovcam spalnega naselja po imenu Maribor. Punk ni diskriminatoren in ne loči spolov, loči le ljudi z dobrimi nameni in tiste pohlepne, ki bi za kult kapitalizma požrli še lasten drek ali ga skušali vsaj prodati. Zato nič čudnega, da je tokrat oder pripadal jeznim ženskam. Pravzaprav bi veljalo emancipirani punk iz strani nežnejšega spola izkoristiti še močneje kot sicer.

Nedeljski koncerti so bili namreč odličen zgled. Začenši z domačimi, pravzaprav lokalnimi Mt. Blanc, ki so v nedeljo premierno predstavili svoj gnev skozi odlično odmerjen temačen in sludgeovsko počasen punk z ženskim vokalom polnim jeze, ki me je na trenutke spomnil celo na Noothgrush v nekaterih kitarskih segmentih na novejše Cave-In  ob komadih s hitrim tempom pa na Assfactor 4, sploh kar se tiče vokalnega dela. Je že res, da pri Assfactor 4 za vokali stoji možakar, ampak punk ne pozna razlike med spoloma, mar ne? Dobro odmerjanje menjav glasbenega tempa, kjer tudi daljši komadi niso pretrgali napetosti, so za nedeljski večer, kar številčno publiko v krču jeze in nezadovoljstav držali prav do zadnjega odigranega takta. Mt. Blanc so nastopaški prvenec opravili z odliko in osvojili vsaj Pohorje, če ne že najvišjega vrha Evrope. Kljub temu, da so v nekaterih trenutkih spominjali na že uveljavljene glasbene skupine pa to ne pomeni, da niso zveneli izvirno oziroma samosvoje. Je pa kristalno jasno, da je ob vsej poplavi glasbenih stilov in njihovih glasbenih predstavnikov, izjemno težko odkrivati »toplo vodo«. Vsekakor prijetno presenečenje, da tudi domači Maribor premore skupino takšnega žanra. Je iskreno manjkala v lokalnih alternativnih vodah. Upajmo, da bo njihov naslednji koncert pred Mestno občino.

Nato so avstrijski Ants! zelo navdušili s hitrim in melodičnim punkrockom kričeče-razkavega vokala, vendar kasneje s prepogostimi izleti v zasanjane emo vode delovali premalo prepričljivo in predvsem dolgočasno. Sicer menjavanje tempa ali če hočete, glasbenih žanrov ponavadi pomeni popestritev, vendar v primeru naših temu ni bilo tako. Zveneli so preveč preževečeno in na koncu že izjemno predvidljivo.

Kar pa definitivno ne moremo trditi za Petrol Girls iz Velike Britanije, ki so na oder stopile, kot zadnje. Pravzaprav sta stopili kot zadnji, saj ima ženski dvojec v skupini še moški dvojec. Kvartet iz domovine punka je navdušil predvsem z dejstvom, da ima filozofija prednost pred glasbo. Vokalistka, ki je tudi idejni oziroma filozofski vodja zasedbe, namreč brez dlake na jeziku govori o diskriminaciji žensk v družbi in predvsem očitnem zatiskanju oči in pometanju problema pod preprogo na praktično vseh ravneh družbe. Govori, oziroma je v nedeljo ob podlagi sicer povprečnega punkrocka z nekaj manjšimi izleti v post hardcorovske vode, kričala o tem, da naj moški enkrat za vselej razumejo, da ženski »NE«, dejansko pomeni ne, četudi so opite ali na kakršenkoli drug način vzubajo skomine v moški domišljiji. Z visoko dvignjejo pestjo je kričala tudi o tem, da naj družba končno prisluhne vsebini besed, ki jih izrečejo ženske in ne le načinu na katerega to povedo. In kričala je o tem, da naj že enkrat za vselej pozabimo na to neetično deljenje na spol in končno začnemo na vsakega gledati, kot človeka, ki je enakovreden vsem v družbi ne glede na spol, raso ali debelino denarnice. Bogastvo se namreč samo pri omejencih meri v denarju.

In tako se je dotaknila esence punka, ki žal tudi ni imuna ne nebuloze moderne dobe. Punk je v prvi vrsti filozofija in nato šele glasbeni stil, kar mnogi pozabljajo in se kitijo z raznimi alternativnimi titulami, zgolj zaradi grobih glasbenih prijemov. Petrol Girls so pokazale pravi punkerski obraz, kjer povprečna glasbena podlaga sploh ni terjala veliko pozornosti, saj je vso pozornost vzelo kričanje po boljšem jutri in predvsem družbi, ki lahko funkcionira le s predznakom enakopravnosti. Kaže, da bo potrebih še veliko nedeljskih večerov, da to spozna tudi večina.

Facebook Twitter Deli