Ana Pupedan in Jani Kovačič - Besne Pesmi

S spranimi uhlji prejšnjega tedna, ko je komad Grand Hotel S. kot hit tedna donel vsak dan ob sedemnajstih z vašega sprejemnika, vam Ano Pupedan in Janija Kovačiča serviramo še v polni albumski obliki.

Prva izdaja v letu 2017 s strani Založbe Radia Študent je prinesla instant-kultno dvojno koncertno ploščo Ane Pupedan, v sodelovanju z Janijem Kovačičem – Besne Pesmi. Mogoče se še spomnite Besne turneje leta 2014, ko je ljudski dvojec nastopil tudi v mariborskem Gustafu. Besne pesmi, prevzete z vstajniškim duhom leta 2013, so glasne “prilike besa in jeze, cinizma in optimizma, veselja in obupa ter predvsem človeškega vitalizma in obešenjaškega humorja” (Ana Pupedan & Jani Kovačič).

Nov album, izdan 9. marca letos v sklopu festivala glasbe in založništva TRESK #8 v Ljubljani, napoveduje perspektivno letino slovenske glasbene scene. S kar šestintridesetimi komadi, so album razdelili na dva dela Prigodnic za vsakdanjo rabo. Prvi del Prigodnic je bluzovski; ta trend v Sloveniji očitno drži svoje mesto. V drugem delu pa se plošča sreča z bolj vsakdanjimi rokovskimi rifi, ki pa poslušalca ne spustijo. To Pupedanci znajo in z Janijem naredijo še korak dlje.

Oba svetova, pridigarski Jani in folkovski Pupedanci, se dopolnjujta in z začinjenimi besedili predstavljata kvaliteto v slovenski ljudski glasbeni kulturi. Z izdajo te koncertne plošče je ZARŠ poskrbel, da se te pesmi zapišejo v anale domačega (b)pesnjenja in tako postanejo kulturni spomenik besne dobe, ki bo trajala za vedno.

Na tem šestintrideset komadnem albumu lahko vsak najde svojo verz, ki ga ne le prepriča, da album posluša dalje, ampak v njem vname, da ga pljune v obraz tistemu, ki mu to gre. Besne pesmi boste lahko, zaradi takšnih verzov, postavili ob stran albumoma kot sta Štorije in Baldorije ali Buohdidabra. A zaradi obsega plošče, je težko pričakovati, da celotno zadevo pogoltnete v enem šusu, če ravno ne potujete iz Maribora v Pivko. Mogoče na tem mestu, ideja za v vaš koledar, ko se boste poleti odpravljali na Trnje. Torej zato, da album dobite v uho pred julijem, vam tu postrežemo prvi hod pesmi, ki vam bo olajšal, da zagrizete ploščo. Na svojo jutranjo playlisto dodajte: Grand Hotel S., Cestarja Bluz, Kanibali, Niakok in Tarantelo.

Sedaj vas čakata dobri dve uri in četrt Besnih pesmi Ane Pupedan in Janija Kovačiča. In če ta trenutek slučajno sedite v avtu in kazalec goriva kaže dobro dozo, vzemite prvi odcep za A1 – jug, v Pivko! Ampak, ker vas bo tam nekje v Slovenski Bistrici tako ali drugače odrezalo, nima smisla. Ostanite besni z nami na 95,9 MHz, morda vam bo lažje.
 

MARŠ Plastiko sva pripravila Simon Repnik in Oskar Strajn.

Facebook Twitter Deli