Boogie Trouble - Í bænum

Ljudje, disko še zdaleč ni mrtev! Naj vas o tem prepričam s šestercem, ki (zanimivo) prihaja iz Islandije. To so Boogie Trouble in njihova debitantska plošča Í bænum, izdana 8. aprila s pomočjo fenov, ki  so zanjo prispevali preko crowdfunding platforme Karolina Fund.

Ob poslušanju plate sem se nekako spomnil na Sigur Ros, ki je prav tako islandski bend in pri katerih je več besedil, enako kot pri Boogie Trouble, v islandščini. Ampak naj razložim dalje: če Sigur Ros ustvarjajo glasbo, ob kateri človek najraje zapre oči in se znajde nekje v eteričnem svetu, kjer harmonija glasbil in petja ustvarjata blaženo stanje (sploh se mi zdi islandščina melodičen jezik), potem Boogie Trouble s to isto harmonijo človeka  prisili, da vrže šalico kave ali pa zelenega čaja ob tla in prične široko, razprtih oči, migati z  glavo, rameni, potem boki in kaj kmalu povsem spontano v svojo koreografijo vključi vse disko muve, ki jih je kdaj uspel videti. Res, glasba Boogie Touble je nadvse nalezljiva in kar kipi od radosti. Navdih si fantje in dekleta iz skupine jemljejo iz obdobja 70-ih in 80-ih, tako da je moč slišati vplive funka, soula ter popa, združenega v disko. Prevladujočem hitrem tempu ter sočnim in energičnim kitarskimi linijam se vpletajo tudi linije trobil, sintetizatorja in godal.

Izmed vseh devetih skladb si je težko izbrati najljubšo. Uvodna Diskosnjór jasno nakaže, kakšen misli biti album: razigrano poskočen in noro speven. Takšna je tudi naslovna Í bænum, kjer pevka Klara Arnalds že 5. na albumu harmonično spoji svoj glas z melodijo in pripoveduje, kako greš v Reykjaviku ven žurat. Meni verjetno najljubši pa sta sledeči Gleymér ey, ki se prične, kot da bi kitarist zagnal svojo kitaro in Augnablik, ki ma takisto super kitarski uvod in se potem razvije v še eno krasno skladbo, kjer se proti koncu prominentno oglasi rog. Zadnja Moldun, ki učinkuje še najbolj umirjeno in bi lahko bila disko balada, pritegne poslušalca, da si ustvari sam svojo zgodbo. Moja je ta, da gre v bistvu za uvodno špico serije o družbi herojev, ki v nedogled jezdijo skozi puščavo in spotoma rešujejo vasice.

Zavrtite si disko kroglo, mi pa vam bomo zavrteli naslednje komade:  Diskosnjór, Í bænum, Gleymér ey, Augnablik in Moldun.

Facebook Twitter Deli